ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΝΑ ΤΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΟΥΝ

Ανάρπαστα τα ελάφια του ζωολογικού Τυρνάβου

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2014 11:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:34

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε στην τοπική κοινωνία του Τυρνάβου το έντονο ενδιαφέρον φορέων και πολιτών να φιλοξενήσουν τα ελάφια, τους πιθήκους και τα άλλα θηλαστικά που τώρα βρίσκονται σε ένα περιφραγμένο χώρο στο άλσος του Προφήτη Ηλία Τυρνάβου. Το ενδιαφέρον ξεκίνησε μετά από το πρόσφατο ρεπορτάζ της «Ε» από το οποίο διαφαίνονταν ότι οι συνθήκες φιλοξενίας των θηλαστικών και πτηνών δεν είναι οι ιδανικές.

Η μεγαλύτερη ομάδα ζώων είναι ένα κοπάδι ελαφιών ράτσας «πλατώνι».

Τα «πλατώνια» από τη φύση τους είναι ευαίσθητα ζώα. Για τον λόγο αυτό η φροντίδα των ζώων πρέπει να γίνεται από τους υπεύθυνους με ιδιαίτερη αγάπη και σύνεση ώστε οι συνθήκες διαβίωσής τους να κατατείνουν όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο φυσικό περιβάλλον.

 Το είδος αυτού του ελαφιού έχει περιοχή προέλευσης τη Μικρά Ασία και έχει εισαχθεί από τους Φοίνικες πρώτα στη Μεσογειακή Ευρώπη και αργότερα από εκεί στην Κεντρική και Βόρεια έως τη Σουηδία.

Ζει σε ομάδες σε δασικές εκτάσεις και κινείται κυρίως το βράδυ. Τα αρσενικά συμβιώνουν μεταξύ τους τον περισσότερο καιρό, αλλά τσακώνονται άσχημα την εποχή της αναπαραγωγής, συνήθως τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Τα μικρά γεννιούνται τον Μάιο και τον Ιούνιο και μένουν με τη μητέρα τους από 6 έως 9 μήνες. Κάθε ζώο γεννάει ένα μικρό το χρόνο και σπανιότερα ίσως και δίδυμα.

Τρέφονται με διάφορα χορταράκια και μικρά φυτά, φρούτα και λαχανικά, φλοιούς και ρίζες μικρών δένδρων το χειμώνα.

Ο μόνος άγριος πληθυσμός που υπάρχει στην Ελλάδα βρίσκεται στην Ρόδο όπου έχει εγκατασταθεί πριν πολλούς αιώνες.

Ήδη στον Δήμο Τυρνάβου υπάρχουν αιτήσεις για να αναλάβουν την αξιοπρεπή φιλοξενία των ζώων. Ένας φορέας από αυτούς είναι και ο ζωολογικός κήπος Τρικάλων ο οποίος είναι πανελλαδικά γνωστός ενώ εκεί τηρούνται όλοι οι κανόνες για την προστασία των ζώων και κατ΄ επέκταση και των ανθρώπων που επισκέπτονται τον ζωολογικό κήπο.

Άλλοι πάλι, ιδιώτες αυτή τη φορά στις αιτήσεις προς τον Δήμο Τυρνάβου σημειώνουν ότι έχουν μεγάλες εκτάσεις και σ’ αυτές ήδη φιλοξενούν άλλα ζώα και ότι τα ζώα του Δήμου Τυρνάβου θα φιλοξενηθούν με τον πλέον σωστό τρόπο σύμφωνα και με τις υποδείξεις των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών.

Την τελική απόφαση θα πάρει φυσικά το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου με γνώμονα πάντα την προστασία των φιλοξενούμενων θηλαστικών. Έτσι ώστε αναχωρώντας από τον χώρο του Προφήτη Ηλία να φιλοξενηθούν σε χώρους ενδεδειγμένους και όχι να είναι φυλακισμένα σε κλουβιά λίγων τετραγωνικών μέτρων όπως παραδείγματος χάρη οι δύο πίθηκοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass