Αποκαλύφθηκε Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ - Ν. ΓΑΤΣΑΣ: ΜΝΗΜΕΙΟ – ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΦΑΡΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2023 13:12

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
«Περίσσεψαν» η συγκίνηση, τα «κρυφά» δάκρυα και οι άσβεστες μνήμες στην ειδική πανηγυρική εκδήλωση, όπου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, σε κεντρικό σημείο της Ελασσόνας, στην πλατεία Λαού.


Στην αρχή τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα και τον κλήρο της πόλης.
Χαρακτηριστικά τα όσα «κατέθεσε» στον χαιρετισμό του, ανάμεσα στα άλλα, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας: «Θυμόμαστε εκείνους που αντιμετώπισαν ανείπωτες φρικαλεότητες, από εκείνους που προσπάθησαν να εξαφανίσουν την ταυτότητά τους και να διαγράψουν την ύπαρξή τους. Δεν τα κατάφεραν όμως, γιατί το πνεύμα του ποντιακού ελληνισμού, ανθεκτικό και ανυποχώρητο, ζει μέσα μας. Το μνημείο αυτό στέκεται όχι μόνο ως σύμβολο μνήμης, αλλά και ως φάρος ελπίδας. Συμβολίζει τον θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος πάνω στις αντιξοότητες, τον θρίαμβο της αγάπης πάνω στο μίσος και τον θρίαμβο της ενότητας πάνω στον διχασμό. Το μνημείο αυτό, φιλοτεχνημένο με ενότητα και σεβασμό, αποτελεί τη φυσική αποτύπωση της συλλογικής μας μνήμης, μία απτή υπενθύμιση των αγώνων που αντιμετώπισε ο ποντιακός ελληνισμός στο διηνεκές του οικουμενικού ελληνισμού. Αποτελεί, όμως, και ένα κάλεσμα για δράση, προτρέποντάς μας να ενστερνιστούμε τις αξίες που μας καθορίζουν ως κοινότητα. Το πνεύμα του ποντιακού ελληνισμού ας μας καθοδηγήσει σε αυτό το αέναο ταξίδι μνήμης και ελπίδας».
Με τη σειρά του, ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων ανέφερε με νόημα τα εξής: «Εάν περιδιαβούμε την πατρίδα μας, την Ελλάδα μας, το έθνος μας, θα διαπιστώσουμε ότι σε κάθε περιοχή, σε κάθε πόλη, ακόμη και σε κάθε απομακρυσμένο τόπο υπάρχουν διάσπαρτα μνημεία και τύμβοι. Το ευλογημένο έθνος, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, μέσα στο πέρασμα των αιώνων μπορεί και στέκεται όρθιο. Η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού είναι ζυμωμένη με τα δάκρυα και τον πόνο και οι Πόντιοι μεγαλούργησαν και συνεχίζουν να μεγαλουργούν. Αυτό το ιστορικό μνημείο θα βρίσκεται εδώ για να υπενθυμίζει την πορεία και την πλούσια ιστορία αυτού του έθνους...».
Ο «οικοδεσπότης» πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων επαρχίας Ελασσόνας Κώστας Νίκου, αφού ευχαρίστησε θερμά τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο για την υιοθέτηση του αιτήματος των Ποντίων της περιοχής για την κατασκευή του Μνημείου, ολοκλήρωσε με νόημα επισημαίνοντας τα ακόλουθα: «Το Μνημείο αυτό είναι εδώ για να μας θυμίζει όλους αυτούς που εκδιώχθηκαν από την πατρογονική τους γη, αυτούς που χάθηκαν στα βουνά του Πόντου, τις μάνες που έχασαν τα παιδιά τους, τις εκκλησίες και τα σχολεία που κάηκαν, τους 353.000 νεκρούς μας. Δεν πρέπει να ξεχαστεί τίποτα, γιατί έτσι είναι σαν να ξεχνάμε τις ρίζες μας. Θα πρέπει να περάσουμε στις επόμενες γενιές ότι δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες. Αλησμόνητες ναι, αλλά όχι χαμένες, γιατί θα βρίσκονται πάντα μέσα μας. Η μνήμη θα κερδίσει τη λήθη. Ο Πόντος ζει!».
Ακολούθησαν, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, συνοδευόμενη από θερμά χειροκροτήματα, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου και η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές, τους φορείς και συλλόγους της επαρχίας Ελασσόνας.Στη συνέχεια, ο γνωστός ιστορικός, Μ.Α. στη Δημόσια Ιστορία, πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης αναφέρθηκε στην «κατάκτηση του δικαιώματος των Ποντίων στη Μνήμη», συγχαίροντας δημόσια τη διοίκηση της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας για την πρωτοβουλία ανέγερσης του μνημείου, αλλά και τον Δήμο Ελασσόνας και το Δημοτικό Συμβούλιο, που ενέκριναν την πρόταση. Σημειώνεται ότι το Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου υλοποιήθηκε από την αφιλοκερδή προσφορά των σχεδίων, την επιμέλεια των εργασιών και τη δωρεά των γλυπτών του Ελασσονίτη εικαστικού – εκπαιδευτικού Σάκη Γκουντρουμπή. Η επιχρύσωση του ορειχάλκινου γλυπτού έγινε από τα έμπειρα χέρια της γνωστής εικαστικού Θωμαής Κόντου. Είναι έργο με ιδιαίτερους συμβολισμούς που παραπέμπει ταυτόχρονα στον ξεριζωμό από την αλησμόνητη πατρίδα του Πόντου, αλλά και στις δυσκολίες ενσωμάτωσης των προσφύγων στη νέα σκληρή και πολλές φορές αφιλόξενη πραγματικότητα.
Η ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης, που παρουσίασε το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ποντίων επαρχίας Ελασσόνας Μάγδα Αθανασιάδου «διανθίστηκε» μουσικά με ακούσματα του Πόντου από τη Βίκυ και τον Άρη Μιχαηλίδη και τον ποντιακό χορό Σέρρα από χορευτές Συλλόγου του Κορινού Πιερίας.
Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας (υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Δημήτρη Τσιαβέ).
Ανάμεσα στις παρουσίες: Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο περιφερειακός σύμβουλος Διονύσης Μπαλούκας, ο πρώην βουλευτής - πολιτευτής Γιάννης Καριπίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Κορακίδης, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Καρανίκας, Κώστας Πασχόπουλος, Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Θανάσης Καλιακούδας, Γιώργος Κυριλλίδης, Θανάσης Ζιώγας, Γιώργος Κατσιούρας, Χρήστος Παπαδημητρίου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημ. Συμβούλιο – πρώην δήμαρχος Νίκος Ευαγγέλου, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο Δημ. Συμβούλιο Δημήτρης Αβρανάς, δημοτικοί σύμβουλοι και αυτοδιοικητικοί, πρόεδροι Κοινοτήτων, ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ Α.Ε. Λευθέρης Φουρκιώτης, εκ μέρους του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας ο σμήναρχος Ιωάννης Μπαρλαγιάννης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Λάρισας, αξιωματικοί στρατιωτικών μονάδων, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Πέτρος Μουταφίδης, ο αντισμηναγός (του Πεδίου Βολής Κρανέας) Νίκος Χατζηλουκάς, ο αντιπρόεδρος του Δικτύου Συλλόγων «Περραιβία» Κώστας Φουρκιώτης, εκπρόσωποι δεκάδων συλλόγων της περιοχής και πολύς κόσμος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass