Οι χάκερ ξαναχτύπησαν την Τράπεζα Θεμάτων

-ΤΥΧΕΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, ΑΦΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ -Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ ΠΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ -ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΝΤΟΓΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ»

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2023 13:00

Της Νατάσας Πολυγένη
Σε θρίλερ επιστημονικής φαντασίας εξελίσσονται οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Λυκείων, αφού οι χάκερ ξαναχτύπησαν... Χθες, για δεύτερη ημέρα, η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας επίθεση, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό, όπως παραδέχτηκαν χθες σε κοινή τους ανακοίνωση τα Υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μάλιστα, για το θέμα παρενέβη ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.


Η ταλαιπωρία μεγάλη για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και τις μαθήτριες σε όλη την Ελλάδα. Στον Νομό Λάρισας μέσα στην «ατυχία» οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Γ’ Λυκείου είχαν την τύχη να ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους παρά τις καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες του συστήματος τη Δευτέρα, έτσι ώστε απερίσπαστοι να αφοσιωθούν στις Πανελλαδικές που ξεκινούν την Πέμπτη 1 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή 2 Ιουνίου για τα ΓΕΛ. Ωστόσο, καθώς το πρόβλημα δεν λύθηκε, οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Α’ και Β’ Λυκείου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ταλαιπωρήθηκαν, ολοκληρώνοντας τη γραπτή δοκιμασία με αρκετή καθυστέρηση. Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας κ. Νίκος Ζέρβας τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι άπαντες ήταν υποψιασμένοι λόγω της επίθεσης της Δευτέρας και έτσι φρόντισαν να πάνε ακόμα νωρίτερα στα σχολεία και στις υπηρεσίες τους, ωστόσο οι χάκερ αποδείχθηκαν εξίσου «προνοητικοί», αφού είχαν αρχίσει την επίθεση από τα χαράματα, ώστε να μην μπορούν οι διευθυντές των σχολείων να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να αντλήσουν θέματα. «Από τις 5.30 το χάραμα οι υπάλληλοι της Δευτεροβάθμιας βρίσκονται στη θέση τους, οι εκπαιδευτικοί και διευθυντές πήγαν στα σχολεία από τις 6 το πρωί. Το πρόβλημα διαπιστώθηκε αμέσως, αλλά η επίλυσή του άργησε, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και η έναρξη των εξετάσεων του Α’ κύκλου. Το πρωί η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη, έδειχνε χειρότερη και από την πρώτη μέρα, ευτυχώς ομαλοποιήθηκε και τα παιδιά που έγραψαν στον Β’ κύκλο δεν αντιμετώπισαν θέματα. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο, την ΠΔΕ, αλλά και τα σχολεία, και σε πολλές περιπτώσεις, καθώς υπάρχει σχετική πρόβλεψη στη νομοθεσία, κάναμε εμείς την κλήρωση για τα σχολεία και στέλναμε τα θέματα, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Περάσαμε ένα πολύ δύσκολο διήμερο και δεν θα τα είχαμε καταφέρει αν δεν υπήρχε άριστο πνεύμα συνεργασίας. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους, μα πάνω απ’ όλα τα παιδιά, για την υπομονή και την κατανόηση, τους γονείς τους, τους συνεργάτες στη ΔΔΕ, τους εκπαιδευτικούς. Κανείς δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ»
Εντολή στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριανό, διαβίβασε ο εισαγγελέας του Αρείου πάγου Ισ. Ντογιάκος, με αίτημα να συνδράμει το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη σε βάθος έρευνα για την «κατάρρευση» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες Αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμη και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων, αναφέρει η εντολή του Ισιδ. Ντογιάκου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
Για τη σημαντικότερη επίθεση που έχει δεχτεί ποτέ ελληνικός δημόσιος κυβερνητικός οργανισμός κάνει λόγο η κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που για ακόμα μία φορά σπεύδουν να καθησυχάσουν ότι η διαδικασία διεξαγωγής των Πανελλαδικών είναι απολύτως ασφαλής και οι εξετάσεις δεν κινδυνεύουν. Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:
«Χθες η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση. Στόχος η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου. Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στη συντριπτική πλειονότητα των σχολείων.
Σήμερα, οι κακόβουλες επιθέσεις επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτήν τη φορά την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες.
Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό.
Σημειώνεται ότι τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων.
Υπογραμμίζεται εκ νέου ότι η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

Αντιδράσεις εκπαιδευτικών
Όπως ήταν αναμενόμενο, η κατάρρευση της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων πυροδότησε τις αντιδράσεις των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στην ΕΛΜΕ Λάρισας. Η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λάρισας, με ανακοίνωσή της ζητά την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
«Η δίωρη σχεδόν καθυστέρηση στην αποστολή των θεμάτων εξέτασης των μαθητών/-τριών από τη διαβόητη «Τράπεζα Θεμάτων» τη Δευτέρα (29/5) -που συνέβη και την Τρίτη, καθώς το σύστημα «έπεσε» για δεύτερη φορά!!!-, παραβιάζοντας όχι μόνο το ωράριο των μαθητών, αλλά και το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, η ένταση του άγχους των εξεταζομένων μαθητών /-τριών μας -οι οποίοι/-ες αναμετρώνται με ένα άδικο σύστημα εξέτασης και προαγωγής τους-, τα εμπόδια μέσω των οποίων διεξήχθησαν οι εξετάσεις, η κατάργηση στην πράξη της δυνατότητας κλήρωσης και η όποια -έστω μικρή- ευελιξία, δεν έχουν να κάνουν με ένα απλό «τεχνικό πρόβλημα», ούτε απλώς με την πλημμελή λειτουργία της πολυδιαφημισμένης «ψηφιοποίησης του κράτους».
Η επιμονή του Υπουργείου στην πραγματοποίηση των εξετάσεων με Τράπεζα Θεμάτων, παρόλα τα προβλήματα, και η άρνησή του να δώσει τη δυνατότητα να βάλουν θέματα οι ίδιοι οι διδάσκοντες, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα, αποδεικνύει περίτρανα πως το ΥΠΑΙΘ δεν θέλει να αμφισβητείται η Τράπεζα Θεμάτων ως κεντρικό εργαλείο της πολιτικής του, αλλά επιδιώκει πάση θυσία να εμπεδωθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία αυτό το αντιεκπαιδευτικό, αντιπαιδαγωγικό μέτρο» αναφέρεται στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων.
Η ΠΕΚ Λάρισας μιλά για ανοργανωσιά και προχειρότητα και σημειώνει τα ακόλουθα: «Το αφήγημα του σύγχρονου επιτελικού κράτους -που τόσο πολύ διαφήμιζε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη- κατέρρευσε σήμερα το πρωί (Δευτέρα) στις ενδοσχολικές εξετάσεις των μαθητών/-τιών του Λυκείου, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων μαθητών/-τριών. Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά η ανοργανωσιά και η προχειρότητα αναδεικνύονται ως κυρίαρχα χαρακτηριστικά της «πρώην» ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
Η αδυναμία λειτουργίας μέσω διαδικτύου της Τράπεζας Θεμάτων (έπρεπε να είναι διαθέσιμη από τις 7.00 π.μ. τουλάχιστον και λειτούργησε στις 9.25 π.μ.) σε όλη την Ελλάδα έδειξε ανάγλυφα ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ έκανε στην Παιδεία επιφανειακές «αλλαγές» με σκοπό την προβολή του μεταρρυθμιστικού της προσώπου.
Αυτά, δυστυχώς, συμβαίνουν όταν το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας εξαντλείται στην επικοινωνιακή διαχείριση των πραγμάτων, αδιαφορώντας πλήρως για την οργάνωση και τη λειτουργία του συστήματος.
Η επικοινωνιακή και μόνο στρατηγική της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας απέδωσε προσωρινά τα προσδοκώμενα εκλογικά αποτελέσματα από την Υπουργό.
Την απουσία, όμως, ουσιαστικής πολιτικής και σχεδίου θα την υποστούμε για πολύ καιρό».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass