Σαρώνει η «Daniel» με ισχυρές καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας!

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΣΗΜΕΡΑ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΗΣ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 112, ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2023 12:00

Της Νατάσας Πολυγένη
Άκρως φθινοπωρινό -και κάποιες στιγμές ολίγον τι χειμωνιάτικο- το σκηνικό του καιρού από χθες. Η εβδομάδα ξεκίνησε ακριβώς όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, με συννεφιά, ψύχρα, αέρα και βροχή... πολλή βροχή! Ομπρέλα, ζακέτα και γαλότσες θα είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ και των επόμενων 24ωρων.
Η κακοκαιρία «Daniel» μπορεί να μας έδειξε τα δόντια της χθες, όμως σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΜΥ Παναγιώτη Σκριμιζέα που μιλά στην «Ε» για το τι να περιμένουμε αυτήν την εβδομάδα, τα χειρότερα έρχονται σήμερα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν τις επόμενες ώρες, η θερμοκρασία θα πέσει κι άλλο, ενώ σε κάποιες περιοχές ο όγκος βροχής θα είναι πολύ μεγάλος.


Πιο αναλυτικά, χθες στη Λάρισα η μέρα ξεκίνησε με την ελάχιστη θερμοκρασία στους 25 βαθμούς και προς το μεσημέρι η μέγιστη έπεσε στους 19-20 βαθμούς. Το βράδυ ο καιρός επιδεινώθηκε περαιτέρω. Σήμερα Τρίτη ο υδράργυρος κατατρακυλά και άλλο, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 18 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα φαινόμενα που θα επικρατήσουν θα είναι πολύ έντονα. Βροχές, καταιγίδες και βόρειοι-βορειανοτολικοί άνεμοι με ριπές που θα φτάσουν τα 7 μποφόρ θα επικρατήσουν σχεδόν σε όλη τη Θεσσαλία. Πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση στις ακτές, Πήλιο, Παγασητικό, Λίμνη Πλαστήρα και Β. Εύβοια. «Το χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας είναι ο μεγάλος όγκος βροχής που αναμένεται να πέσει και κάποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο, όπως και η Λάρισα» λέει ο κ. Σκριμιζέας που διευκρινίζει ότι η ένταση των φαινομένων οφείλεται στη σύγκλιση θερμών και ψυχρών αέριων μαζών.
Η εικόνα του καιρού την Τετάρτη μέχρι το μεσημέρι θα εξακολουθήσει να είναι ίδια, βροχερή δηλαδή μέρα, ωστόσο από το μεσημέρι και μετά θα υπάρχει ύφεση, ενώ όπως λέει ο κ. Σκριμιζέας ουσιαστική βελτίωση θα δούμε την Πέμπτη και προς το τέλος της εβδομάδας.

KAIRIKO1β.jpg

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 112
Χθες στις 6 το απόγευμα ενεργοποιήθηκε το 112 και για τη Λάρισα, όπου αναμένεται να χτυπήσει με σφοδρότητα η κακοκαιρία, καλώντας τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.
ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ
Σε επιφυλακή και ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να χτυπήσει τη Θεσσαλία, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της EMY.
Σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, υπό τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, συζητήθηκαν όλα όσα πρέπει να γίνουν για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν πλημμυρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό «η Θεσσαλία αναμένεται να δεχθεί μεγάλο ύψος βροχής, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Γι’ αυτό έχουμε θέσει σε συναγερμό όλο τον μηχανισμό της Περιφέρειας κι έχουν δοθεί σαφείς κατευθύνσεις σε όλους τους συναρμόδιους φορείς με τους οποίους είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία. Όλα τα μηχανήματα, ο εξοπλισμός και το προσωπικό της Περιφέρειας βρίσκονται σε επιφυλακή, έχουν πραγματοποιηθεί επιτόπιοι έλεγχοι σε όλα τα ρέματα και ποτάμια, έχουν αποσταλεί επιστολές στους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ να σηκωθούν οι πόρτες στα μόνιμα φράγματα και να γκρεμιστούν τα πρόχειρα, στους Δήμους να καθαρίσουν απορροές και φρεάτια αποχέτευσης, να έχουν σε ετοιμότητα τα μηχανήματά τους και να ενημερωθούν οι Κοινοτάρχες και οι κάτοικοι.
Ακόμη έχει ζητηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία να είναι σε ετοιμότητα, από το Δασαρχείο να απομακρύνει τα υπολείμματα φερτών υλικών από τα δάση, από τη ΔΕΗ να έχει προς διάθεση γεννήτριες και δεξαμενές πετρελαίου, στην περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης, ενώ οι Δήμοι υποχρεούνται στην παροχή αντλητικών συγκροτημάτων και μικρών γεννητριών. Ο Στρατός με την εμπειρία που διαθέτει είναι επίσης σε επιφυλακή. Τέλος, ζητούμε από τον πληθυσμό να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις και τις εργασίες στην ύπαιθρο» σημείωσε ο περιφερειάρχης.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Από τον Δήμο Λαρισαίων συστήνεται προς τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες και συστάσεις των Αρχών. Από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων, αναφέρεται ότι επικαιροποιήθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξεδόθη χθες και επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη ότι η περιοχή της Θεσσαλίας θα δεχθεί τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.
Ο Δήμος Αγιάς μετά από σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας συνιστά στους πολίτες να τηρήσουν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτό, κάτοικοι του νομού Λάρισας χθες το απόγευμα έλαβαν γραπτό, προειδοποιητικό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα από την Πολιτική Προστασία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass