ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΟΣ:

Η υγεία στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας!

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2023 9:28

Βέβαιος για την εκλογική επικράτηση της παράταξης «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών»

του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, γιατί «είναι αδύνατον να ξεχάσουν οι Θεσσαλοί όσα έργα έγιναν όλα αυτά τα χρόνια» εμφανίζεται ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Κομνός. Ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα δημόσιας υγείας και εμβληματικός διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε συνέντευξή του στην «Ε» αναφέρεται στην υποδειγματική διαχείριση της πανδημίας του κορoνοϊού στη Θεσσαλία από την Περιφέρεια, μοντέλο που δημοσιεύτηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό και δίνει στο στίγμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια. Σε άλλο σημείο υποστηρίζει την ανάγκη άσκησης των αρμοδιοτήτων της υγείας από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, καθώς ο καταμερισμός των αρμοδιοτήτων σε τρία όργανα καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, ενώ απαντώντας σε ερωτήματα για τους προσωπικούς του στόχους μετά την εκλογική αναμέτρηση απαντά με τη μετριοπάθεια που τον διακρίνει: «Προσωπικά θέλω να προσφέρω ως γιατρός...».

• Δύο μεγάλες υγειονομικές κρίσεις στη διάρκεια της τελευταίας θητείας: κορονοϊός και σοβαρά προβλήματα μετά τις πρόσφατες πλημμύρες. Δεδομένης της σχέσης σας με τον κ. Αγοραστό, πώς κρίνετε τη διαχείριση αυτών των κρίσεων από την Περιφέρεια;
- Ως εντεταλμένος σύμβουλος του περιφερειάρχη μας, είχα άμεση συνεργασία μαζί του και μπορώ να δηλώσω με βεβαιότητα ότι η πανδημία του κορονοϊού αντιμετωπίστηκε καλύτερα από όλες τις περιφέρειες της χώρας. Δεν βρέθηκε ποτέ άρρωστος χωρίς αναπνευστήρα, χωρίς Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όλοι νοσηλεύτηκαν στην κατάλληλη θεραπευτική δομή. Δεν αναγκαστήκαμε ποτέ να διακομίσουμε καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας πάσχοντα σε νοσοκομείο άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας, αντιθέτως δεχτήκαμε για νοσηλεία ασθενείς άλλων περιφερειών.
Για να το πετύχουμε αυτό, αναγκαστήκαμε σε όλα τα νοσοκομεία της Υγειονομικής μας Περιφέρειας να μετατρέψουμε κλινικές άλλων ειδικοτήτων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Covid. Παρόλη την υποστελέχωση και την έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού, ο υπερβάλλων ζήλος του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, συνέβαλε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του ιού. Η έλλειψη δε εξοπλισμού αντιμετωπίστηκε με τις συντονισμένες ενέργειες του Κ. Αγοραστού, ο οποίος κινητοποίησε συμπολίτες μας, που με τις δωρεές τους κάλυψαν άμεσες ανάγκες.
Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Περιφέρεια, στην πρώτη φάση της πανδημίας προς λήψη άμεσων αποφάσεων, όπως η «καραντίνα μέσα στην καραντίνα» των Ρομά, το άνοιγμα της ΑΡΩΓΗΣ για την απομόνωση συγγενών πασχόντων για την αποτροπή της περαιτέρω μετάδοσης της νόσου, η συνεργασία με τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ για τα δωρεάν rapid tests καθημερινά παντού στη Θεσσαλία οδήγησαν σε πρωτοποριακές πρωτοβουλίες που έγιναν πράξη και δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικό περιοδικό εγνωσμένου κύρους στο εξωτερικό και παράδειγμα προς μίμηση. Αυτές οι πρωτοποριακές κινήσεις αποδείχθηκαν καθοριστικές για την περαιτέρω πορεία της αντιμετώπισης της νόσου στη Θεσσαλία.

•  Και η αντιμετώπιση των θεμάτων δημόσιας υγείας μετά την πρόσφατη πλημμύρα στη Θεσσαλία;
- Στην τελευταία θεομηνία δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα στα νοσοκομεία. Το Συντονιστικό Όργανο συνεδριάζει κάθε μέρα, αλλά δεν έχουμε συρροές κρουσμάτων, επιδημίες δηλαδή. Θέματα Δημόσιας Υγείας υπάρχουν εκεί που υπάρχουν πλημμυρισμένες περιοχές, παραδείγματος χάρη στον Παλαμά που το Κέντρο Υγείας πλημμύρισε και καταστράφηκε. Αρμόδια για τη διαχείριση του προβλήματος αυτού είναι η Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία απέστειλε δύο κινητές Μονάδες με την ανάλογη στελέχωση, ώστε να παράσχει τις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας. Η δική μας Περιφέρεια στέκεται αρωγός.

• Από την εμπειρία σας στη διαχείριση τέτοιων κρίσεων κρίνετε ότι αυτή είναι μια αρμοδιότητα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ή ξεφεύγει από τα όρια των δυνατοτήτων της και πρέπει να αποτελεί αντικείμενο της πολιτείας;
- Όσον αφορά τον τομέα της υγείας, ο καταμερισμός των αρμοδιοτήτων σε τρία όργανα (αιρετή περιφέρεια, αποκεντρωμένη και υγειονομική), καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, γιατί δυσχεραίνει την άμεση λήψη αποφάσεων, αλλά η άψογη συνεργασία των τριών οργάνων στην προκειμένη περίπτωση οδήγησε σε αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης που αντιμετωπίσαμε.
Πιστεύω ωστόσο ότι η λειτουργία του τομέα της υγείας πρέπει να ασκείται ως αρμοδιότητα από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όπως άλλωστε προβλεπόταν στο αρχικό νομοθετικό πλαίσιο. Όσον αφορά την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων και καταστροφών, η ραγδαία κλιματική αλλαγή, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αντιμετωπίζεται από κεντρικό όργανο ειδικής στελέχωσης που θα συνεργάζεται με τις πληγείσες περιφέρειες.

• Δεκατρία χρόνια στο τιμόνι της Περιφέρειας ποιο είναι το στίγμα της στον τομέα της υγείας; Και ποιες είναι οι προτεραιότητες για τη νέα θητεία εφόσον κληθείτε να συνεχίσετε να διαχειρίζεστε τις θεσσαλικές υποθέσεις;
- Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει διαχρονικά το κρατικό σύστημα υγείας με περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, νέες πτέρυγες σε Νοσοκομεία, νέα Κέντρα Υγείας, σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό σε όλες τις Κλινικές των Νοσοκομείων, νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ, Κινητές Μονάδες, χρηματοδότηση μελετών για την προστασία της δημόσιας υγείας και για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.
Στην πανδημία του κορονοϊού η Περιφέρεια, όπως σας είπα, ανταποκρίθηκε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και κοινωνική ευθύνη, επενδύοντας 30 περίπου εκατομμύρια ευρώ (12,5 για εξοπλισμό και 16 για προσλήψεις προσωπικού) για την ενίσχυση των Νοσοκομείων με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αποκλειστικά για τις ανάγκες αντιμετώπισης του Covid-19 και για περισσότερες από 500 προσλήψεις υγειονομικών, με πλήρη μισθοδοτική και ασφαλιστική κάλυψη.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την 5η ΥΠΕ, το Πανεπιστήμιο και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, χτίζουμε ένα ανθεκτικό και βιώσιμο σύστημα κρατικής υγείας για όλους χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας αναβαθμίστηκε ενεργειακά το 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανέγερση νέας συνδετήριας πτέρυγας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
Με χρηματοδότηση από τα Ταμεία Ανάκαμψης αναβαθμίζονται οι χώροι των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομεία της Λάρισας, της Καρδίτσας και του Βόλου όπου παράλληλα αναπτύσσονται νέα τμήματα (ΜΕΘ-ΜΑΦ, Μονάδα Υπερβαρικού Οξυγόνου κ.ά.) και εκσυγχρονίζονται 13 Κέντρα Υγείας σε όλη τη Θεσσαλία και στα νησιά.
Επιπλέον, με χρηματοδότηση από το Υπ. Περιβάλλοντος αναβαθμίζονται ενεργειακά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και τα Γ.Ν. Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας.• Οι πρόσφατες πλημμύρες επηρεάζουν την προεκλογική και διαμορφώνουν νέα δεδομένα για την αναμέτρηση. Τι κατά την άποψή σας θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών;
- Είμαι απολύτως σίγουρος για τη νίκη του ψηφοδελτίου μας, γιατί είναι αδύνατον να ξεχάσουν οι Θεσσαλοί όσα έργα έγιναν όλα αυτά τα χρόνια. Η άποψη περί ευθυνών του Κώστα Αγοραστού για τις καταστροφές από τις πλημμύρες διατυπώνονται με ευκολία από την αντιπολίτευση, αλλά ήταν αδύνατον να προβλεφθεί όλος αυτός ο όγκος του νερού, ο οποίος κατέκλυσε τη Θεσσαλία.

•  Όσον αφορά το προσωπικό σας στοίχημα, μετά από μια λαμπρή πορεία τόσο επαγγελματικά όσο και αυτοδιοικητικά, πού έχετε βάλει τον πήχη σε αυτές τις εκλογές;
- Μετά την αφυπηρέτησή μου από τη διεύθυνση της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, επαγγελματικά βρίσκομαι πλέον στο ΙΑΣΩ ως πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου. Όραμα και στόχος μου είναι ναι να καταστήσουμε το ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ πρωτοπόρο νοσοκομείο πανελλήνια. Ενεργούμε για την αναβάθμιση του εξοπλισμού του με τα πιο σύγχρονα και πρωτοποριακά μηχανήματα. Με τον τρόπο αυτόν θα δώσουμε έναυσμα και ευκαιρίες σε νέους γιατρούς για να εφαρμόσουν σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές. Μέλημά μου είναι η βελτίωση των παροχών υγείας του ΙΑΣΩ, να συμπληρώσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις παροχές της Δημόσιας Υγείας.
Όσον αφορά την Περιφέρεια, συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο για να συνεχίσω να βοηθώ τον Κώστα Αγοραστό, όπως και στην προηγούμενη θητεία μου όπου μπορώ και ιδιαίτερα στα θέματα υγείας. Προσωπικά θέλω να προσφέρω ως γιατρός...

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass