ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΗΜΟΤΣΙΟΣ

Σχολικές αυλές στη Λάρισα, επένδυση στο μέλλον...

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ) ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» META ΤΟΝ ΧΘΕΣΙΝΟ ΑΓΙΑΣΜΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ * ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ, ΑΛΛΑ ΚΑI ΣΕ ΑΛΑΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ * ΩΘΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ («ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ»)

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2023 9:06

Σε μια δύσκολη συγκυρία με επανωτές δοκιμασίες για τον Νομό Λάρισας από τις δύο κακοκαιρίες,

τον «Daniel» και τον «Elias», αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο ο κρίσιμος ρόλος του σχολείου να προσφέρει στο μέλλον πολίτες που γνωρίζουν και μπορούν να δράσουν.  Το πρώτο κουδούνι του σχολείου χθες ήταν ο ήχος της διαδικασίας μάθησης από τις αίθουσες διδασκαλίας και από το παιχνίδι και το χαμόγελο των παιδιών στις σχολικές αυλές. «Αυτό το χαμόγελο θέλαμε να μεγαλώσει στις σχολικές αυλές» λέει χαρακτηριστικά ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Στέλιος Δημότσιος, που κατέρχεται με τον συνδυασμό «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστού, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και προσθέτει τα εξής: «Γι’ αυτό τις βελτιώσαμε, γιατί είναι ένας δυναμικός χώρος, είναι ο πρώτος δημόσιος χώρος για ένα παιδί, στον οποίο ήδη παρατηρεί ότι διαμορφώνονται σχέσεις, ιεραρχίες, διαπιστώνει τι επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται, ποιος καταλαμβάνει τον περισσότερο χώρο και ποιος είναι ο δικός του ρόλος. Γι’ αυτό και θα συνεχιστεί το πρόγραμμα αναμόρφωσης των σχολικών αυλών και στη νέα μας θητεία. Μέχρι τώρα αναμορφώσαμε τις σχολικές αυλές σε Σκοπιά, Ναρθάκι, Αμπελιά, Ζωοδοχος Πηγή, Μικρό Ευύδριο στον Δήμο Φαρσάλων, Χάλκη στον Δήμο Κιλελέρ, 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο στον Δήμο Λαρισαίων και Αιγάνη στον Δήμο Τεμπών. Αυτά το 2023 και συνεχίζουμε...».
Προτού ολοκληρώσει τα λόγια του μας έδειξε τον αύλειο χώρο του 1ου Γυμνασίου Λάρισας, όπου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ φιλικό προς τους μαθητές, ενώ προηγουμένως ήταν ένα τσιμεντένιο, κακής ποιότητας, δάπεδο. Δείχνοντας αυτό μας είπε: «Υποχρέωσή μου ως εντεταλμένος σύμβουλος τεχνικών έργων ήταν να δώσουμε προτεραιότητα στα σχολεία του κέντρου που κατασκευάστηκαν πριν από πολλές δεκαετίες χωρίς να υπάρξει πρόβλεψη για το εξωτερικό κομμάτι. Θυμάται κάποιος τι αντίκριζε πριν από λίγους μήνες. Μόνο στύλους από μπετόν που θύμιζαν ότι υπήρχαν κάποια κρεμασμένα σιδερένια ταμπλό του μπάσκετ. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε από το πιο ιστορικό που είχε πολλά χρόνια να δεχθεί παρέμβαση ο εξωτερικός του χώρος. Είναι σχολεία που κατασκευάστηκαν πριν από δεκαετίες και οι σχολικές τους αυλές χρειάζονται αναμόρφωση. Να γίνουν ασφαλείς, αλλά και πιο φιλικές προς τα παιδιά».

• Δηλαδή ποιο ήταν το σκεπτικό σας για τις σχολικές αυλές;
- «Αρχικά να βοηθήσουμε τους μαθητές να βελτιστοποιήσουν τη φιλοσοφία «Νους υγιής εν σώματι υγιή», κάτι που αναφέρουμε συχνά, αλλά δεν γίνεται πράξη... Να συνδυάσουμε μέσω των σχολικών αυλών τις προοπτικές επίτευξης ακαδημαϊκών και αθλητικών φιλοδοξιών για κάθε μαθητή και να αναπτύξουν τα παιδιά κάθε ηλικίας και κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης τις δυνατότητες αξιοποίησης ταλέντων, δίκαιου παιχνιδιού και ομαδικής εργασίας. Κάνοντας μια βόλτα στα προαύλια των σχολείων εύκολα θα διαπιστώσει κανείς ότι οι ασφαλτοστρωμένες αυλές είναι έτσι σχεδιασμένες ούτως ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες όσων παιδιών παίζουν μπάσκετ ή ποδόσφαιρο. Επιβάλλεται να επανεξεταστούν και να επανασχεδιαστούν οι σχολικές αυλές ώστε να ανταποκρίνονται σε μία μεγαλύτερη ποικιλία αναγκών και επιθυμιών των μαθητών. Γιατί ας μην κρυβόμαστε οι υπάρχουσες σχολικές αυλές δεν ενισχύουν τη διάδραση, τη συνομιλία και τη συνύπαρξη. Ένα πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας που αγκαλιάστηκε απ’ όλους, γιατί όλοι βλέπουν ότι το αποτέλεσμα είναι οι σχολικές αυλές να έχουν αποκτήσει μια πιο δίκαιη κατανομή των χώρων. Έχουν αυξηθεί οι περιοχές χαλάρωσης, έχει επιτευχθεί καλύτερη χρήση του υπάρχοντος χώρου και περισσότερη ποικιλομορφία στις επιλογές των παιχνιδιών και των λοιπών δραστηριοτήτων.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικά τον δικό μας αγώνα για τη στήριξη της παιδείας, μέσω της αύξησης της χρηματοδότησης για τον εξοπλισμό των σχολείων μας, για την κτιριακή αναβάθμισή τους, για το χτίσιμο νέων σχολείων. Αυτό είναι επένδυση στο μέλλον, αυτό είναι ανάπτυξη».

• Τα κέρδη πολλαπλά...
- «Μέσω του καινοτόμου προγράμματος η σχολική αυλή εντάσσεται δυναμικά στην εκπαιδευτική δραστηριότητα του σχολείου. Αξιοποιείται η ομαδική εργασία ως διαδικασία μάθησης και ενθαρρύνεται η λήψη αποφάσεων μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες. Τέλος, και η αυτενέργεια των μαθητών εντάσσεται στο καθημερινό πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων, αυξάνοντας την αυτονομία και την υπευθυνότητα των παιδιών».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass