ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΗΜΟΤΣΙΟΣ:

Μετά Χριστόν προφήτες οι πολιτικοί μας επικριτές

*Σχεδιάζαμε την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και σε μια μέρα αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε τις πλημμύρες

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2023 21:10

Τελευταία βδομάδα πριν την εκλογική διαδικασία και ο μηχανολόγος μηχανικός- παγκόσμιος

πρωταθλητής στίβου Στέλιος Δημότσιος, υποψήφιος με τον συνδυασμό «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστού, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, αποφασίζει να μιλήσει στην «Ελευθερία της Δευτέρας» απαντώντας σε κάθε ερώτηση και κυρίως στους επικριτές που μέσα σε ένα 24ωρο από κει που μιλούσαν για σχέδια αντιμετώπισης της λειψυδρίας, τώρα αναφέρονται σε αντιπλημμυρικά έργα με την ιδιότητα του εντεταλμένου συμβούλου υποδομών. «Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί μετά Χριστόν προφήτες» μας λέει ο Στέλιος Δημότσιος και προσθέτει «σε μια μέρα κάποιοι άλλαξαν γραμμή πλεύσης. Και το ερώτημα είναι συγκεκριμένο. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε χιλιάδες έργα, γιατί δεν βρέθηκε ένας να μιλήσει για ανεπαρκή αντιπλημμυρικά έργα ή για μεγαλύτερα αντιπλημμυρικά; Άκουσε κανένας να πει ότι χρειάζονται αντιπλημμυρικά σε συγκεκριμένες περιοχές ή ότι αυτά που έγιναν είναι κακής ποιότητας; Ξαφνικά τώρα τι άλλαξε; Απλά κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τις πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές, ρίχνουν ευθύνες σε αυτόν που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να χτυπήσουν γιατί ήταν ο ορισμός του ανθρώπου-δημιουργού μιας Περιφέρειας –πρότυπο. Και αναφέρομαι στον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό».

•  Τελικά η κλιματική κρίση μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την πολιτική ζωή;
«Η αλήθεια είναι αυτή. Σχεδιάζαμε για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας (ερημοποίηση του κάμπου) και σε μια μέρα πρέπει να σχεδιάσουμε για την αντιμετώπιση των πλημμυρών (κλιματική αλλαγή, επανεξέταση προς τα πάνω από την πολιτεία, των προδιαγραφών σχεδιασμού των δημοσίων υποδομών). Η ποσότητα της βροχής που έπεσε σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας ξεπέρασε κατά πολύ την αντίστοιχη ποσότητα άλλων ακραίων φαινομένων, λ.χ. του Ιανού. Δεν νομίζω ότι υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη που δεν θα πλημμύριζε με τέτοια ύψη βροχής.
Ας δούμε ένα παράδειγμα κλιματικής κρίσης... Την ώρα που οι κάτοικοι στη Θεσσαλία έβλεπαν το νερό να μετατρέπει τον κάμπο σε θάλασσα καταστρέφοντας τις περιουσίες τους, οι κάτοικοι στα παραλίμνια χωριά της Μεγάλης Πρέσπας παρακολουθούσαν για ένα ακόμα καλοκαίρι τη λίμνη να συρρικνώνεται. Παρότι τις χωρίζουν μόλις 300 χιλιόμετρα, οι δύο περιοχές βιώνουν τις διαφορετικές όψεις της κλιματικής κρίσης: ξηρασία και πλημμύρα».

•  Μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών. Ο κόσμος θεωρώ ότι κατάλαβε ότι το φαινόμενο ήταν απόρροια της κλιματικής κρίσης, αλλά και του όγκου νερού που δέχθηκε ο Θεσσαλικός κάμπος.
«Μέχρι τώρα μιλούσαμε για ταμιευτήρες ώστε να μη χαθεί σταγόνα νερού... Τώρα τα αρδευτικά - υδρευτικά φράγματα καθώς και αυτά για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας πλέον ονομάζονται έργα ανάσχεσης των υδάτων. Και αυτό αναδεικνύει την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις που αυτή έχει και η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξη όχι μόνο της Θεσσαλίας, αλλά και της Ευρώπης. Έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται προ των πυλών, ήδη βιώνουμε τα πρώτα μεγάλα σημάδια».

• Είσαι παγκόσμιος πρωταθλητής στίβου, με συμμετοχή σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες (Σίδνεϊ 2000, Αθήνα 2004, Πεκίνο 2008), χρυσός Μεσογειονίκης (Τυνησία 2001), 11 φορές χρυσός Βαλκανιονίκης... Τελικά ποιο είναι πιο δύσκολο, ο αθλητισμός ή η πολιτική;
«Ο αθλητισμός και ειδικότερα ο πρωταθλητισμός εξαρτάται μόνο από σένα. Αν δεν κερδίσεις θα φταις εσύ και κανένας άλλος. Και ένας χαμένος αγώνας μπορεί να έχει αιτία έναν τραυματισμό ή ελλιπή προπόνηση ή μια άσχημη μέρα... Αντίθετα στην πολιτική μια νίκη εξαρτάται όχι από σένα αλλά και από τρίτους παράγοντες. Είναι δυνατόν να δεχόμαστε τέτοια κριτική όταν τα έργα μας υλοποιούνται από τις υπηρεσίες μας εφαρμόζοντας τις αρχές της τέχνης και της επιστήμης και πάντα τηρώντας τις εθνικές και διεθνείς προδιαγραφές».

• Εσύ πώς ταίριαξες με τον Κώστα Αγοραστό;
«Θα σας πω. «Ήμουν άτομο όχι κομματικοποιημένο, αλλά πολιτικοποιημένο. Από μικρό παιδί με έβλεπε κάποιος να διαβάζω καθημερινά εφημερίδες, πολλές φορές περιοδικά και βέβαια τον Νίκο Καζαντζάκη που είμαι θαυμαστής του. Ο πατέρας μου είχε το συνδικαλιστικό μικρόβιο, αλλά αυτό δεν έχει περάσει σε μένα. Όταν με κάλεσε την πρώτη φορά ο Κώστας Αγοραστός εντυπωσιάστηκα από δύο γεγονότα. Το πρώτο ήταν ότι είχε δύο τηλέφωνα μπροστά του και όσο και να κουδούνιζαν δεν τα σήκωνε αν δεν τελείωνε τη συζήτηση μαζί μου, δείγμα του σεβασμού που έχει στον συνομιλητή του. Και το δεύτερο ότι είχαμε την ίδια άποψη ότι ο αθλητισμός είναι προϋπόθεση και όχι πολυτέλεια στη σύγχρονη κοινωνία».

•  Και εκτελέσατε και οι δύο μαζί αθλητικά έργα...
«Ένα έργο θυμίζει μια σκυταλοδρομία που όλοι πρέπει να τρέχουν. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο ώστε το έργο να ολοκληρωθεί στην ώρα του και να παραδοθεί στη νεολαία, ειδικά την αθλούμενη. Από ποιο έργο να αρχίσω... Το ταρτάν στο Αλκαζάρ, το αθλητικό κέντρο στο Γαιόπολις ή σε τόσα άλλα που έγιναν σε όλους του Δήμους. Είμαστε η πρώτη αθλητική Περιφέρεια σε υποδομές και διοργανώσεις με σύγχρονες και ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις.

•  Η τελευταία εβδομάδα είναι σπριντ ή μαραθώνιος;
«Λάθος να περιμένει κάποιος την τελευταία βδομάδα... Εμείς το κάναμε όλη την τετραετία, να είμαστε δίπλα στον πολίτη. Το βασικό είναι να το δείξουμε και την επόμενη μέρα όπως κάναμε μέχρι τώρα. Μέτρο μας είναι ο άνθρωπος».

1,5 εκατ. ευρώ για τον αθλητισμό...
Προγραμματική σύμβαση ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για 26 αθλητικές σχολικές αυλές και αθλητικές εγκαταστάσεις από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για έργα που θα γίνουν σε έξι δήμους (εξαιρέθηκε ο Δήμος Λαρισαίων λόγω ότι γίνονται άλλα έργα).

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass