Ούτε λεπτό ανοχή από τον εμπορικό κόσμο

-ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΠΟΥΛΟΣ -ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ; ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ; ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ;

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2023 15:02

Της Λένας Κισσάβου

«Ο εμπορικός κόσμος της χώρας δεν δίνει ούτε λεπτό πια ανοχή και με σοβαρές παρεμβατικές προτάσεις θα διεκδικήσουμε ό,τι έχει ανάγκη ο ισχυρότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας», δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.

Ο πρόεδρος παρουσιάζει τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα στην κοινωνία και στην αγορά, τονίζοντας πως: «Το κρίσιμο ζήτημα της επόμενης ημέρας των εκλογών είναι η Κυβέρνηση να κάνει πράξη το αίτημα της κοινωνίας και της επιχειρηματικής κοινότητας, για μια σταθερή διακυβέρνηση, με διάρκεια, που θα κάνει τις απαραίτητες τομές που έχει ανάγκη η χώρα μας...». Καταθέτει τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου και τις προτάσεις του για «ανάσες» στον κλάδο και ζητά από την Πολιτεία γόνιμο διάλογο.• Κύριε Παπαδόπουλε, τι περιμένει ο εμπορικός κόσμος, την επoμένη των εκλογών;
- «Η επιχειρηματική κοινότητα, η κοινωνία και η οικονομία της χώρας, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πολιτικό χρώμα και από όποια ιδεολογία πρεσβεύει ο καθένας και μη θέλοντας προφανώς να ρισκάρει με τυχόν αλλαγές, καθώς δεν υπάρχουν πια περιθώρια για λάθη, επέδειξε μέσα από τις κάλπες ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σταθερότητα, συνέπεια και μια σταθερή και σοβαρή διακυβέρνηση, χωρίς αιφνιδιασμούς, ώστε να μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.
Ο εμπορικός κόσμος της χώρας δεν δίνει ούτε λεπτό πια ανοχή και με σοβαρές παρεμβατικές προτάσεις θα διεκδικήσουμε ό,τι έχει ανάγκη ο ισχυρότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας.
Σε αυτήν την προσπάθεια όλοι εμείς οι θεσμοθετημένοι φορείς της αγοράς προσδοκούμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο που μας αναλογεί και αναμένουμε από την Πολιτεία να κληθούμε σε γόνιμο διάλογο.
Το σύνολο των συνανθρώπων μας είδε τα εισοδήματά του να συρρικνώνονται δραματικά και την οικονομία μας να μπαίνει σε μια μακρά, καθοδική πορεία.
Όλα αυτά με σκληρή δουλειά και μεγάλη υπομονή καταφέραμε να τα σταματήσουμε, γι’ αυτό και είναι υποχρέωσή μας να μην επιτρέψουμε να γυρίσει η χώρα μας πίσω.
Το κρίσιμο ζήτημα της επόμενης ημέρας είναι να γίνει πράξη το αίτημα της κοινωνίας και της επιχειρηματικής κοινότητας για μια σταθερή διακυβέρνηση με διάρκεια, που θα κάνει τις απαραίτητες τομές που έχει ανάγκη η χώρα μας.
Τομές που απαιτούν γενναίες μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις, που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί.
Είναι η στιγμή που θα πρέπει να δούμε την οικονομία να αλλάζει, τις επιχειρήσεις να αναπτύσσονται και την ιδιωτική πρωτοβουλία να μεγαλουργεί».• Ποιες είναι οι προτάσεις σας, για την ανάκαμψη του κλάδου;
- «Πάρα πολλά μέτρα χρειάζονται εξειδίκευση και διαβουλεύσεις με τους θεσμοθετημένους φορείς της αγοράς, για να μπορέσουν να είναι αποτελεσματικά.
Απαιτούμε αρχικά ένα ξεκάθαρο, απλό, σταθερό φορολογικό σύστημα με ορίζοντα σταθερότητας στις επιχειρήσεις και στους επενδυτές, με περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και κατάργηση παράλογων φόρων που εναντιώνονται στην επιχειρηματικότητα και στους συνεπείς φορολογούμενους.
Το ήδη υπάρχον απαρχαιωμένο, που πολλές φορές τιμωρεί το επιχειρείν και το επενδυτικό ενδιαφέρον, θα πρέπει να εκλείψει. Αναμένουμε νέα μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να τονωθεί η απασχόληση και η ανταγωνιστικότητα.
Υπάρχει μια σειρά από πράγματα που πρέπει να γίνουν και φόροι άδικοι που πραγματικά βασανίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και που θα πρέπει να αναθεωρηθούν.
Απαιτείται η κατάργηση του μνημονιακού τέλους επιτηδεύματος, η περαιτέρω μείωση των εισφορών, η βελτίωση της χρηματοδοτικής ροής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Το εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και πραγματική στήριξη από την Κυβέρνηση, θα μπορέσει να έχει μια δυναμική ανάπτυξη ώστε να συνεισφέρει στη δημιουργία νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας».• Τι προσδοκάτε;
- «Προσδοκούμε από την Πολιτεία να φανεί αντάξια των προσδοκιών των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και του συνόλου των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των απαιτήσεων της περιόδου που διανύουμε. Έχουμε ανάγκη σαν οικονομία να αναπτυχθούμε στο σύνολό μας, για να έχουμε καλύτερες δουλειές, περισσότερες δουλειές και καλύτερους μισθούς για όλους».
•  Ξεκινούν, αύριο, Δευτέρα 10 Ιουλίου, οι θερινές εκπτώσεις, μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Τι προσβλέπουν οι εμπορικές επιχειρήσεις της Λάρισας;
- «Από αύριο, Δευτέρα 10 Ιουλίου, ξεκινά η εκπτωτική περίοδος, που ενδείκνυται για «έξυπνες» καλοκαιρινές αγορές και θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου.
Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία επιλογών μέσα από μια μεγάλη ποικιλία καταναλωτικών αγαθών, σε χαμηλές τιμές.  Οι εμπορικές επιχειρήσεις της Λάρισας προσβλέπουν πολλά από την επικείμενη εκπτωτική περίοδο που ξεκινά.
Με γεμάτα ράφια, εντυπωσιακές τιμές, χαμόγελο και επαγγελματισμό, είναι έτοιμες, όπως πάντα, να υποδεχθούν τους καταναλωτές. Ταυτόχρονα, θα έχουν την ευκαιρία να ρευστοποιήσουν εποχικά εμπορεύματα με τη δυνατότητα να «γεμίσουν τα ταμεία» τους για τρέχουσες υποχρεώσεις και οφειλές, να επιβεβαιώσουν την πρόθεσή τους για καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών, αλλά και να αποδείξουν, με γενναίες εκπτώσεις και χωρίς παραβάσεις τον σεβασμό των εμπόρων προς τους πελάτες τους.
Ευελπιστώ και φέτος, οι εκπτωτικές τιμές να προσεγγίσουν και να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό, ώστε να λειτουργήσουν συνδυαστικά, υπέρ εισοδήματος και τζίρου.
Οι φετινές θερινές εκπτώσεις έρχονται σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που λόγω ακραίας ακρίβειας, τις χρειάζονται περισσότερο από ποτέ για να ξεπεράσουν το «πληθωριστικό σοκ».
Πιστεύω πως οι φετινές εκπτώσεις, τηρουμένων των αναλογιών, θα λειτουργήσουν αναχαιτιστικά στα κύματα ανατιμήσεων σε ενέργεια, μεταφορές και στέγαση που απειλούν να μας «πνίξουν».
Στόχος μας είναι στη διαχείριση της ακρίβειας οι εκπτώσεις να αποτελέσουν το αντίδοτο στην έξαρση του πληθωρισμού και σε συνδυασμό με τις μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος να δούμε ίσως ένα θερμό εμπορικό καλοκαίρι στην αγορά, με καλές πωλήσεις και καλές αγορές.
Έχοντας ως δεδομένο το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα, οι φετινές εκπτώσεις είναι αναμφισβήτητα περισσότερο αναγκαίες από ποτέ και όλοι τις περιμένουν με αγωνία. Οι καταναλωτές για να καλύψουν με λιγότερα χρήματα τις ανάγκες τους, οι επιχειρήσεις για να δουν μεγαλύτερες εισπράξεις, αλλά και η οικονομία για να πάρει μια ανάσα, φρενάροντας τις ανατιμήσεις, αυξάνοντας την κατανάλωση και άρα την ανάπτυξη.
Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε την πορεία των φετινών εκπτώσεων, αλλά δεδομένου ότι η αγορά δεν κινήθηκε καθόλου ικανοποιητικά και όλο το προηγούμενο διάστημα, εύχομαι η ερχόμενη εκπτωτική περίοδος να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα, που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και να επιστρέψει η αισιοδοξία που τόσο έχει ανάγκη ο εμπορικός κόσμος της χώρας».ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
«Όσον αφορά την Κυριακή 16 Ιουλίου, την πρώτη Κυριακή μετά την έναρξη των εκπτώσεων, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά» δήλωσε, τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος και σημειώνει πως «η θέση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας είναι να μην υποστηριχθεί το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, γιατί έχει αποδειχθεί πως είναι μη αποτελεσματικές και ουδέποτε συνεισέφεραν στην αύξηση των εσόδων των επιχειρήσεων. Αντίθετα, επιφέρουν επιπλέον κόστος και επιβαρύνουν τις τιμές των προϊόντων. Το πρόβλημά μας δεν είναι οι επιπλέον ημέρες εργασίας, αλλά η έλλειψη ρευστότητας.
Συνεπώς, σήμερα, Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου προς τα μέλη του είναι τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά. Καλό καλοκαίρι με καλές πωλήσεις και καλές αγορές!».

***

Υποχωρεί το λιανεμπόριο

-ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ, ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΣ ΕΛΛΑΔΟΣ -1 ΣΤΟΥΣ 2 ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
-ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Με αρνητικούς δείκτες εμφανίζεται η καταναλωτική κίνηση στο λιανεμπόριο στη χώρα μας, το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). O Σύνδεσμος ολοκλήρωσε την όγδοη μελέτη καταγραφής των καταναλωτικών τάσεων στο λιανεμπόριο, μέσω της εξαμηνιαίας έρευνας καταναλωτικού κλίματος λιανεμπορίου που πραγματοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνα υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε χώρα την περίοδο 3-5 Ιουνίου 2023 μέσω πανελλήνιας έρευνας σε δείγμα 900 καταναλωτών.
Καταγράφονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, συμπεράσματα και τάσεις σε σχέση με τις αγοραστικές συνήθειες του κοινού, ενώ περιλαμβάνει και τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος λιανικής. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, «ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος λιανικής τον Ιούνιο του 2023 διαμορφώθηκε στο -49, πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τον μήνα βάσης, τον Οκτώβριο του 2019, αλλά αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Ιουλίου 2022 κατά 19 μονάδες.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει να κάνει τόσο με τις μέχρι σήμερα προσδοκίες των καταναλωτών για το προσεχές διάστημα, όσο και λόγω της παρούσας κατάστασης των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, ο υπο-Δείκτης παρούσας κατάστασης παρουσίασε μεταβολή από το -57 στο -46, ενώ ο υπό-δείκτης προσδοκιών μεγαλύτερη διόρθωση από -67 σε -54, αλλά και πάλι βρίσκεται χαμηλά. Πρακτικά αυτό που καταγράφεται είναι και χαμηλές προσδοκίες, αλλά και επιβαρυμένα οικονομικά για τους καταναλωτές, με καλύτερη πορεία βελτίωσης για τις προσδοκίες των καταναλωτών (οι οποίες, βέβαια, παραμένουν αρνητικές). Οι εξελίξεις αυτές έχουν να κάνουν με τις πληθωριστικές πιέσεις, αγαθών και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται και στις επί μέρους ερωτήσεις, παρά την αισθητή βελτίωση στα ποσοστά, οι καταναλωτές θεωρούν ότι ακόμη δεν είναι μία ικανοποιητική περίοδος για να κάνουν μεγάλες αγορές για το σπίτι, τόσο οι ίδιοι όσο και γενικά.
Αντίθετα, οι προσδοκίες για τις δαπάνες είναι αυξητικές, αλλά σχετίζονται κυρίως με δαπάνες εκτός λιανικών αγορών, τον πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών. Όπως καταγράφεται, το 36% εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο 2023 οι δαπάνες για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας θα είναι αυξημένες. Επίσης, το 42% εκτιμά ότι οι δαπάνες για αγορές προϊόντων το δεύτερο εξάμηνο 2023 θα είναι μειωμένες, ενώ μόλις το 19% ότι θα είναι αυξημένες. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα για τις υπηρεσίες (εισιτήρια, εστίαση) για τις οποίες εκτιμάται μείωση από το 28% των καταναλωτών αύξηση από 23%.
Αυξητική είναι η μέτρηση σε σχέση με τη φορολογία, για την οποία το 57% εκτιμά ότι θα μείνει αμετάβλητη, το 13% ότι θα παρουσιάσει μείωση και το 30% αύξηση. Πρακτικά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές αναμένουν μείωση των δαπανών για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και μικρή αύξηση για δαπάνες διασκέδασης και ανησυχία για τις λοιπές δαπάνες παγίων εξόδων.
Όπως φαίνεται σήμερα, σύμφωνα με τους καταναλωτές, οι δαπάνες για λογαριασμούς αποτελούν μαζί με τις αγορές προϊόντων τη μεγαλύτερη δαπάνη τους ως ποσοστό του εισοδήματός τους. Συγκεκριμένα, αποτελούν 30% των δαπανών, οι δαπάνες αγορών προϊόντων με αύξηση, ενώ οι δαπάνες λογαριασμών με μείωση. Σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες δαπανών, καταγράφεται μια ελαφρώς αυξητική τάση, όμως, οι δαπάνες για λογαριασμούς, ενοίκια και φόρους αντιπροσωπεύουν πλέον το 70% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφουν ένα καταναλωτικό κοινό πιεσμένο, σε ένα μεταβατικό στάδιο, με βασική ανησυχία τις πληθωριστικές πιέσεις σε προϊόντα και ένα αρνητικό, αλλά βελτιούμενο καταναλωτικό κλίμα και στην αγορά της λιανικής στην Ελλάδα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass