Αγωνία για τις τιμές στα κρέατα

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΙΖΟΣ -ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ -«ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ» Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΡΝΙΟΥ

Δημοσίευση: 16 Νοε 2023 13:10

Του Κώστα Γκιάστα

Μπορεί να είμαστε ακόμη στα μέσα του Νοέμβρη, όμως η στολισμένη αγορά της πόλης προετοιμάζει τους πολίτες σε κάποιον βαθμό για το γεγονός πως πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Ημέρες που θα φέρουν και μεγάλη κινητικότητα στην αγορά και αναμένεται να αποτελέσει μια καλή τονωτική ένεση για πολλούς κλάδους που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφίμων, αλλά και την αγορά προϊόντων.


Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι κρεοπώλες που σε λίγο διάστημα θα κληθούν να προετοιμαστούν για να τροφοδοτήσουν τα νοικοκυριά με τα απαραίτητα κρέατα, με σκοπό να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρες το εορταστικό τραπέζι.
«Αν και είναι ακόμη νωρίς, η σκέψη όλων είναι προς τις εορταστικές αυτές ημέρες» σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Λάρισας κ. Βαγγέλης Ρίζος, αλλά διευκρινίζει πως «οι καταναλωτές στην περιοχή μας και γενικά στην Ελλάδα αργούν να κάνουν τις όποιες αγορές».
Επί της ουσίας, δηλαδή, οι περισσότεροι θα περιμένουν να δούνε μέχρι τελευταία στιγμή τις τιμές και πώς κυμαίνονται, για να προβούν σε όποιες αγορές. Ο λόγος; Μα φυσικά οι συνεχόμενες κρίσεις που έχουν αδειάσει τα πορτοφόλια των πολιτών, όπως υποστηρίζει ο κ. Ρίζος.
«Επί της ουσίας, εμείς ως κλάδος θα μπούμε σε εορταστικούς ρυθμούς από τις 5 Δεκεμβρίου, με τον κόσμο να αρχίζει να μπαίνει στα μαγαζιά και να ψάχνει κρέατα για το χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο τραπέζι από τις 17 με 18 Δεκεμβρίου. Είμαστε της τελευταίας στιγμής και ο λόγος είναι οικονομικός».
Στο χοιρινό αυτήν τη στιγμή οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 7 και 8 ευρώ το κιλό. Το μοσχάρι κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα κρεοπωλεία της Λάρισας μεταξύ 11 και 13 ευρώ.
Στο αρνί ο κ. Ρίζος εξηγεί πως πρόκειται για πραγματικό «χρηματιστήριο», κάτι που συμβαίνει διαχρονικά, καθώς λέει πως «είναι αναλόγως την εποχή και φυσικά το είδος του αρνιού και τα χαρακτηριστικά του. Άλλη δηλαδή τιμή έχει ένα γάλακτος και άλλη ένα άλλο εμπορεύσιμο. Αυτήν τη στιγμή, πάντως, ένα συνηθισμένο κομμάτι κυμαίνεται μεταξύ 12 και 13 ευρώ».
Όσον αφορά τη γαλοπούλα, το έδεσμα του γιορτινού τραπεζιού, ο κ. Ρίζος δηλώνει πως «δεν ξέρουμε καν τι γίνεται αυτήν τη στιγμή». ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ
Οι πρόσφατες πλημμύρες προκάλεσαν τεράστιες ζημιές τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και στον κτηνοτροφικό. Αυτό προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και αναμένεται κάποια στιγμή να φτάσει και στον καταναλωτή.
«Μέχρι αυτήν τη στιγμή οι πλημμύρες δεν μας επηρεάζουν αυτόνομα και σε μεγάλο βαθμό. Δεν ξέρουμε, όμως, τι θα γίνει σε λίγους μήνες. Αυτό που ξέρουμε, όμως, είναι ότι οι πλημμύρες ήρθαν σε μια στιγμή που προσπαθούσαμε να συνέλθουμε από τις δύο προηγούμενες χρονιές» υποστηρίζει ο κ. Ρίζος και εξηγεί ότι «λείπει το αρνί και το πρόβατο και αυτό είναι αποτέλεσμα των δύο προηγούμενων ετών, όπου σφάχτηκαν πολλά μαζί, καθώς κάποιοι πήραν καλύτερες τιμές και το είδαν σαν ευκαιρία να απεμπλακούν από την κτηνοτροφία λόγω και των αυξήσεων σε τροφές και συντηρήσεις».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Κρεοπωλών Λάρισας, ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας μετά τους κτηνοτρόφους είναι ο κλάδος τους και αυτή η εξέλιξη τους γεμίζει ανησυχία εν μέσω συνεχόμενων κρίσεων και με τους μισθωτούς να ξεμένουν από χρήματα μετά τις 15 κάθε μήνα.
«Η αγορά ασφυκτιά σε όλη την Ελλάδα. Το ζούμε κάθε μέρα κι εμείς μαζί με τον κόσμο. Γνωρίζουμε πως οι τιμές έχουν κάποιες διαφορές από άλλα σημεία πώλησης σε σχέση με τα κρεοπωλεία.
Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν πως εμείς εδώ στα κρεοπωλεία δουλεύουμε αρκετά με τα κρεατικά και κοιτάζουμε να τα μοντάρουμε με αυτόν τον τρόπο για να ταιριάζουν σε κάθε νοικοκυρά και τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύει. Παρέχουμε επί της ουσίας υπηρεσίες για κάθε πελάτη που τον βλέπουμε ως ξεχωριστό άνθρωπο και όχι ως χρήμα» καταλήγει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass