Ρυθμιστής για σιτηρά το Χρηματιστήριο Ιταλίας

Μικρότερη η παραγωγή, αλλά περισσότερα στρέμματα στη Θεσσαλία * Πού κυμαίνονται οι τιμές

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2023 14:02

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο “Ε”) Του Γ. Γκαντέλου

Σε στάση αναμονής βρίσκονται αυτή την περίοδο οι αγρότες του κάμπου της Θεσσαλίας,

μετά και τη διακοπή της χρηματιστηριακής τιμής των σιτηρών στην Ιταλία, που έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαθέσιμη προσφερόμενη τιμή από τους εμπόρους στην αγορά.
Παρ’ όλα αυτά, μετά την ξέφρενη άνοδο που έχει καταγράψει η τιμή των σιτηρών, από τα μέσα Ιουλίου έως και πριν τον Δεκαπενταύγουστο, όπου γίνονταν πράξεις με συναλλαγές εμπορευμάτων, υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία στους κύκλους των παραγωγών για την επανέναρξη των συναλλαγών.
Έπειτα από το νωχελικό ξεκίνημα, όπου η τιμή του προϊόντος κατά την περίοδο των αλωνιών κατέγραφε πολύ “χαμηλές πτήσεις” κοντά στα 0,23 λεπτά/κιλό, μη καλύπτοντας ουσιαστικά τα έξοδα της καλλιέργειας, το τελευταίο διάστημα το σκηνικό αντιστράφηκε θετικά, με τη ζυγαριά να γέρνει προς όφελος - και - των παραγωγών, καθώς η τιμή του προϊόντος ανέκαμπτε συνεχώς έως την τελευταία εβδομάδα πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Η τιμή των σιτηρών διαπραγματεύονταν κοντά στα 0,37 λεπτά του ευρώ/κιλό (αναλόγως με την ποιότητα του προϊόντος).
Αυτή την περίοδο δεν γίνονται πράξεις αγοραπωλησιών, καθώς δεν υπάρχει τιμή στα χρηματιστήρια της Ιταλίας και κατά συνέπεια οι πράξεις συναλλαγών μεταξύ εμπόρων και παραγωγών, είναι σχεδόν μηδενικές στην αγορά.
Η πλειοψηφία των αγροτών είχε παραδώσει στους εμπόρους τις παραγωγές στα αλώνια, αφήνοντας τη σοδειά τους σε ανοιχτή τιμή και αναμένοντας να πουλήσουν σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνη την περίοδο, με στόχο να πετύχουν κέρδος. Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί που είχαν αποθηκεύσει την παραγωγή ατομικά στις αποθήκες τους και μπορούν να διαπραγματευτούν από εδώ και στο εξής, με άλλους πιο ευνοϊκούς όρους, για την παράδοση της σοδειάς τους.
Σημαντικό ρόλο έπαιξαν στη διαμόρφωση της τιμής, οι συνεταιρισμοί που είχαν αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες και πέτυχαν σε δημοπρασίες καλύτερες τιμές, τόσο γι΄ αυτούς όσο και για τα μέλη τους, συμπαρασύροντας τη γενική τιμή του προϊόντος προς τα πάνω.
Υπό αυτές τις συνθήκες και εφόσον η αγορά κινηθεί σε ανοδική τροχιά με την επανέναρξη της αγοράς περί τα τέλη του Αυγούστου, η πλειοψηφία των παραγωγών θα πουλήσει τη σοδειά τους το επόμενο διάστημα, ενώ λιγότεροι θα περιμένουν, ώστε να “πετύχουν” πιο υψηλή τιμή μέσα στον χειμώνα.
Οι παραγωγές στον κάμπο φέτος ήταν μικρότερες σε απόδοση κιλών από την περσινή περίοδο, ωστόσο η στρεμματική παραγωγή των σιτηρών κέρδισε στρέμματα από άλλες καλλιέργειες, καθώς απαιτεί λιγότερα καλλιεργητικά έξοδα και πέρυσι ήταν πολλοί αυτοί που πούλησαν σε υψηλές τιμές.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass