Μεθαύριο στον Εφέτη Ανακριτή τα τρία στελέχη του ΟΣΕ

ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ETCS ΧΡ. ΚΑΤΣΟΥΛΗ – ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ AES, ΓΡ. ΛΑΜΠΡΟΥ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2023 14:18

Με δύο ακόμη καταθέσεις κλείνει αυτή την εβδομάδα – σύμφωνα με πληροφορίες

της «Ε» - ο κύκλος των μαρτύρων που κλήθηκαν να καταθέσουν από τον Εφέτη Ανακριτή, Σωτ. Μπακαϊμη, στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτιών της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, όπου από τη μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών έχασαν τη ζωή τους 57 επιβαίνοντες. Για μεθαύριο Πέμπτη 11 Μαΐου έλαβαν επίσης κλήση να απολογηθούν τα τρία στελέχη του ΟΣΕ, σε βάρος των οποίων ο εποπτεύων την έρευνα και διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, Σταμ. Δασκαλόπουλος, άσκησε δίωξη για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Αυτό ωστόσο που αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην εξέλιξη της δικαστικής έρευνας είναι το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων, η παράδοση του οποίου θεωρείται θέμα ημερών. Αφού από το πόρισμα αυτό αναμένεται να απαντηθεί το ερώτημα της λειτουργίας ή όχι των συστημάτων ασφαλείας (τηλεδιοίκηση κλπ) και προπαντός αν η λειτουργία τους θα απέτρεπε τη μοιραία σύγκρουση.  Στην κατεύθυνση αυτή ήταν ενταγμένες οι καταθέσεις που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, όπως και αυτές της τρέχουσας εβδομάδας. Την περασμένη Τρίτη κατέθεσε η Σταθμάρχης Νέων Πόρων που εργαζόταν το βράδυ της τραγωδίας, ενώ την περασμένη Πέμπτη κατέθεσε ο τεχνικός διευθυντής και διευθυντής της εταιρείας AES, Γρηγόρης Λάμπρου, ο οποίος σχεδίασε το σύστημα τηλεδιοίκησης για το σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνα – Λάρισα. Ο κ. Λάμπρου σε δηλώσεις του σε Μέσα Ενημέρωσης έχει τονίσει πως το σύστημα τηλεδιοίκησης «δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ», κάνοντας μάλιστα αναφορά στους λόγους που η τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα – Λάρισα, δεν λειτούργησε.
Για μεθαύριο Πέμπτη έλαβαν ήδη κλήση να απολογηθούν τα τρία στελέχη του ΟΣΕ, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε δίωξη για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Πρόκειται για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και πρώην προέδρο του ΟΣΕ, Σπυρίδωνα Πατέρα, όπως και σε βάρος δύο ακόμη πρώην στελεχών, του Αθανασίου Κοττάρα και της Στυλιανής Κολιοπούλου ως μέλη του φορέα υποδοχής μετατασσόμενων υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Δασκαλόπουλος άσκησε δίωξη σε βάρος του κ. Πατέρα, καθώς ενέκρινε την τοποθέτηση του προφυλακισμένου 59χρονου Λαρισαίου στη θέση του σταθμάρχη, ενώ δεν διέθετε ειδικές γνώσεις. Η δίωξη σε βάρος του κ. Κοττάρα και της κ. Κολιοπούλου ασκήθηκε καθώς ως μέλη του φορέα υποδοχής μετατασσόμενων υπαλλήλων, στο πλαίσιο του προγράμματος κινητικότητας τον Ιούνιο του 2022 ενέκριναν τη μετάταξη του Λαρισαίου με την ιδιότητα σταθμάρχη, ενώ ήταν 59 ετών, όταν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας ανερχόταν στα 48 έτη. Με την εμφάνιση των τριών μεθαύριο ενώπιον του κ. Μπακαϊμη, θα γίνει γνωστό αν θα απολογηθούν ή αν θα πάρουν προθεσμία, εκδοχή που θεωρείται ως πιθανότερη. Την επικέντρωση της δικαστικής έρευνας στα ζητήματα των συστημάτων ασφαλείας επιβεβαιώνει η κλήση που έλαβαν για να καταθέσουν αυτή την βδομάδα, δύο ακόμη μάρτυρες. Ένας εκ των οποίων είναι και ο παραιτηθείς πρόεδρος της Επιτροπής European Traffic Control System (ETCS) της ΕΡΓΟΣΕ, Χρ. Κατσούλης. Ο κ. Κατσούλης στις 27 Απριλίου 2022 και με επιστολή του στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ παραιτήθηκε με αφορμή αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις συμβάσεις (σ.σ. όπως η πολυσυζητημένη «717») που αφορούσαν σε θέματα ασφάλειας των συγκοινωνιών, ενώ είναι η δεύτερη φορά που καλείται να παρουσιαστεί ενώπιον του κ. Μπακαϊμη.           

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass