Πλημμυρισμένη και «πληγωμένη» η Λάρισα

Ο ΠΗΝΕΙΟΣ ΑΠΛΩΘΗΚΕ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ *ΝΕΡΟ ΑΝΑΒΛΥΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΕΑΤΙΑ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ *ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ *ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΓΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2023 14:00

Του Κώστα Γκιάστα

Εικόνες που παραπέμπουν σε πλημμύρες άλλων εποχών, ασπρόμαυρων φωτογραφιών και ιστορικών

αναφορών είδαν χθες οι κάτοικοι της Λάρισας, βγαίνοντας αρκετά «πληγωμένοι» από την εμπειρία αυτήν. Πολλές περιοχές της πόλης πλημμύρισαν από το νερό, με τους κατοίκους να φεύγουν από τα σπίτια τους προληπτικά νωρίς και άλλους να βγαίνουν με τη βοήθεια των σωστικών συνεργείων εξαιτίας του ύψους του νερού που συγκεντρώθηκε. Το φρεάτια ανάβλυζαν νερό για πολλές ώρες, κάτι που προκάλεσε το πλημμυρικό αυτό φαινόμενο σε κατοικημένες περιοχές. Γύρω, όμως, από την πόλη απλώθηκε σε εντυπωσιακά μεγάλο μέγεθος η εξωτερική κοίτη του Πηνειού ποταμού δείχνοντας λίγη από τη δύναμη της φύσης. Από αυτήν την «επίδειξη» προκλήθηκαν πολλές ζημιές σε καλλιεργητικές εκτάσεις και επιχειρήσεις. Μεγάλες, όμως, είναι και οι ζημιές που υπέστησαν και εκατοντάδες κατοικίες εντός του αστικού ιστού.
Η γέφυρα που συνδέει τη Λάρισα με τη Γιάννουλη και κατ’ επέκταση τις επόμενες περιοχές (σύνδεση Τυρνάβου, Ελασσόνας κ.ά.) έκλεισε χθες το μεσημέρι, ενέργεια που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις των οδηγών. Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της χθεσινής ημέρας χαρακτήρισε την πόλη ανθεκτική, παρά τις δυσκολίες.

ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ
Ο Άγιος Θωμάς από την Ιωαννίνων και προς τη Νικολοπούλου μετατράπηκε σε μια μεγάλη λίμνη, καθώς τα νερά γέμισαν τη μεγάλη αυτή περιοχή. Αυτό ανάγκασε τον Δήμο να καλέσει τους κατοίκους να εκκενώσουν προς Φιλιππούπολη, η οποία είναι πιο ψηλά. Ο Άγιος Θωμάς ήταν από τις πρώτες περιοχές όπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ξεκίνησαν να αναβλύζουν νερά από τα φρεάτια.

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Η Νέα Σμύρνη υπέστη μεγάλο πλήγμα σε αρκετά σημεία. Τόσο κατά το μήκος της οδού Σάκη Καράγιωργα (σε δρόμους κάτω από το ανάχωμα) όσο και στο τμήμα της κεντρικής οδού, της Σωκράτους, και γύρω από αυτή. Συγκεκριμένα, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στη μέση της περιοχής και προς την Αποκεντρωμένη.
Εντυπωσιακή ήταν η εικόνα από την άλλη πλευρά του αναχώματος της οδού Καράγιωργα, της περιοχής Αγίας Μαρίνας, καθώς ήταν γεμάτη με νερό.

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Οι Αμπελόκηποι καρδιοχτύπησαν χθες για πολλές ώρες. Είναι, άλλωστε, μια περιοχή που ακουμπάει την εσωτερική κοίτη του ποταμού από άκρη σε άκρη. Χθες το απόγευμα η στάθμη του νερού ήταν λίγα εκατοστά κάτω από το ανάχωμα. Ωστόσο, σημειώθηκε ένα «σπάσιμο» λίγα μέτρα μακριά από το λιμάνι του ποταμού, αλλά τα νερά τα συγκράτησαν αναχώματα.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ - ΣΑΛΙΑ
Σε αρκετά σημεία βρέθηκε να πλημμυρίζει η συνοικία του Ιπποκράτη. Αργά το απόγευμα ο Δήμος Λαρισαίων κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν προληπτικά από τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς το Αλκαζάρ και το κέντρο της πόλης. Όσοι επιθυμούσαν να φιλοξενηθούν μπορούσαν να προσεγγίσουν τη δομή στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης.
Από νωρίς χθες το μεσημέρι το νερό βγήκε και στην περιοχή Σάλια, κάνοντας τους κατοίκους να προσπαθούν να προφυλαχθούν με σακιά από άμμο.

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
Από τη δύναμη των νερών δεν γλίτωσε κι η περιοχή των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης. Οι κάτοικοι είδαν από το βράδυ της Πέμπτης την εξωτερική κοίτη να φουσκώνει εντυπωσιακά και χθες τα φρεάτια να βγάζουν νερά. Κλήθηκαν να εκκενώσουν τις ισόγειες κατοικίες της περιοχής τους και αν έχουν πρόσβαση σε διαμερίσματα άνω του ισογείου να οδηγηθούν προς αυτά. Διαφορετικά θα μπορούσαν να βρεθούν στο Κλειστό της Νεάπολης.

ΟΔΟΣ ΑΛΩΠΕΚΗΣ
Μεγάλη ζημιά υπέστησαν κατοικίες στην οδό Αλωπεκής και έγιναν αρκετές εκκενώσεις. Όσοι δεν πρόλαβαν με τη βοήθεια σωστικών συνεργείων απεγκλωβίστηκαν ακόμη και με βάρκες, αλλά και οικοδομικά υλικά από διπλανή νεοαναγειρόμενη οικοδομή! Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται λίγα μέτρα κάτω από τον κυκλικό κόμβο της ΔΕΥΑΛ προς την πλευρά της Φιλιππούπολης.

ΓΕΦΥΡΑ ΠΗΝΕΙΟΥ
Η γέφυρα της εξωτερικής – ανακουφιστικής κοίτης του Πηνειού ποταμού έκλεισε για τα οχήματα χθες το μεσημέρι. Ήταν μια απόφαση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από τους οδηγούς που ήθελαν να περάσουν από τη Λάρισα προς τη Γιάννουλη. Μάλιστα, δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης με τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που κλήθηκαν να χειριστούν την κατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα ορμητικά νερά ήταν σε μικρή απόσταση από την επιφάνεια της γέφυρας, κάτι που θα θορύβησε τις αρχές, όσον αφορά κυρίως για τις αντοχές της.

ΑΤΑ – ΣΦΑΓΕΙΑ
Το νερό έκανε την εμφάνισή του και σε περιοχές του ΑΤΑ. Συγκεκριμένα, από νωρίς το πρωί πλημμύρισαν τμήματα του δρόμου Σεφέρη κοντά στην Αεροδρομίου, όπως και στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Ραδιοφώνου που βρίσκεται στα Παλιά Σφαγεία.

ΦΑΛΑΝΗ – ΔΑΣΟΧΩΡΙ – ΚΟΥΛΟΥΡΙ
Στα χωριά Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι χτύπησε «συναγερμός» λόγω της κατάστασης. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε εκκένωσή τους. Αρκετοί εξ αυτών οδηγήθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης, ενώ σε διαθεσιμότητα υπήρχαν και οι χώροι των Γυμναστηρίων του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου. Οι κάτοικοι των χωριών απομακρύνθηκαν συνοδεία στελεχών της Δημοτικής Αρχής.
Λόγω των φαινομένων, στο ύψος της περιοχής του Κουλουρίου από την Αστυνομία διεκόπη η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Π.Ε.Ο. Λάρισας-Θεσσαλονίκης από τη συμβολή της με την οδό Συκουρίου έως τον Α/Κ Γυρτώνης.

ΤΕΡΨΙΘΕΑ
Από τη μήνη της κακοκαιρίας δεν γλίτωσε ούτε και η Τερψιθέα, ειδικά στο μέρος που πλησιάζει τον Πηνειό ποταμό. Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του κοινοτάρχη, κ. Κώστα Νότα: «Πρόκειται για ολική καταστροφή στην Τερψιθέα. Χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν, πάνω από 1.000 πρόβατα χάθηκαν, τόνοι ζωοτροφές καταστράφηκαν, όπως και καρούλια, μηχανήματα, τρακτέρ, εργαλεία...».

ΔΕΥΑΛ ΝΕΡΟ
Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε σε όλες τις περιοχές της πόλης από το πρόβλημα υδροδότησης που υπήρξε χθες το πρωί. Νωρίς το μεσημέρι, ωστόσο, η ΔΕΥΑΛ ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα οφειλόταν σε βλάβη της ηλεκτροδότησης σε μία από τις γεωτρήσεις που τροφοδοτούν το δίκτυο της Λάρισας. Στην ίδια ανακοίνωση τονιζόταν πως αποκαταστάθηκε η βλάβη και πως κυρίως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα, την ποσότητα και την πίεση του νερού.

 

 Απ. Καλογιάννης: Ανθεκτική παρά τις δυσκολίες

Ανθεκτική παρά τις δυσκολίες χαρακτήρισε τη Λάρισα ο δήμαρχος κ. Απόστολος Καλογιάννης σε χθεσινή του δήλωση. Αφού εξήγησε πως τα νερά που έρχονται από τη μεριά των Τρικάλων είναι πάρα πολλά, είπε πως «δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα από δω και πέρα». Μετά τις εκκενώσεις και τους απεγκλωβισμούς τόνισε πως «η σκέψη μας είναι κοντά σ’ αυτούς που υποφέρουν», οι οποίοι πολίτες «συνεργάζονται και υπακούνε». Σημείωσε για την πόλη πως δοκιμάζεται πολύ σκληρά κι ενώ δεν είχαμε ανάλογο πρόβλημα στο παρελθόν. Πλέον ως στόχο έθεσε τον περιορισμό των ζημιών και φυσικά να μην κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή. Κάλεσε τους πολίτες να ακούνε τη Δημοτική Αρχή «και να συνεργάζονται. Έχουμε τη γενική εικόνα, αλλά και δυνατότητα να βοηθάμε. Αυτή η πόλη αποδείχθηκε στον μεγαλύτερο βαθμό ανθεκτική παρά τις δυσκολίες» είπε και τόνισε πως μπορεί να γίνει ακόμα πιο δυνατή. Τέλος, ευχαρίστησε κατοίκους και εθελοντές που είναι στην πρώτη γραμμή.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass