Ψόφια ψάρια στους δρόμους περιπάτου

ΕΝΤΟΝΗ Η ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ – ΣΤΡΩΜΑ ΛΑΣΠΗΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΚΟΣ

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2023 13:00

Με ψάρια εντυπωσιακού μεγέθους γέμισαν οι περιπατητικοί διάδρομοι δίπλα από την εσωτερική κοίτη του Πηνειού στη Λάρισα. Το φαινόμενο «Daniel» που προκάλεσε τα μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα έκανε το ποτάμι να φουσκώσει εντυπωσιακά, τόσο στην εξωτερική – ανακουφιστική κοίτη όσο και στην εσωτερική. Κι αν η εξωτερική μετατράπηκε σε πραγματική θάλασσα, πλημμυρίζοντας ολόκληρες μεγάλες περιοχές, προκαλώντας τεράστιες ζημιές, στην εσωτερική ο κίνδυνος ήταν στο γεγονός πως το νερό απείχε λίγα μόλις εκατοστά από το χείλος του αναχώματος. Οριακά ήταν στην περιοχή των Αμπελοκήπων, από το λιμανάκι μέχρι τα ΚΤΕΛ, με τους κατοίκους να χάνουν τον ύπνο τους για αρκετά βράδια.


Πλέον, αρκετές ημέρες μετά τις ιστορικές αυτές πλημμύρες, η εικόνα στην εσωτερική κοίτη είναι αποκαρδιωτική. Ένα στρώμα λάσπης έχει καλύψει όλους τους διαδρόμους, με σκουπίδια, κλαδιά και άλλα υλικά να βρίσκονται διάσπαρτα στους χώρους.
Ωστόσο, υπάρχει μια έντονη δυσοσμία στην περιοχή και αυτή προέρχεται από τα νεκρά ψάρια. Ψάρια που δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στο ποτάμι και παρέμειναν στους περιπατητικούς δρόμους και στο γκαζόν δίπλα από αυτό.
Πρόκειται για ένα θέαμα δυσάρεστο, το οποίο δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση την περιοχή του Πηνειού υπό φυσιολογικές συνθήκες. Οι δύο πλευρές της εσωτερικής κοίτης υπό άλλες καταστάσεις σφύζουν από ζωή, κυρίως τις απογευματινές ώρες, τότε δηλαδή που πολλοί Λαρισαίοι, μικροί και μεγάλοι, κατεβαίνουν δίπλα από το νερό για να περπατήσουν, να αθληθούν ή ακόμη και να βγάλουν βόλτα τα παιδιά τους ή τα αγαπημένα τους ζώα. Ίσως θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός για να επανέλθει η κανονικότητα στο σημείο, καθώς υπάρχει και ο κίνδυνος των μολύνσεων.
Άγνωστο παραμένει τι στοιχεία μπορεί να μετέφερε όλος αυτός ο όγκος νερού και κατά πόσο επικίνδυνα ήταν. Έτσι, οι περισσότεροι ενδέχεται να παραμείνουν διστακτικοί ακόμη και στο πατήσουν πάνω σε τέτοιου είδους λάσπες μέχρι να καθαριστεί από τα συνεργεία του Δήμου. Συνεργεία, όμως, που αυτές τις ημέρες είναι διασκορπισμένα σε πολλά σημεία, με πολύ πιο επείγουσες καταστάσεις.
Πέρυσι, εν τω μεταξύ, τέτοιες ημέρες ήταν που προκηρυσσόταν από τον Δήμο Λαρισαίων ο διαγωνισμός επιλογής αναδόχου για το έργο «Ανάπλασης παρόχθιας ζώνης Πηνειού ποταμού κατά μήκος της εσωτερικής κοίτης της πόλης», που περιλαμβάνει την περιοχή από το ύψος των αθλητικών εγκαταστάσεων στη συνοικία των Αμπελοκήπων και καταλήγει στο ύψος του κυκλικού κόμβου της Νέας Σμύρνης, μήκους περίπου 2.000 μέτρων, καθώς και παρεμβάσεις σε επιλεγμένα σημεία – πλατώματα, στο υπόλοιπο τμήμα της παραποτάμιας διαδρομής μέχρι τον κόμβο της ΔΕΥΑΛ. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επεμβάσεις που προτείνονταν θα ήταν ήπιες και φιλικές προς τον χρήστη και το περιβάλλον.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass