Δημοτικές εκλογές: Η ώρα της κάλπης

*Τέσσερις συνδυασμοί στη μάχη της κάλπης στον Δήμο Λαρισαίων *Πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα *43 οι έδρες στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2023 12:00

Οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων διοίκησης των δήμων της χώρας θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 και οι επαναληπτικές, σε όποιους δήμους απαιτηθεί, την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023. Οι νέες αρχές θα εγκατασταθούν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η πενταετής θητεία τους θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.


Στον Δήμο Λαρισαίων συμμετέχουν οι εξής τέσσερις συνδυασμοί: «Συμπαράταξη Λαρισαίων» με επικεφαλής τον Απόστολο Καλογιάννη, «Η Λάρισα που μας αξίζει» με επικεφαλής τον Αθανάσιο Μαμάκο, «Λαρισαίων Κοινόν» με επικεφαλής των Κωνσταντίνο Βαϊούλη και «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Πέτρο Κρίκη.
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Η «Συμπαράταξη Λαρισαίων» συμμετέχει στις εκλογές με 274 υποψήφιους, εκ των οποίων 109 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, 112 υποψήφιους συμβούλους στις τέσσερις Δημοτικές Κοινότητες (από 28 σε κάθε Κοινότητα) και τέλος 53 υποψήφιους στις Τοπικές Κοινότητες.
«Η Λάρισα που μας αξίζει», συμμετέχει στις εκλογές με 289 υποψήφιους στο σύνολό τους. Συγκεκριμένα, 109 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, 112 υποψήφιους συμβούλους στις τέσσερις Δημοτικές Κοινότητες και 68 υποψήφιους στις Τοπικές Κοινότητες.
Η «Λαρισαίων Κοινόν» συμμετέχει με 75 υποψήφιους, εκ των οποίων 44 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και 31 υποψήφιοι στις τέσσερις Δημοτικές Κοινότητες και στις Τοπικές Κοινότητες.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» συμμετέχει με 154 υποψήφιους, σε αναλογία 89 ανδρες ( 57,8%) και 65 γυναίκες (42,2%).
Εξ αυτών, οι 81 είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι (72 δημοτικοί σύμβουλοι στην εκλογική περιφέρεια Λάρισας, 7 δημοτικοί σύμβουλοι στην εκλογική περιφέρεια Γιάννουλης (3 έδρες) και 2 δημοτικοί σύμβουλοι στην εκλογική περιφέρεια Κοιλάδας (1 έδρα)). Οι 51 είναι υποψήφιοι στις τέσσερις δημοτικές Κοινότητας Λάρισας και συγκεκριμένα: 14 στο 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα, 13 στο 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα, 12 στο 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα και 12 στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα 12.
Στην Κοινότητα Γιάννουλης οι υποψήφιοι του συνδυασμού είναι 8, στην Κοινότητα Φαλάνης 7, στην Κοινότητα Τερψιθέας 3, στην Κοινότητα Μάνδρας 3 και στην Κοινότητα Λουτρού 1 (πρόεδρος).
Η ψηφοφορία θα αρχίσει την 7η πρωινή και θα λήξει την 7η βραδινή της ίδιας ημέρας.
Σε περίπτωση επανάληψης της ψηφοφορίας, αυτή θα διεξαχθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, με ίδια ώρα έναρξης και λήξης. Σε περίπτωση που η ψηφοφορία δεν διεξαχθεί για οποιοδήποτε λόγο σε ένα δήμο ή σε ένα ή περισσότερα εκλογικά τμήματα, θα λάβει χώρα την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 ή την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, αντίστοιχα.
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων θα συγκροτηθεί με 43 έδρες.
Επανέρχεται το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό θεωρείται επιτυχών ο συνδυασμός που πλειοψήφησε με ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τρία τοις εκατό (43% + 1 ψήφος) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων και επιλαχόντες συνδυασμοί του δημοτικού συμβουλίου αυτοί που έλαβαν έστω και μία έδρα.
Στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει κατά την αρχική ψηφοφορία (α’ γύρος) το προαναφερθέν ποσοστό, διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Στην περίπτωση αυτή, Δήμαρχος εκλέγεται ο επικεφαλής του συνδυασμού που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων της επαναληπτικής ψηφοφορίας (β’ γύρος).
Επιπρόσθετα, εισάγεται για τον συνδυασμό ως προϋπόθεση εκλογής δημοτικού του συμβούλου, η συγκέντρωση από τον συνδυασμό, κατά την αρχική ψηφοφορία (α’ γύρος), ποσοστού τουλάχιστον τρία τοις εκατό (3%) του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων. Ωστόσο, η προαναφερόμενη προϋπόθεση εξασφαλίζει δικαίωμα και όχι υποχρέωση κατανομής έδρας στο δημοτικό συμβούλιο.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ
Δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές έχουν όλοι οι δημότες του δήμου που σωρευτικά έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου.
Οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά που σωρευτικά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006, είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν, μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023.
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ
Τα ψηφοδέλτια του ιδίου συνδυασμού διαφέρουν ανά δημοτική κοινότητα. Οι συνδυασμοί οφείλουν να τυπώσουν ψηφοδέλτια σε αριθμό επαρκή για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων του οικείου δήμου, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον αριθμό των αντίστοιχων εκλογέων, με δυνατότητα προσαύξησης έως και είκοσι τοις εκατό (20%). Οφείλουν δε να τα έχουν παραδώσει στον δήμαρχο, με απόδειξη, δέκα τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία, δηλαδή μέχρι και την περασμένη Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, ενώ σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής, τέσσερις μέρες πριν την ψηφοφορία, δηλαδή έως την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου.
ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ
Στον Δήμο Λαρισαίων οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι τέσσερις σταυρούς προτίμησης για δημοτικούς συμβούλους, μέχρι δύο για συμβούλους Δημοτικών Κοινοτήτων, μέχρι δύο για υποψήφιους Τοπικούς Σύμβουλους και έναν σταυρό σε υποψήφιο, στις Κοινότητες που αναδεικνύουν μόνο πρόεδρο και συγκεκριμένα σε Ραχούλα και Αμυγδαλέα.
Ο σταυρός προτίμησης, σημειώνεται με στυλό μαύρης ή κυανής απόχρωσης δίπλα στο ονοματεπώνυμο του υποψηφίου, είτε δεξιά είτε αριστερά. Σταυρός προτίμησης που σημειώνεται με διαφορετικό τρόπο θεωρείται ότι δεν είναι εγγεγραμμένος και η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου ελέγχεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του ν.4801/2023.
Στον υποψήφιο δήμαρχο δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης. Η τυχόν σημείωση σταυρού δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.
Ψηφοδέλτιο, το οποίο φέρει περισσότερους από τους επιτρεπόμενους σταυρούς προτίμησης, είναι μεν έγκυρο και προσμετρείται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται υπόψη οι σταυροί προτίμησης κατά την καταμέτρηση.
Ψηφοδέλτιο, το οποίο δεν φέρει σταυρούς προτίμησης, είναι έγκυρο και προσμετρείται υπέρ του συνδυασμού.
Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν τίθεται σταυρός προτίμησης, καθόσον αυτή διεξάγεται μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Η σημείωση, ωστόσο, σταυρού προτίμησης δεν συνεπάγεται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου.
ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ- «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ»
Κανονικά θα λειτουργήσουν τα εκλογικά τμήματα στον Δήμο Λαρισαίων, και στον Δήμο Φαρσάλων, ενώ στον Δήμο Κιλελέρ δεν θα λειτουργήσει το εκλογικό τμήμα στο Σωτήριο, οι εκλογείς του οποίου θα ψηφίσουν στο Αρμένιο.
Σε λειτουργία έχει τεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, η ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις», στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://mpp. ypes.gov.gr/ ενόψει των Αυτοδιοικητικών Εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023.
Μέσω της πλατφόρμας οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται, μέσα από μία απλοποιημένη διαδικασία, για τον τόπο που ψηφίζουν.
Για τον ίδιο σκοπό, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, το κατάστημα ψηφοφορίας ενδέχεται να αλλάξει με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, μέχρι και μία ημέρα πριν τη διενέργεια των Εκλογών.
Σημειώνεται ότι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών και αποδήμων που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, τις εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα δημοψηφίσματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝΑΝΑ ΔΗΜΟ
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων ανά Δήμο, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, έχει ως εξής: Αγιά 36, Ελασσόνα 89, Κιλελέρ 65, Λαρισαίων 239, Τεμπών 46, Τυρνάβου 48 και Φαρσάλων 50.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλίας έχει ως εξής: Π.Ε. Καρδίτσας 318, Π.Ε. Λάρισας 573, Π.Ε. Μαγνησίας 357, Σποράδων 28, Π.Ε. Τρικάλων 363.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass