Να μη γίνει η ΕΛ.ΑΣ. ιδιωτική Security

Τονίζει η Ενωση Αστυνομικών Λάρισας, με αφορμή τα κυβερνητικά μέτρα * Προβληματισμός και αντιδράσεις για τη μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου από τις ιδιωτικές εταιρείες στην ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2023 14:15

Προβληματισμό, αλλά και αντιδράσεις στους αστυνομικούς προκάλεσε η εξαγγελία των κυβερνητικών μέτρων από τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας μετά τη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ από

Κροάτες νεοναζί χούλιγκαν.
Μετά τη σύσκεψη προχθές στο Μαξίμου με τους προέδρους της UEFA και τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ, ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε πως «συμφωνήσαμε με τις ιδιοκτησίες των τεσσάρων μεγάλων ομάδων, ότι η Αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό έλεγχο, προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες εκείνες που στο παρελθόν μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα».
Για να διευκρινίσει πως «αυτό σημαίνει ότι η αρμοδιότητα αυτή μεταπίπτει από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ομάδων στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα έχει και την ευθύνη να κάνει τέτοιους ελέγχους όποτε η ίδια κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο».
Στο πλαίσιο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, χθες πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, αλλά και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Λάζ. Μαυρόπουλου, και του γ.γ. Δημόσιας Τάξης, Μάν. Λογοθέτη, με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. Σκοπός της σύσκεψης ήταν να υποβάλουν όλοι οι αρμόδιοι αξιωματικοί προτάσεις που θα πρέπει να περιέχει ο νέος αθλητικός νόμος, σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Αστυνομίας, τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις της, καθώς και τα μέσα που πρέπει να της διατεθούν για την εφαρμογή των μέτρων που θα καθοριστούν με τον νέο νόμο.
Η μεταφορά, ωστόσο, της αρμοδιότητας του ελέγχου από τις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλειας (security) των ομάδων στην Ελληνική Αστυνομία, τόσο από συνδικαλιστές των αξιωματικών όσο και από συνδικαλιστές των αστυνομικών, θεωρείται «πισογύρισμα». «Μας πάει μια δεκαετία πίσω, όταν ως συνδικαλιστικό κίνημα δώσαμε αγώνες για να απεγκλωβιστούμε…» τονίζει χαρακτηριστικά στην «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας Θαν. Νταβούρας.
Το μέτρο ίσχυε στο παρελθόν με την ΕΛ.ΑΣ. να μετατρέπεται σε… δημόσια security που εργάζεται προς όφελος των ιδιωτικών ΠΑΕ και φυσικά το κόστος να μετακυλύετε στο Δημόσιο. Η ανάθεση, επίσης, της ευθύνης του ελέγχου της εισόδου των οργανωμένων φιλάθλων στο γήπεδο σε αστυνομικούς, όπως είναι γνωστό από το παρελθόν, θα σημάνει την πρόσθετη απασχόληση αστυνομικών κατά τη διάρκεια των αγώνων, που πρακτικά σημαίνει ότι κάθε Σαββατοκύριακο η ΕΛ.ΑΣ. αποδυναμώνεται ουσιαστικά σε ό,τι αφορά τα πραγματικά της καθήκοντα, καθώς απασχολείται μαζικά σε αλλότρια καθήκοντα.
Μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση στη Λάρισα για παράδειγμα, επιπέδου Α’ Εθνικής, σημαίνει αποδυνάμωση σε προσωπικό όλων των Αστυνομικών Διευθύνσεων Θεσσαλίας λόγω μετακίνησης στη Λάρισα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων για, τη φύλαξη εξωτερικά του γηπέδου, τη φρούρηση και μετακίνηση των ομάδων, την παραμονή τους στα ξενοδοχεία, τα μέτρα τάξης κατά τη διάρκεια του αγώνα, τους ελέγχους για μετακινήσεις οπαδών κ.λπ.
Το μέτρο των ελέγχων των φιλάθλων από το παρελθόν είναι γνωστό πως πρακτικά απέτυχε, αφού το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά γήπεδα είτε δεν εφαρμόζεται είτε δεν προβλέπει μέτρα που θα αποθαρρύνουν πραγματικά φαινόμενα βίας.
Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι πως το εξαγγελθέν μέτρο των ελέγχων των φιλάθλων από την ΕΛ.ΑΣ., από μόνο του σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται να επιλύσει το πρόβλημα της αντιμετώπισης της οπαδικής βίας. Υπενθυμίζεται πως τόσο η δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπως και η δολοφονία του 19χρονου φιλάθλου του Άρη στη Θεσσαλονίκη, έλαβαν χώρα έξω από τα γήπεδα, χωρίς δηλαδή να βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια ποδοσφαιρική αναμέτρηση κ.λπ.
«ΠΑΡΕΡΓΟ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.»
Η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας με ανακοίνωσή της ασκεί κριτική στα κυβερνητικά μέτρα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Βία στα γήπεδα. Ένα βήμα εμπρός και τρία πίσω! Με αγωνία αναμέναμε τα αποτελέσματα της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του Πρωθυπουργού της χώρας, του Προέδρου της UEFA και των εκπροσώπων των τεσσάρων «μεγάλων» ομάδων της Super League. Δυστυχώς, και παρά τα τραγικά γεγονότα που προηγήθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ κατώτερο των περιστάσεων.
Κατ’ ουσία το μοναδικό μέτρο, το οποίο είναι άμεσα υλοποιήσιμο, αφορά ένα ακόμα τεράστιο πάρεργο στις πλάτες της Ελληνικής Αστυνομίας. Αποφασίστηκε ο έλεγχος στις θύρες των οργανωμένων οπαδών να γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία και όχι από τις εταιρείες Security των εκάστοτε Π.Α.Ε.
Το ωραίο είναι ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αυτό έγινε «με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των ομάδων». Δηλαδή έκαναν και χάρη, λες και υπήρχε περίπτωση οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες να μη δεχτούν το δώρο της Ελληνικής Πολιτείας, εξασφαλίζοντας τσάμπα σεκιουριτάδες, αποσείοντας ταυτόχρονα κάθε ευθύνη για τους οργανωμένους οπαδούς τους.
Συγχαρητήρια κύριοι, το λύσατε το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα. Κάθε αγωνιστική θα βγάζουμε υπεύθυνο και θα θέτουμε σε διαθεσιμότητα, αν τυχόν από τη θύρα των οργανωμένων ρίπτονται φωτοβολίδες ή άλλα παρόμοια αντικείμενα, τον αξιωματικό επικεφαλής στη θύρα αυτήν, καθώς και τους συναδέλφους που θα είναι διατεταγμένοι για τον έλεγχο των εισερχομένων οπαδών.
Επαναλαμβάνουμε, για πολλοστή φορά, ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι για να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όλον τον λαό, ειδικά στους αδύναμους και όχι στους μεγαλοεπιχειρηματίες των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών, οι οποίοι διακινούν τεράστιο όγκο χρημάτων μέσω του ποδοσφαίρου, με τους πλουσιοπάροχα αμειβόμενους υπαλλήλους τους (ποδοσφαιριστές, προπονητικό team κ.λπ.).
Δεν ακούστηκε ούτε κουβέντα για σκληρές ποινές, για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, με φυλάκιση των κακοποιών οπαδών κ.λπ. Όλα τα μέτρα συμπυκνώθηκαν στο να γίνουν οι Έλληνες αστυνομικοί δωρεάν security των Π.Α.Ε., γυρίζοντάς μας πολλά χρόνια πίσω. Το ωραίο είναι ότι λίγες μέρες πριν, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, είχαμε υπόθεση στη Μύκονο, αστυνομικών οι οποίοι εργαζόταν ως security σε οικίες αλλοδαπών επιχειρηματιών. Για γέλια και για κλάματα...» καταλήγει η ανακοίνωση.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass