Ισχυρές συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό για τον Δήμο Λαρισαίων

* Η ΛΑΡΙΣΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ «ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ» ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ (UNESCO, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ), ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ (ΔΕΘ HELEXPO, ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ) ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ (HELLAS TOUR, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΟ)

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2023 13:01

Ισχυρές και ουσιαστικές συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς στο εξωτερικό και τη χώρα, έχει χτίσει ο Δήμος Λαρισαίων τα τελευταία χρόνια, Πρόκειται για συνεργασίες και δράσεις εξωστρεφείς που αφορούν διάφορους τομείς, από τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, μέχρι τη στήριξη

της κοινωνίας και τη Διά Βίου Μάθηση, οι οποίες διαμορφώνονται και εξελίσσονται σε διάφορα επίπεδα και με ποικίλα θετικά αποτελέσματα.
Τα θεμέλια μιας ακόμα νέας σπουδαίας συνεργασίας για τη Λάρισα και τον Δήμο Λαρισαίων τέθηκαν πριν λίγες ημέρες και κατά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Special Olympics Hellas. Το κείμενο της συμφωνίας υπεγράφη μεταξύ του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη και του προέδρου των Special Olympics Hellas, πρέσβη επί τιμή κ. Διονύσιου Κοδέλλα. Η συμφωνία αφορά στην έναρξη στη Λάρισα του τοπικού προγράμματος των Special Olympics στα αθλήματα του τένις και του στίβου. Όπως είναι γνωστό αποστολή των Special Olympics είναι να προσφέρουν, δυνατότητες προπόνησης και συµµετοχής σε αγώνες, σε παιδιά και νέους µε νοητική αναπηρία, σε ένα φάσµα ολυµπιακών αθληµάτων. Ταυτόχρονα, τους δίνουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σωµατικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευµατικά.
Αναμφίβολα από τις πιο εξωστρεφείς συνεργασίες αφορούν την UNESCO και τη συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στο διεθνές δίκτυο των πόλων που μαθαίνουν. Μια διαδρομή που ξεκίνησε το 2016, με τη Λάρισα να είναι η πρώτη ελληνική πόλη που μετείχε στο δίκτυο, τη βράβευσή της για τα πρώτα σημαντικά βήματα που πραγματοποιήθηκαν με τα Προγράμματα της «Πόλης που Μαθαίνει». Λίγα χρόνια αργότερα, το Διεθνές Ινστιτούτο της UNESCO για τις “Learning Cities” αναθέτει στη Λάρισα τον ρόλο του παγκόσμιου συντονιστή στην ενότητα της «Ενεργούς Πολιτειότητας». Η ενεργός συμμετοχή της Λάρισας στο συγκεκριμένο δίκτυο της UNESCO, προσέφερε στην πόλη αυξημένη εξωστρέφεια στον συγκεκριμένο τομέα, με συμμετοχές της πόλης σε διεθνείς συναντήσει ανά τον κόσμο.
Μια άλλη συνεργασία απόλυτης εξωστρέφειας που αναμένεται να στηρίξει την προσπάθεια της Λάρισας στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης αφορά στην Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank). Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Ιανουάριο βρέθηκαν στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την υποστήριξη της προσπάθειας της πόλης μέσω τεχνικής βοήθειας, για την ενίσχυση των πολιτικών για βιώσιμη ανάπτυξη.
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασίες με άμεσο θετικό αποτέλεσμα για την πόλη. Η πιο χαρακτηριστική είναι η συνεργασία του Δήμου με τη ΔΕΘ Helexpo, για τη διοργάνωση της Πανελλήνιας Εκθεσης για τη Γεωργία και τη Κτηνοτροφία «Agrothessaly». Και η τελευταία διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου κατέδειξε την ορθότητα της απόφασης της Δημοτικής Αρχής Καλογιάννη να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας για την αναβάθμιση της έκθεσης που διοργάνωνε τότε ο Δήμος με τις δικές του δυνάμεις. Η έκθεση μετά την εμπλοκή της ΔΕΘ απογειώθηκε και σήμερα αποτελεί, σύμφωνα με την HELEXPO, το πρώτο περιφερειακό εκθεσιακό γεγονός στη χώρα.
Μια ακόμα σπουδαία συνεργασία, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν, τα αμέσως επόμενο χρόνια, αφορά στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ). Ως γνωστόν, ο Δήμος παραχώρησε έκταση 70 στρεμμάτων στο Μεζούρλο για την ανάπτυξη του Ινστιτούτου Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (iBO). Το Ινστιτούτο θα δημιουργεί με πόρους της Ταμείου Ανάκαμψης, με τη συνολική επένδυση να φτάνει τα 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη λειτουργία του θα προσφέρει 200 θέσεις εργασίας κυρίως σε επιστήμονες - ερευνητές. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΕΚΕΤΑ το Ινστιτούτο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2025.
Και στον χώρο του Αθλητισμού, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαρισαίων και σε συνεργασία την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχώρησε σε σημαντικές συνεργασίες, όπως η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας και τη διεξαγωγή του Διεθνούς Πρωταθλήματος Υδατοσφαίρσης Κ-15 στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κολυμβητηρίου της Νέας Πολιτείας, ενώ ανάλογης σημασίας ήταν η συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας για τη διεξαγωγή πέρυσι του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος, ενώ στο πλαίσιο της ίδιας συνεργασίας πραγματοποιείται στις αρχές Ιουνίου στη Λάρισα Συνέδριο για το ποδήλατο και την Ποδηλασία στην Ελλάδα.
Μια άλλη ισχυρή διεθνή συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων διαμορφώθηκε την περίοδο του προσφυγικού και αφορά την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με απολύτως θετικά αποτελέσματα, ενώ σημαντικές συνεργασίες εξελίχθηκαν και στον χώρο του Πολιτισμού, έναν τομέα εξωστρεφή και ανοιχτό από τη φύση του, είτε με τη συμπαραγωγή σπουδαίων πολιτιστικών γεγονότων, είτε με την πιστοποίηση πολιτιστικών δομών όπως η Δημοτική Πινακοθήκη - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, ενώ και το Θεσσαλικό Θέατρο, τα τελευταία χρόνια έχει χαράξει πορεία εξωστρέφειας τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικά κάποιες από τις πολλές συνεργασίες του Δήμου Λαρισαίων που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια με διάθεση εξωστρέφειας της πόλης και της δυναμικής που καταγράφει σε διάφορα επίπεδα. Η Λάρισα τα τελευταία χρόνια, διευρύνει τους ορίζοντές της, «συνομιλεί» με διεθνείς οργανισμούς (UNESCO, Παγκόσμια Τράπεζα, Ύπατη Αρμοστεία), επενδύει σε στρατηγικές συνεργασίες (ΔΕΘ Helexpo, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας) και αποδεικνύει ότι μπορεί με συνεργασία να φιλοξενήσει μεγάλα αθλητικά γεγονότα (Hellas Tour, Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πόλο).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass