ΠΑΝΟΣ ΣΑΠΚΑΣ:

Ανέκαθεν καλλιτεχνομάνα η Λάρισα

Στόχος μας να την κάνουμε ακόμη καλύτερη, αντάξια της ιστορίας και των ανθρώπων της

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2023 9:00

Με ένα κείμενο, που απευθύνεται στις συμπολίτισσες και στους συμπολίτες, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού

& Επιστημών Δήμου Λαρισαίων Πάνος Σάπκας, περιγράφει πώς βλέπει και πώς οραματίζεται τη Λάρισα και εξηγεί γιατί κατέρχεται εκ νέου υποψήφιος στο πλευρό του Απόστολου Καλογιάννη.
“Αγαπητές συμπολίτισσες και αγαπητοί συμπολίτες,
ζω σ’ αυτή την πόλη από μικρό παιδί, και πριν από μένα ο πατέρας κι ο παππούς μου.
Κι ελπίζω, μετά από μένα, και τα παιδιά και τα εγγόνια μου.
Έτσι νιώθω για τη Λάρισα.
Ίσως γι’ αυτό, όπου κι αν ταξίδεψα, και ταξίδεψα πολύ, ήθελα πάντα να επιστρέφω.
Κι ό,τι ωραίο έβλεπα, ό,τι σπουδαίο μάθαινα, ήθελα να το μοιραστώ με την πόλη μου.
Αυτός ήταν κι ο λόγος που ασχολήθηκα με την αυτοδιοίκηση και μόνο με αυτή.
Δε μ’ ενδιέφερε η πολιτική ως καριέρα. Με ενδιέφερε και με ενδιαφέρει η πολιτική ως μέσο να γίνει η Λάρισα καλύτερη, μια πόλη αξιοβίωτη, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, αντάξια της ιστορίας και των ανθρώπων της, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά της.
Στη Λάρισα, αγαπώ τη ζωντάνια της, το ανοιχτό της πνεύμα.
Ότι είναι καλλιτεχνομάνα. Ανέκαθεν.
Ποιον να πρωτοθυμηθώ; Τον Αγήνορα Αστεριάδη, τους αδελφούς Τλούπα, τον Ζιάκα, τη Βαγενά, τον Τσιάνο, τον Μάκη Λαχανά του οποίου η σκέψη με επηρέασε βαθιά.
Ζυμώθηκα πνευματικά στο ιστορικό βιβλιοπωλείο Κέραμος. Στην οδό Κούμα. Δίπλα από την κλινική του πατέρα μου και το σπίτι μας.
Γαλουχήθηκα με τους ανθρώπους της Θεσσαλικής Πνευματικής Πορείας απ’ όπου προέκυψε και το Θεσσαλικό Θέατρο.
Πολλοί νομίζουν πως στη ζωή, όλα μου ήρθαν εύκολα. Ήμουν 19 χρονών όταν πέθανε ο πατέρας μου κι ανέλαβα την κλινική του, ενώ σπούδαζα.
Σπούδασα πρώτα οδοντίατρος, γιατί ήθελα να συνδυάσω την επιστήμη με την αισθητική. Μετά σπούδασα εκτιμητής πολύτιμων λίθων. Εκεί, χτύπησε η φλέβα του παππού χρυσοχόου. Είχα πάντα μια εμμονή με το ωραίο. Με τις τέχνες και τα γράμματα. Με τη δημιουργία και τα θεάματα.
Ο ήλιος δίνει χρώμα στα λουλούδια και η τέχνη δίνει χρώμα στη ζωή. Ποιος θα ήθελε μια ζωή άχρωμη; Γι’ αυτό πιστεύω πως ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη. Είναι δικαίωμα και καθήκον.
Μου αρέσει να βλέπω τη Λάρισα να αλλάζει.
Είμαι περήφανος που έχουμε πια μια Συμφωνική Ορχήστρα αξιώσεων.
Ο Μύλος του Παππά που λειτουργεί ως κύτταρο πολιτισμού, το Φεστιβάλ Πηνειού όπως το εξελίξαμε, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Σιτηρών, τα μουσεία μας γενικότερα, οι δημόσιες τοιχογραφίες, οι παραγωγές πρωτότυπων έργων για τον Ιπποκράτη, τα αρχαία θέατρα, το θεσσαλικό θέατρο, η Λογοτεχνική Γωνία, όλα αυτά κι άλλα πολλά, καθιστούν τη Λάρισα, όχι απλώς πόλη του πολιτισμού. Αλλά κέντρο του πολιτισμού στη χώρα.
Τίποτε δεν έγινε τυχαία. Ούτε από μόνο του. Χρειάστηκε υπομονή, επιμονή, καλή ομάδα, συνεργασίες...
Πιστεύω πολύ στις συνεργασίες. Έχουμε ένα απίστευτο καλλιτεχνικό δυναμικό. Ανθρώπους με γνώση, μεράκι, ταλέντο, ιδέες. Πρωταγωνιστούν σε ό,τι κάνουμε.
Η αγωνία μου είναι να τελειώσει το Προσκήνιο Πολιτισμού (ΟΥΗΛ). Συναντήσαμε πολλά εμπόδια, περάσαμε από σαράντα κύματα, ίσως και το δικό μας ρεφλέξ δεν ήταν πολύ αποτελεσματικό, αλλά νομίζω πως επιτέλους βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Το Προσκήνιο Πολιτισμού θα δώσει νέα ώθηση στον πολιτισμό μας.
Και βέβαια, το Μουσείο Πόλης.
Στον Μύλο όπου είναι το γραφείο μου, πηγαίνω κάθε πρωί περπατώντας. Τον καφέ μου δεν τον πίνω στο σπίτι, αλλά έξω. Συνήθως στον φίλο μου τον Βασίλη.
Μου αρέσει να την περπατάω τη Λάρισα. Την καμαρώνω. Μου αρέσει να συναντάω τους συμπολίτες. Να τα λέμε καθημερινά.
Αυτή η καθημερινή επικοινωνία με γεμίζει χαρά. Με γεμίζει αισιοδοξία. Ότι τα καλύτερα έρχονται και θα συμβούν επειδή το θέλουμε και το μπορούμε.
Το μεγάλο στοίχημα για μένα είναι η συμπερίληψη. Δε γίνεται να ζούμε σε μια πόλη όπου οι ανάπηροι συμπολίτες μας δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ή δεν έχουν πρόσβαση στα θεάματα και στη δημιουργία. Έχουμε κάνει κάποια βήματα. Θα κάνουμε περισσότερα. Ποιο είναι το μότο μου. Αυτό που έλεγε ο μέγιστος Χατζιδάκις: «Δύο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού: ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός».
Με γνώμονα το γενικό συμφέρον, θέλω να συνεχίσω να πορεύομαι. Γι’ αυτό κατέρχομαι εκ νέου στο πλευρό του δημάρχου μας Απόστολου Καλογιάννη.
Γιατί ήμασταν μαζί από την αρχή, στα δύσκολα και στα ωραία. Γιατί μαζί του η Λάρισα άλλαξε όψη, περιεχόμενο, κατεύθυνση. Έγινε μια πόλη όπου θες να ζήσεις, να δουλέψεις, να μεγαλώσεις τα παιδιά σου.
Η Λάρισα, ο τόπος μας!
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Επιστημών Δ. Λαρισαίων
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος – Συμπαράταξη Λαρισαίων
Πάνος Σάπκας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass