Προκηρύχθηκε ο «Ιπποκράτειος Τόπος»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1.505.239,93 ΕΥΡΩ - ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΣΤΟ ΑΛΚΑΖΑΡ

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2023 16:07
Στον χάρτη διακρίνεται ο χώρος που θα δημιουργηθεί ο βοτανικός κήπος στο πάρκο Αλκαζάρ Στον χάρτη διακρίνεται ο χώρος που θα δημιουργηθεί ο βοτανικός κήπος στο πάρκο Αλκαζάρ

Προκηρύχθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων το έργο «Ιπποκράτειος Τόπος: Ανάδειξη - Αναβάθμιση μνημείου Ιπποκράτη και δημιουργία Βοτανικού Κήπου», ύψους 1.505.239,93 ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει αναβάθμιση του χώρου του μνημείου του Ιπποκράτη και τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου στο Αλκαζάρ, καθώς και γενική διαμόρφωση του σημείου που θα κατασκευαστεί.


Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την υλοποίηση επεμβάσεων που αναδεικνύουν την πορεία της Λάρισας στην ιστορία.
Για την πραγμάτωση του συγκεκριμένου στόχου συνδέονται κι ενεργοποιούνται μνημεία, αστικά τοπόσημα, καθώς και ιστορικοί - μουσειακοί χώροι ως μέρη μιας συνολικής αφήγησης για την πόλη στο πλαίσιο της πρότασης «Διαχρονικοί Βηματισμοί», της οποίας κατάληξη αποτελεί ο «Ιπποκράτειος Τόπος».
Καταληκτική ημερομηνία προσφορών των ενδιαφερομένων αναδόχων ορίζεται η Πέμπτη 29/06/2023 και ώρα 14:00 και η ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 04/07/2023, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά του, από την υπογραφή της σύμβασης με ανάδοχο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ
Όπως αναφέρεται στη μελέτη του έργου, οι γενικοί στόχοι είναι οι εξής: «Η ανάδειξη του μνημείου του Ιπποκράτη μέσα από παρεμβάσεις στο ίδιο το μνημείο, τον περιβάλλοντα του χώρο, αλλά και την επέκτασή του σε παρακείμενο χώρο εντός του πάρκου Αλκαζάρ: Δημιουργία ενός «Ιπποκράτειου Τόπου», ενός χώρου μνημειακού χαρακτήρα που θα αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του, καθώς και μίας βοτανικής συλλογής με φαρμακευτικά φυτά της αρχαιότητας.
Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής σύμφωνα με τις αρχές του σύγχρονου αστικού σχεδιασμού. Η ενοποίηση και η σύνδεση του μνημείου του Ιπποκράτη με το γενικότερο δίκτυο ενοποίησης τοπόσημων και μνημειακών σημείων της πόλης μέσω του πάρκου Αλκαζάρ. Η προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, τόσο κατοίκων όσο και περαστικών, και η μετατροπή του αδιαμόρφωτου σήμερα ανοιχτού χώρου σε ζωντανό δημόσιο χώρο, προσβάσιμο για όλους τους πολίτες. Η προβολή της κοινωνικής διάστασης του έργου ως υπαίθριου χώρου της πόλης με ποικιλία νέων χρήσεων και αστικών δράσεων, με εναλλασσόμενες κοινωνικές εκδηλώσεις και η μετατροπή του σε έναν τόπο δημιουργικότητας και έκφρασης, αποτελώντας ταυτόχρονα σημείο συνάντησης και συζήτησης. Η εξασφάλιση της πρόσβασης και απρόσκοπτης κίνησης των ΑμεΑ σε όλους τους χώρους. Ο εμπλουτισμός όλων των χώρων με επιπλέον δενδροφυτεύσεις, καλλωπιστικό πράσινο και βότανα».
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις είναι οι εξής: «Για την αναβάθμιση του μνημείου του Ιπποκράτη προβλέπεται η προμήθεια και τοποθέτηση συσκευής ψύξης και θέρμανσης, καθώς και η προμήθεια κι εγκατάσταση ειδικού αναβατορίου ΑμεΑ δεξιά της κεντρικής μαρμάρινης κλίμακας που οδηγεί στην είσοδο στο εσωτερικό του μνημείου, για πρόσβαση ΑμεΑ.
Επίσης, εμπλουτίζεται με νέες φυτεύσεις ο περιβάλλοντας χώρος του μνημείου, αξιοποιώντας τόσο τους διαμορφωμένους χώρους πρασίνου (παρτέρια) πλησίον του όσο και τον ευρύτερο αδιαμόρφωτο ανοιχτό χώρο προς τη νότιά του πλευρά.
Η σύνδεση με το πάρκο Αλκαζάρ προτείνεται να γίνει με τη χρήση πεζοφάναρου, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να διασχίζουν με ασφάλεια τον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας (Γρ. Λαμπράκη) που μεσολαβεί.
Νέα είσοδος προτείνεται να ανοιχτεί στην υφιστάμενη περίφραξη του πάρκου ευθέως απέναντι του μνημείου με υποβάθμιση του υφιστάμενου πεζοδρομίου επί της Γρ. Λαμπράκη και δημιουργία κατάλληλων ραμπών ΑμεΑ, ώστε η είσοδος στον χώρο του πάρκου να είναι απρόσκοπτη. Η υφιστάμενη παρακείμενη είσοδος διατηρείται ως έχει.
Η κεντρική ιδέα της πρότασης του «Βοτανικού Κήπου του Ιπποκράτη» απορρέει από την ανάγκη δημιουργίας μίας καλά οργανωμένης περιοχής αστικής φύσης σε αμφίδρομη σχέση με τον αστικό ιστό. Ο στόχος είναι η υλοποίηση ενός νέου χώρου υψηλής αισθητικής και αναβαθμισμένου πρασίνου που ο επισκέπτης να ανακαλύπτει σταδιακά. Ο Βοτανικός Κήπος ακολουθεί τον μνημειακό χαρακτήρα του Ιπποκράτη, ο οποίος τονίζεται με τον γραμμικό – αξονικό σχεδιασμό σε όλη την έκταση της περιοχής παρέμβασης, με έμφαση στους ήδη υπάρχοντες ανοιχτούς χώρους, αλλά και στη διάταξη των γραμμικών νησίδων φύτευσης των βοτάνων και φαρμακευτικών φυτών, οι οποίες ορίζουν και τη γραμμική πορεία κίνησης στον χώρο. Ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει και να περιηγηθεί γύρω από κάθε γραμμική νησίδα φύτευσης, καθεμιά από τις οποίες αποτελείται από ένα φυτικό είδος φαρμακευτικού φυτού.
Κατά την είσοδο στον χώρο παρέμβασης που βρίσκεται επί της οδού Γρ. Λαμπράκη, απέναντι από τον χώρο του μνημείου του Ιπποκράτη, συναντάμε έναν ανοιχτό χώρο πλατείας – εισόδου που εισάγει τον επισκέπτη στον Βοτανικό Κήπο.
Εκεί χωροθετείται και η κεντρική πύλη με την παρακείμενη περίφραξη ως σημείο αναφοράς του πάρκου. Επίσης, στο ίδιο σημείο τοποθετούνται καθιστικά για στάση των επισκεπτών, σταθερά στοιχεία/πετάματα με πληροφορίες σχετικά με τον Ιπποκράτη, τη ζωή, το έργο του και το πλήθος των φαρμακευτικών φυτών που χρησιμοποιούσε. Τρεις νησίδες με γραμμική φύτευση φαρμακευτικών φυτών προϊδεάζουν τον επισκέπτη για το περιεχόμενο του Βοτανικού Κήπου που ξεκινά.
Οι νησίδες όπου φυτεύονται τα φαρμακευτικά φυτά του Βοτανικού χωρίζονται σε 6 ομάδες των 10 νησίδων κι ενδιάμεσά τους σημειώνεται διαπλάτυνση και φύτευση νέων προτεινόμενων δέντρων με ιστορικό χαρακτήρα και αρχιτεκτονική μορφή, όπως τα ορθόκλαδα κυπαρίσσια και η ελιά σε κεντρική διάταξη.
Υφιστάμενα πλατάνια επιλεκτικά εγκιβωτίζονται στους πλακόστρωτους κυρίως χώρους σε ζαρντινιέρες δημιουργώντας περιμετρικό πεζούλι, προσφέροντας επιπλέον ευκαιρίες για στάση και ξεκούραση.
Στο σημείο όπου τελειώνει και η έκτη ομάδα των φαρμακευτικών φυτών, ολοκληρώνεται κατ’ ουσίαν ο Βοτανικός Κήπος και ακολουθείται ένας πιο ελεύθερος γραμμικός σχεδιασμός με χαρακτηριστική μία διαμπερή ζώνη με κυπαρίσσια και καθιστικά, που εκτείνεται ανάμεσα στους δύο περιμετρικούς δρόμους κίνησης πεζών του πάρκου και εισάγει τον επισκέπτη στον υπόλοιπο χώρο που καταλήγει ως τη β’ είσοδο και συνδέεται με το μνημείο Εθνικής Αντίστασης.
Στον συγκεκριμένο χώρο δημιουργούνται ανοιχτοί χώροι, κατάλληλοι για διάφορες δράσεις και δραστηριότητες, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις, όπως και περιοδικές εκθέσεις.
Επιπρόσθετα, εισηγείται η ανακατασκευή των διαδρομών μεταξύ του Βοτανικού Κήπου, της εγκατάστασης mini-golf και του υφιστάμενου Βοτανικού Κήπου μέχρι και την είσοδο από τη Γρ. Λαμπράκη και την είσοδο πλησίον του χώρου στάθμευσης από την πλευρά του κολυμβητηρίου».
Το έργο χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΝ - Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Πρόγραμμα - Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του δημόσιου χώρου, Τίτλος - Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου. Επίσης, ο Δήμος Λαρισαίων οφείλει να καλύψει την οικονομική διαφορά που θα προκύψει από ιδίους πόρους.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass