Ιούνιος ο μήνας των νέων διώξεων για την τραγωδία των Τεμπών

ΑΝΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟΥ - ΕΚΛΕΙΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2023 13:50

Ως ο μήνας των νέων διώξεων για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών θα πρέπει να θεωρηθεί ο ερχόμενος Ιούνιος, μετά μάλιστα και τις εξελίξεις που δρομολόγησε από χθες η δικαστική έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», με δύο μάρτυρες που κατέθεσαν χθες ενώπιον του εφέτη ανακριτή, Σωτ.

Μπακαΐμη, για το σύστημα GSM-R «έκλεισε» ο κύκλος των μαρτύρων ειδικών γνώσεων, ενώ το αργότερο μετά την αργία του Αγ. Πνεύματος αναμένεται να ολοκληρωθούν οι νέες προσπάθειες των Ιταλών ειδικών να αποκρυπτογραφήσουν το καταγραφικό της επιβατικής αμαξοστοιχίας, μετά τις χθεσινές τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες.
Προκύψουν ή δεν προκύψουν τα όποια ευρήματα από το καταγραφικό της επιβατικής αμαξοστοιχίας, αυτό, ωστόσο, που παρουσιάζει ενδιαφέρον για την πορεία που θα προσλάβει πλέον η δικαστική έρευνα αποτελεί η παράδοση του πορίσματος των δικαστικών πραγματογνωμόνων. Το πόρισμα που έχει «καθαρογραφεί» (σ.σ. απομένει να προστεθεί η έκθεση των Ιταλών ειδικών) θα απαντήσει και στο ερώτημα αν η ύπαρξη και λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας θα απέτρεπαν ή όχι την πρωτοφανή μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών που στοίχησε τη ζωή σε 57 επιβαίνοντες.
ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟ
Χθες το πρωί και ενώπιον του κ. Μπακαΐμη ορκίστηκαν οι 4 Ιταλοί ειδικοί παρουσία τεχνικών συμβούλων και δικηγόρων των θυμάτων της τραγωδίας. Οι Ιταλοί βρέθηκαν στην Ελλάδα, προκειμένου με την τεχνογνωσία τους να συμβάλλουν στη δικαστική έρευνα και ειδικότερα να απαντήσουν στο ερώτημα αν το καταγραφικό (ETCS) της επιβατικής αμαξοστοιχίας έχει καταγράψει δεδομένα και ποια.
Οι τρεις προσπάθειες των Ιταλών δεν κατέστησαν χθες εφικτή την ανάγνωση του περιεχομένου του καταγραφικού, ενδεχομένως λόγω της καταστροφής που υπέστη από τη σύγκρουση.
Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες οι Ιταλοί σε μία ύστατη προσπάθεια και με διαφορετικό τρόπο θα επιχειρήσουν εκ νέου την αποκρυπτογράφηση στην Αθήνα.
Στην προσπάθεια αναφέρθηκε με δήλωσή του στα ΜΜΕ, εις εκ των τεχνικών συμβούλων οικογενειών των θυμάτων, ο Παν. Μαδιάς, διευκρινίζοντας πως από τον Εφέτη Ανακριτή, στο πλαίσιο διερεύνησης των συνθηκών του δυστυχήματος, αναζητήθηκαν ειδικοί τεχνικοί και ειδικά μηχανήματα.
«Προκειμένου», όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, «να προσδιοριστούν κάποιοι παράγοντες που είναι κρίσιμοι για τη διερεύνηση του δυστυχήματος, ήτοι ταχύτητες, κίνηση, στάση της αμαξοστοιχίας από τον Σταθμό της Λάρισας μέχρι το σημείο που έλαβε χώρα του δυστυχήματος. Ίσως μας έδινε κάποια στοιχεία εκμεταλλεύσιμα το καταγραφικό. Ήρθαν 4 Ιταλοί από τη Γένοβα με την ειδική συσκευή, αλλά δυστυχώς μετά από τρεις προσπάθειες δεν μας έδωσε κανένα απολύτως εκμεταλλεύσιμο στοιχείο», ενώ ερωτηθείς για ποιον λόγο, τόνισε πως «ο λόγος είναι ότι πρέπει να έχει υποστεί βλάβη ο εγκέφαλος από τη σύγκρουση και δεν μας δίνει στοιχεία εκμεταλλεύσιμα».
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι χθες, μετά την προσπάθεια των Ιταλών ειδικών, κατέθεσαν δύο ακόμα μάρτυρες, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο σύστημα GSM-R (σύστημα ραδιοκάλυψης) που αποτελεί ένα ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας, μεταξύ των μηχανοδηγών αμαξοστοιχιών, στην ενδοεπικοινωνία των μηχανοδηγών. Στο πλαίσιο της έρευνας του κ. Μπακαΐμη, εφόσον απαιτηθεί, θα κληθούν ενδιάμεσα και άλλοι ειδικοί μάρτυρες για απαντήσουν σε εξειδικευμένα ζητήματα, ωστόσο ο κύκλος των μαρτύρων έκλεισε χθες.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass