Συγκινεί η αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς

Δημιουργήθηκε... κατάλογος Λαρισαίων εθελοντών – Διαθέτουν σπίτια, προσφέρουν ρούχα, δέχονται να μαγειρέψουν, ενώ πλήθος νέων εκδήλωσε ενδιαφέρον να συνδράμει – Καταγραφή αναγκών από Κοινωνική Υπηρεσία και ΕΕΣ – Στη Λάρισα εθελοντές από άλλες πόλεις – Από σήμερα η αιμοδοσία στην πλατεία Ταχυδρομείου

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2023 13:06

Θετική εντύπωση ακόμη και σε εργαζόμενους με πολυετή εμπειρία σε θέματα κοινωνικής προσφοράς,

όπως ο Ερυθρός Σταυρός, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων και εθελοντικές οργανώσεις έχει προκαλέσει η αθρόα προσέλευση των Λαρισαίων και η διάθεσή τους για συνδρομή στους πλημμυροπαθείς, ενώ αναρίθμητα είναι τα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν συγκεντρωθεί αυτές τις πρώτες ημέρες. Στελέχη του ΕΕΣ και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου μιλώντας στην «ΕτΔ» χαρακτήριζαν συγκινητική την ανιδιοτελή προσφορά των Λαρισαίων, όπως και την προσέλευση νέων παιδιών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνδράμουν με όποιο τρόπο τους υποδειχθεί.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στην προσωρινή δομή φιλοξενίας πλημμυροπαθών στο γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου μέχρι χθες το μεσημέρι είχε δημιουργηθεί κατάλογος με περισσότερους από 100 Λαρισαίους οι οποίοι προσφέρονται να εργασθούν εθελοντικά.
Κάποιοι συμπολίτες διέθεσαν ήδη σπίτια τους για τη φιλοξενία πλημμυροπαθών, γυναίκες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μαγειρέψουν φαγητά για τις ανάγκες σίτισης, ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή χθες το πρωί που η 6χρονη Αντωνία προσέφερε κέικ και τις κούκλες της, στην 4χρονη Αλεξάνδρα - Μαρία και στην 6χρονη Στέλλα από τις συνοικίες της Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης, που φιλοξενούνται αυτές τις ώρες στο γυμναστήριο.
Σημειώνεται πως το Τμήμα Λάρισας του ΕΕΣ στον χώρο του 1ου Γυμνασίου, μεταξύ άλλων καλύπτει τις οξείες νοσηλευτικές ανάγκες των πλημμυροπαθών, ενώ από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων καταγράφονται οι ανάγκες και διευθετούνται θέματα αναγκών που αφορούν στη στέγαση με μεταφορά πλημμυροπαθών σε ξενοδοχεία της Λάρισας, τη σίτισή τους κλπ για όσες ημέρες απαιτηθεί έως ότου επιστρέψουν στα σπίτια τους. Από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων διευκρινίζεται ότι τα προσφερόμενα είδη ρουχισμού θα διατεθούν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και σε αυτό θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσφορές, ενώ για τη σίτιση των πλημμυροπαθών οι ανάγκες καλύπτονται από την Κοινωνική Υπηρεσία και όχι από ιδιώτες πολίτες.
Να σημειωθεί ότι στη Λάρισα βρέθηκαν και εθελοντές από άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και 20 μέλη των Εφέδρων Αξιωματικών της Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται πως, πέραν των πυροσβεστών της ΕΜΑΚ και της ΠΥ Λάρισας, σε εθελοντικές οργανώσεις βασίστηκαν τις πρώτες ημέρες και οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών στις πλημμυροπαθείς συνοικίες, όπως εθελοντική οργάνωση ανέλαβε από την αρχή την υποστήριξη στο Κλειστό Νεάπολης σε πολίτες πλημμυροπαθών όμορων Δήμων.

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ
Από τον ΕΕΣ σημειώνεται πως η ανθρωπιστική αλληλεγγύη στις δύσκολες ώρες που βιώνει η πόλη μας μπορεί να εκφραστεί και με τη συμμετοχή των συμπολιτών μας στην αιμοδοτική αρωγή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες σε αίμα. Γι’ αυτό τον σκοπό το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας διοργανώνει υπαίθρια εβδομαδιαία αιμοδοσία από σήμερα και τις 17 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ταχυδρομείου από τις 9 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι.         

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

Οδηγίες για τις θεραπείες καρκινοπαθών

• Από την Ογκολογική Κλινική του ΠΠΓΝΛ

Με δεδομένο την κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη Θεσσαλία, και την πιθανότητα αδυναμίας καρκινοπαθών να προχωρήσουν στις προγραμματισμένες θεραπείες τους Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, σε ανακοίνωσή της καθησυχάζει στους ασθενείς της, όσο και τους φροντιστές τους, ότι «μια ολιγοήμερη καθυστέρηση στη θεραπεία τους, δεν θα επηρεάσει την πορεία της νόσου τους». Επισημαίνει ότι «Στην παρούσα φάση προέχει η ασφάλειά τους και η εξασφάλιση υγιεινών συνθηκών διαμονής τους» και για τη διευκόλυνσή τους προτείνει τα εξής: «Οι ασθενείς των οποίων έχει καταστραφεί η οικία τους, όπως επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο: 2413-502.030. Οι ασθενείς οι οποίοι μπορούν να μετακινηθούν για τη λήψη της θεραπείας τους, αλλά δεν υπάρχει πρόσβαση στο Νοσοκομείο, λόγω κλειστών δρόμων ή δεν έχουν μέσο να προσέλθουν στο Νοσοκομείο, να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2413-502.415 ή 2413-502.029. Οι ασθενείς οι οποίοι έχουν χάσει τα φάρμακά τους ή έγγραφα συνταγογράφησης ή οτιδήποτε άλλο αφορά στην φαρμακευτική τους αγωγή, να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 2413-501.999. Επίσης, για καλύτερη διευκόλυνσή σας πέραν των προαναφερθέντων τηλεφωνικών αριθμών μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας της Ογκολογικής Κλινικής https://oncology.med.uth.gr/epikoinonia/

 

Καταγραφή επαγγελματικού εξοπλισμού σε πληγείσες επιχειρήσεις

Ζητά η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας

Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των δημόσιων τοπικών υποδομών» ζητά από την πολιτεία η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα, προτείνει μεταξύ άλλων: «Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή του κατεστραμμένου επαγγελματικού εξοπλισμού, εκθεσιακού, ηλεκτρικού και μηχανολογικού, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Να προβλεφθεί η χορήγηση ελάχιστου ποσού ενίσχυσης για προκληθείσες σε επαγγελματικές κτιριακές εγκαταστάσεις ζημίες, αναλόγως της έκτασης της καταστροφής και του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.
Στους δικαιούχους πρέπει να ενταχθούν όλοι οι επιχειρηματίες, ακόμα και αυτοί που έχουν υποστεί μικρής έκτασης ζημιές.
Να δοθούν κίνητρα απόσυρσης των κατεστραμμένων επαγγελματικών αυτοκινήτων για την αγορά νέων, χωρίς τέλος ταξινόμησης. Το μέτρο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας.
Να επιταχυνθεί η εξόφληση όλων των πληγέντων επιχειρηματιών που αναμένουν την εκταμίευση κονδυλίων προγραμμάτων, εγχώριων ή/και ευρωπαϊκών.
Αφού πιστωθούν σε πρώτη φάση τα ποσά προκαταβολής και οι επιχορηγήσεις για την κάλυψη των αρχικών αναγκών, να ακολουθήσει πρόσθετη αναλογική/κλιμακούμενη χρηματική αρωγή, βάσει οικονομικών μεγεθών των πληγεισών επιχειρήσεων (τζίρος, υποχρεώσεις, επενδύσεις, απασχόληση).
Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Να ανασταλεί για 12 μήνες η καταβολή καθυστερούμενων και βεβαιωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, δόσεις ενεργών ρυθμίσεων & Επιστρεπτέας προκαταβολής), χωρίς μάλιστα την επιβάρυνση πρόσθετων τελών.
Να χορηγηθεί 4μηνη παράταση, των προθεσμιών διευθέτησης των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, παρακρατούμενων φόρων, φόρων μεταβίβασης Κεφαλαίου, ΦΠΑ, τελών & λοιπών έμμεσων φόρων, κάτι το οποίο θα πρέπει να ισχύσει και για την υποβολή των ανακεφαλαιωτικών πινάκων.
Να εξαιρεθούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2023 (φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2024). Το ίδιο θα πρέπει να εφαρμοστεί και για την προκαταβολή φόρου εισοδήματος επόμενου έτους.
Απαλλαγή καταβολής ΕΝΦΙΑ για μία 3ετία, για τα ακίνητα τόσο των Φυσικών όσο και Νομικών προσώπων που υπέστησαν ζημίες.
Να διαγραφούν τα πάγια κόστη των λογαριασμών ΔΕΚΟ για όσο χρόνο δεν είναι λειτουργικό το ακίνητο και μέχρι την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του...» κ.α.

 

Οδηγίες για επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν

*Ποιοι είναι οι δικαιούχοι *Ποιες ζημιές καλύπτονται

Αναλυτικές οδηγίες για τα βήματα που πρέπει ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες των πληγέντων από τις πλημμύρες, επιχειρήσεων, παρουσιάζει το Επιμελητήριο Λάρισας.
Αναλυτικότερα:«Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;
Επιδευματίες και νομικά πρόσωπα καθώς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες.Ποιες ζημιές καλύπτονται:
Καλύπτονται οι υλικές ζημιές σύμφωνα με το ποσοστό της ζημίας που θα εκτιμηθεί από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής που συστήνονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενδεικτικά: Στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής και αποθηκευμένα προϊόντα κτλ.Τι αιτήσεις υποβάλλουν:
1η Υποβάλλω ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα arogi.gov.gr. H αίτηση αφορά την πρώτη αρωγή (προκαταβολή επιχορήγησης).
2η Υποβάλλω αίτηση για τη διενέργεια αυτοψίας και για την επιχορήγηση από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια ή στον οικείο Δήμο.
Μαζί με την αίτηση επισυνάπτεται λίστα καταγραφής ζημιών.
Πώς αποδεικνύεται η ζημιά;
Δικαιολογητικά για την εκτίμηση των ζημιών από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής (ενδεικτικά).
• Στοιχεία μητρώου επιχείρησης στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
• Φορολογικές δηλώσεις και δηλώσεις Φ.Π.Α..
• Ασφαλιστήριο συμβόλαιο περιουσίας για την κάλυψης της ζημίας και σε περίπτωση μη ύπαρξης, υπεύθυνη δήλωση του πληγέντα - και σε περίπτωση μη ατομικής επιχείρησης του νόμιμου εκπροσώπου - περί μη ύπαρξης ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
• Απογραφή προηγουμένου έτους.
• Βιβλίο παγίων.
• Τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων κ.λπ. λαμβάνοντας υπόψη και τις πωλήσεις στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι την επέλευση της θεομηνίας.
Σε περίπτωση μη ύπαρξης αυτών, αναζητούνται από τους προμηθευτές ή τα βιβλία αποθήκης κ.λπ..
• Τιμολόγια αγοράς μηχανολογικού εξοπλισμού συνοδευόμενα από κατάσταση στην οποία θα αναγράφεται η παλαιότητα και η κατάσταση του μηχανήματος.
• Σε περίπτωση ζημιών σε αυτοκίνητο επαγγελματικής χρήσης, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματος κατά την περίοδο της θεομηνίας και αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.
• Φωτογραφίες και λοιπά αποδεικτικά στοιχεία.
• Άδειες λειτουργίας ή λοιπές άδειες.
• Κάθε άλλο στοιχείο προς υποστήριξη του αιτήματος και της εκτίμησης των ζημιών.
Η αρμόδια επιτροπή κρατικής αρωγής μπορεί να ζητά συμπληρωματικά στοιχεία.Οι ζημιές στα κτίρια:
Απευθύνομαι στον Δήμο μου για να ελεγχθεί το κτίριο από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ). Δικαιούμαι στεγαστική συνδρομή σε περίπτωση βλαβών σε κτίρια στα οποία είμαι ιδιοκτήτης για την επισκευή ή ανακατασκευή τους. Η στεγαστική συνδρομή αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, έως το μέγιστο των 150 τ.μ. από το σύνολο αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών της επιχείρησης.
Δικαιούμαι επίσης πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής. Αιτήσεις θα υποβάλλονται τις επόμενες ημέρες στην πλατφόρμα arogi.gov.gr εφόσον έχει πραγματοποιηθεί η αυτοψία της ΓΔΑΕΦΚ και το σχετικό δελτίο θα πρέπει να έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα.
Πληροφορίες – υποστήριξη:
Το Επιμελητήριο Λάρισας δημιούργησε ειδικό τμήμα ενημέρωσης και υποστήριξης των πληγέντων επιχειρήσεων στο οποίο μπορούν να απευθύνονται οι επιχειρήσεις στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Λάρισας 2410-255.388 (εσωτ. 112) κα Μανίκα Στέλλα (09.00 – 17.00) ή εναλλακτικά στο emailinfo@larcci.gr καθώς και στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής (213 1331300 / 08:00 – 16:00) ή εναλλακτικά στο emailinfoarogi@civilprotection.gr».

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass