«Το Θεσσαλικό Θέατρο, κομμάτι της ψυχής μας»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΜΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΔΗΠΕΘΕ ΑΠ’ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Δημοσίευση: 21 Νοε 2023 14:07

Σε προγραμματισμένη συνάντηση στη Βουλή εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ από όλη τη χώρα συμμετείχε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.

Από την πλευρά των ΔΗΠΕΘΕ παρευρέθηκαν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές κα Κυριακή Σπανού - ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, κ. Νίκος Ορφανός - ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ, κα Βαρβάρα Δούκα - ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, κ. Χάρης Πεχλιβανίδης - ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, κα Εύα Οικονόμου – Βαμβακά – ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, κα Έφη Θεοδώρου – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και ο κ. Γιάννης Μαργαρίτης – ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.
Κατά τη συνάντηση, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές παρουσίασαν τα προβλήματα που απασχολούν διαχρονικά τα ΔΗΠΕΘΕ και αφορούν τα εμπόδια που προκύπτουν από την απουσία κοινού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας, όπως και τη μη ευθυγράμμισή τους με τους υπόλοιπους καλλιτεχνικούς οργανισμούς (Εθνικό Θέατρο, Λυρική Σκηνή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος). Παράλληλα, εστίασαν και στην εξαιρετικά χαμηλή χρηματοδότηση από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και στην απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η ΚΥΑ 2/9844/ΔΕΠ, σχετικά με τις προσλήψεις καλλιτεχνικού προσωπικού στα ΔΗΠΕΘΕ.
Όπως υπογραμμίστηκε, η σοβαρή θεσμική υποβάθμιση των ΔΗΠΕΘΕ σε επίπεδο λειτουργίας αναγκάζει τους καλλιτεχνικούς διευθυντές να ανακαλύπτουν διαρκώς «τεχνάσματα» για την εξασφάλιση του απαιτούμενου καλλιτεχνικού και όχι μόνο προσωπικού, καθώς με την εν λόγω ΚΥΑ και τη μισθολογική υποβάθμιση που επιφέρει είναι πρακτικά ανέφικτο ένας καλλιτέχνης να υποστηρίξει τη μετακίνηση και τη διαμονή του σε μία πόλη που φιλοξενεί ΔΗΠΕΘΕ.
Παράλληλα, η συστηματική απουσία και η μη υποστήριξη του αρμόδιου Υπουργείου αφήνει εκτεθειμένους τους καλλιτεχνικούς διευθυντές σε συγκρούσεις τοπικιστικού περιεχομένου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται στη δίνη προσωπικών στρατηγικών τοπικών παραγόντων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το καλλιτεχνικό τους σχεδιασμό, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ.
Από την πλευρά της, η Ευαγγελία Λιακούλη επισήμανε τα εξής: «Τα ΔΗΠΕΘΕ είναι γέννημα θρέμμα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη το 1983 και δεν έχει άλλον διακηρυγμένο στόχο, από την πολιτιστική αποκέντρωση και την ενίσχυση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιφέρειας. Στον τόπο μου το «Θεσσαλικό Θέατρο» αποτελεί αυθεντικό κομμάτι της ιστορίας μας και της ψυχής μας. Σήμερα, επιβάλλεται η Πολιτεία να αναβαθμίσει και να μετασχηματίσει τα ΔΗΠΕΘΕ, τόσο σε θεσμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις σύγχρονες πολιτισμικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.Σε κάθε περίπτωση, η διαχρονική και ταυτοτική πλέον σχέση που συνδέει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ αποτελεί θεμέλιο για την αποτελεσματική συνεργασία μας που αποτυπώνεται με ουσιαστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά και παρεμβάσεις της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, αλλά και στην Ολομέλεια. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, άλλωστε, καταθέσαμε και σχετική ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Πολιτισμού, Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις κοιτίδες πολιτισμού στην περιφέρεια να μαραζώσουν, εξαιτίας της αδράνειας της Κυβέρνησης. Είναι ζήτημα κομβικό για εμάς, η με κάθε τρόπο ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Και αυτό περνάει και μέσα από τη στήριξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και των θεσμών που τις υποστηρίζουν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass