Ξεκίνησε η έρευνα στα συντρίμμια των βαγονιών

ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΙΔΙΩΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ -ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Δημοσίευση: 16 Νοε 2023 13:00

Παρουσία της διευθύνουσας του Εφετείου Λάρισας, Σοφίας Αποστολάκη, του εφέτη ανακριτή, Σωτ. Μπακαΐμη, και του εποπτεύοντα την έρευνα, αντεισαγγελέα Εφετών, Ιωάνν. Μαγκούτα, ιδιωτών τεχνικών συμβούλων και συγγενών, ξεκίνησε χθες στο Κουλούρι (φωτ.), όπου φυλάσσονται τα συντρίμμια της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, η έρευνα «προκειμένου να διαπιστωθεί αν υφίστανται ανθρώπινα υπολείμματα ή ίχνη».


Μετά από αίτημα του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών και σε μια ύστατη προσπάθεια να αναζητηθούν ευρήματα που να ταυτοποιούν την 57η νεκρή επιβάτιδα που δεν βρέθηκε ποτέ, ο κ. Μπακαΐμης όρισε χθες ιδιώτη πραγματογνώμονα, η δωδεκαμελής ομάδα του οποίου, μαζί με τρεις ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, από χθες και για όσες ημέρες απαιτηθεί θα ερευνήσουν στα συντρίμμια, που μεταφέρθηκαν από τον τόπο του δυστυχήματος και φυλάσσονται στο Κουλούρι.
Όπως σημειώνεται και από συνηγόρους θυμάτων, «για τη διαπίστωση – διακρίβωση του ακριβούς αριθµού των νεκρών θυµάτων του δυστυχήματος και της ταυτότητας αυτών, απαιτείται να διενεργηθεί µία τελική έρευνα των φυλασσόμενων στη θέση «Κουλούρι» Λάρισας υπολειμμάτων των ηλεκτραμαξών και των βαγονιών των συγκρουσθείσων αμαξοστοιχιών του δυστυχήματος (επιβατική αμαξοστοιχία IC-62 και εµπορική αμαξοστοιχία 63503) του χώρου που έχουν εναποτεθεί, καθώς και των αδρανών υλικών και λοιπών συντριμµιών που μεταφέρθηκαν από τον τόπο του δυστυχήματος και έχουν εναποτεθεί και φυλάσσονται στον ίδιο χώρο, ώστε να µην καταλείπεται αμφιβολία περί του αριθµού και της ταυτότητας των νεκρών θυµάτων του δυστυχήματος».
«ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΕΡΕΥΝΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΩΡΑ»
Στον χώρο βρέθηκαν χθες στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας, του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., ενώ εκ μέρους των συγγενών θυμάτων, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν η ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος Αικατερίνη Χατζούλη και ο τεχνικός σύμβουλος Κων. Λακαφώσης, όπως και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών Χρ. Κωνσταντινίδης.
Ο κ. Κωνσταντινίδης σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη χθεσινή διαδικασία, που έγινε μετά και δικό τους αίτημα, για να τονίσει πως «τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μακάβρια για μας, αλλά είναι πολύ σημαντικά, ούτως ώστε και να βρεθεί ο άνθρωπος να ταυτοποιηθεί και αν υπάρχουν κάποια υπολείμματα δικών μας ανθρώπων να βρεθούνε και ενταφιασθούν μαζί με τις σορούς».
Ακόμη, πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι είμαστε στον σωστό δρόμο και αυτά θα έπρεπε να είχαν ερευνηθεί από την πρώτη ώρα». «Θεωρούμε ότι η μεταφορά των βαγονιών και το μπάζωμα είναι πραξικοκοπηματική» «και έπρεπε να μείνει άθικτος ο χώρος του εγκλήματος μέχρι να τελειώσει η προανάκριση», ζητώντας παράλληλα από το προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για το θέμα της συγκάλυψης και της παράβασης καθήκοντος.
Τέλος, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε πως «έχουμε στείλει δικές μας προτάσεις και στο προεδρείο της Βουλής και στα προεδρεία των κομμάτων και ζητάμε να γίνει Ανακριτική Επιτροπή όσον αφορά την ευρωπαϊκή μήνυση» για να «φθάσει στους δύο πρώην υπουργούς για το οικονομικό έγκλημα της σύμβασης 717 και ζητάμε να γίνει Εξεταστική Επιτροπή όσον αφορά τη δική μας μήνυση που αφορά πολιτικά πρόσωπα», διευκρινίζοντας ότι το χρονικό διάστημα δεν θα πρέπει να αφορά στο έτος που προτείνει το ΚΚΕ, αλλά «για τη 15ετία».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αδ. Γεωργιάδη, ο κ. Κωνσταντινίδης σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «ο Άδωνις και η παρέα του, ας κατέβουν από το αλαζονικό καλάμι που έχουν καβαλήσει και ας δούνε τις πληγές που έχουν ανοίξει στο διάστημα που κυβερνούν και δεν είναι και λίγες (Τέμπη, Έβρος, Θεσσαλία, Ανατολική Αττική, Εύβοια, Μάνη, Πύλος, Ρόδος, Πειραιάς, ΑΕΚ). Μάλλον έχουν την εντύπωση πως δεν μπορεί να τους αγγίξει κανείς» για να προσθέσει πως «τη συνείδηση του ελληνικού λαού δεν μπορούν να την εξαγοράσουν, παρόλο που το προσπαθούν απελπισμένα. Ενοχλήθηκαν, όπως φαίνεται, διότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία τους τράβηξε το αυτί, γι’ αυτό και προσπαθούν να απαξιώσουν το έγκλημα των Τεμπών». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», οι έρευνες θα συνεχιστούν σήμερα το πρωί.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass