Απελπιστική η κατάσταση στην Αγιά

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης κάτω από το νερό *Αποκομμένη όλη η περιοχή *Αγωνία για αιμοκαθαιρόμενους, φάρμακα και νερά *Μάχες για να προστατευτούν Ομόλιο, Στόμιο, Παλαιόπυργος και Καστρί *Νεκρά μοσχάρια έξω από την Κάρλα

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2023 13:14

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

Με μια κατάσταση που κανείς ίσως ποτέ δεν φαντάστηκε ότι θα ζήσει, με εικόνες που επίσης κανείς ποτέ δεν φαντάστηκε

ότι θα δει, ήρθαν αντιμέτωποι χθες οι κάτοικοι του Δήμου Αγιάς, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Όλος ο κάμπος, η τεράστια πεδιάδα που περικλείουν το Ελευθέριο, η Δήμητρα, η Πλασιά, το Καστρί, η Αμυγδαλή, το Καλαμάκι, το Αρμένιο, ο Πλατύκαμπος, μετατράπηκε σε λίμνη από τα εισρέοντα νερά του υπερχειλισμένου Πηνειού ποταμού από το ύψος του φράγματος της Γυρτώνης και της πλημμυρισμένης πεδιάδας του Συκουρίου. Τόνοι νερού κάλυψαν τα πάντα ανασυσταίνοντας ουσιαστικά τη λίμνη Κάρλα στα όρια και στην έκταση που είχε για αιώνες πριν αποξηραθεί, και προκαλώντας ολική καταστροφή της παραγωγής και ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές, μηχανήματα, αποθήκες, ζωικό κεφάλαιο και επιχειρήσεις.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δόθηκε μεγάλη μάχη για να μην πλημμυρίσει το Καστρί. Το νερό από νωρίς το πρωί είχε φτάσει στα πρώτα σπίτια και τα αναχώματα που δημιουργούνταν συνεχώς με μισθωμένα από τον Δήμο Αγιάς ιδιωτικά γκρέιτερ, ως τουλάχιστον αργά το απόγευμα, απέδωσαν καρπούς. Από την άλλη πλευρά του Δήμου, άλλη μια μεγάλη πεδιάδα, αυτή του Ομολίου, επίσης πλημμυρισμένη από άκρη σε άκρη. Χιλιάδες στρέμματα με ακτινίδια, καλαμπόκια και άλλες καλλιέργειες, βυθισμένα στο νερό. Γιγάντιες κι εδώ προσπάθειες, συνεχείς μέρα νύχτα, με δημιουργία ή υποστήριξη αναχωμάτων, ώστε να μείνουν ανέπαφοι οι οικισμοί Ομολίου, Στομίου και Παλαιοπύργου, κάτι που, παρόλη την πίεση του υπερχειλισμένου Πηνειού, επετεύχθη ως χθες το απόγευμα. «Ζούμε τα απίστευτα» μας δήλωσε ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας «και παλεύουμε με τις μικρές μας δυνάμεις, αλλά με μεγάλη διάθεση, να κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό, ώστε ο τόπος μας, και οι άνθρωποι που ζουν εδώ, να βγουν από αυτήν την τρελή περιπέτεια, από αυτό το μεγάλο κακό, με όσο γίνεται λιγότερες ζημιές».

Αποκομμένος ο Δήμος Αγιάς από τη Λάρισα
Οι δρόμοι από και προς τη Λάρισα από παντού κλειστοί. Αγιά – Λάρισα, Ομόλιο – Λάρισα, Αγιά – Καλαμάκι – Αρμένιο ως διαφυγή για Λάρισα, όλοι τους κλειστοί. Απομονωμένος όλος ο Δήμος Αγιάς από την πρωτεύουσα Λάρισα με ό,τι σημαίνει αυτό για την τροφοδοσία σε τρόφιμα και φάρμακα, για ανθρώπους αιμοκαθαιρόμενους, για ασθενείς, για εργαζόμενους. Πολλοί, μάλιστα, που είχαν έρθει στην περιοχή πριν συμβούν όλα αυτά, εγκλωβίστηκαν και φιλοξενήθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Αγιάς, με πρωτοβουλία του Δήμου. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι δωρεάν φιλοξενία ανακοίνωσαν για τους εγκλωβισμένους στην περιοχή Αγιάς, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας προς Λάρισα, πολλοί ιδιοκτήτες καταλυμάτων στα παράλια (τηλ. επικοινωνίας: 6976-568898), όπως και η Αρχιερατική Επιτροπή Αγιάς που ανακοίνωσε ότι στο Πνευματικό Κέντρο Αγίων Αντωνίων Αγιάς μπορεί να φιλοξενήσει ως 15 ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στην περιοχή της Αγιάς (τηλ. 24940-22266).


Πρόβλημα με την υδροδότηση στο Ομόλιο
- Αποκαταστάθηκε από τη ΔΕΥΑ Αγιάς
Από τις πρωινές ώρες χθες κατέρρευσε το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ από τα ορμητικά νερά του Πηνειού, με αποτέλεσμα η γεώτρηση του οικισμού Ομολίου να μην έχει ρεύμα. Η υδροδότηση αποκαταστάθηκε, καθώς η ΔΕΥΑ μετέφερε ηλεκτρογεννήτριά της και λύθηκε το πρόβλημα. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το κεντρικό αντλιοστάσιο λυμάτων στον Αγιόκαμπο στη γέφυρα Καλατράβα, καθώς κι εκεί ξηλώθηκε η παροχή ηλεκτροδότησης του αντλιοστασίου.

Αγροτική και δασική οδοποιία παντελώς καταστραμμένες
Η αγροτική και δασική οδοποιία έχει εξολοκλήρου καταστραφεί και γίνονται σιγά σιγά προσπάθειες να διορθωθούν οι δρόμοι. Τα μήλα βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής και σε λίγο καιρό ακολουθούν τα κάστανα. Οι αγρότες “βγαίνουν” με τεράστια δυσκολία στα κτήματά τους και είναι αδύνατο να μεταφερθεί η παραγωγή με τέτοιους δρόμους.

Πολλά νεκρά ζώα επιπλέουν έξω από την Κάρλα
Σημαντικές οι ζημιές στην περιοχή του Καλαμακίου. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης βρίσκονται κάτω από το νερό, το ύψος του οποίου σε πολλά σημεία ξεπερνά τα δύο μέτρα. Η εικόνα έξω από τη λίμνη Κάρλα είναι αρνητικά εντυπωσιακή. Όλος ο τόπος από την Κάρλα, από το θυρόφραγμα, ως το Καλαμάκι και το Αρμένιο, είναι σαν θάλασσα. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα πολλών νεκρών ζώων – ως επί το πλείστον μοσχαριών – που επιπλέουν ή είναι βυθισμένα στο νερό.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass