Κατάμεστες οι εκκλησίες για τα Αγια Πάθη του Χριστού

ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΠΛΗΘΗ ΠΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΣΤΟΥΣ Ι.Ν. ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 12 Απρ 2023 15:02

Με σεβασμό και κατάνυξη προσέρχονται οι πιστοί στις εκκλησίες της Λάρισας υποκλινόμενοι

στα Άγια Πάθη του Κυρίου. Χθες η ημέρα ήταν αφιερωμένη στην ευαγγελική παραβολή των δέκα παρθένων, προτρέποντας τους πιστούς να βρίσκονται σε συνεχή φροντίδα και επαγρύπνηση. Ο Όρθρος της Μ. Τρίτης, όπως και της Μ. Τετάρτης, λέγεται και ακολουθία του Νυμφίου, επειδή κατ’ αυτόν ψάλλονται οι σχετικοί με τις παραβολές των δέκα παρθένων και του βασιλικού γάμου ύμνοι: “Ιδού o Νυμφίος έρχεται...” και “Τον νυμφώνα σου βλέπω...”. Νυμφίος της Εκκλησίας είναι ο Χριστός, ο οποίος θα έλθει και πάλι μετά δόξης για να κρίνει τον κόσμο. Στο μεταξύ για μια ακόμα χρονιά, τηρώντας μια συνήθεια από το 1954, η χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας, βρέθηκε χθες το βράδυ της Μ. Τρίτης στον Ι.Ν. των Αγίων 40 Μαρτύρων, όπου με ιδιαίτερο και κατανυκτικό τρόπο έψαλλε ένα από τους πιο δημοφιλείς όρθρους της θρησκευτικής υμνολογίας, το γνωστό τροπάριο της Κασσιανής: «Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή»... Σήμερα Μ. Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην άλειψη του Κυρίου με μύρο και στην προδοσία του Ιούδα. Ξεκινώντας από τα παραδείγματα αυτά, ομολογούμε ότι “δεινόν η ραθυμία, μεγάλη η μετάνοια”. Το απόγευμα της ημέρας αυτής τελείται η ακολουθία του Ευχελαίου...

ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΑΧΙΛΛΙΟ
Εξάλλου οι ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και Εβδομάδας της Διακαινησίμου στον Άγιο Αχίλλιο συνεχίζονται ως εξής:
* Σήμερα Μ. Τετάρτη: 7.00 π.μ. Οι Ώρες, ο Εσπερινός και η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. 5.00 μ.μ. Ιερό ευχέλαιο. 7.30 μ.μ. η Ακολουθία του Νιπτήρος.
* Αύριο Μ. Πέμπτη 7.00 π.μ. ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγ. Βασιλείου. 7.00 μ.μ. η Ακολουθία των Αγίων Παθών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. Ιερωνύμου. (Μετά την ακολουθία θα ψαλούν τα εγκώμια και ο ναός θα είναι ανοιχτός όλο το βράδυ για όποιον θέλει να «ξενυχτίσει» τον Εσταυρωμένο).
* Τη Μ. Παρασκευή 8.00 π.μ. οι Μεγάλες και Βασιλικές Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. Ιερωνύμου. 7.30 μ.μ. η Ακολουθία του Επιταφίου και η περιφορά του στην Κεντρική πλατεία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. Ιερωνύμου.
* Το Μ. Σάββατο 7.00 π.μ. ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγ. Βασιλείου. (ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ). 11.00 μ.μ. η Ακολουθία της Αναστάσεως, ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. Ιερωνύμου.
* Κυριακή του Πάσχα: 7.30 μ.μ. ο Εσπερινός της Αγάπης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. Ιερωνύμου.
* Δευτέρα του Πάσχα: 7.30 π.μ. ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. 6.00 μ.μ. Μέγας Εσπερινός της εορτής των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης μετ’ αρτοκλασίας από τον π. Ραφαήλ (προσκύνηση λειψάνου του Αγίου Ραφαήλ).
* Τρίτη του Πάσχα: Ο πατήρ Ραφαήλ θα λειτουργήσει στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Πυργετού, οπότε στον Άγιο Αχίλλιο ΔΕΝ θα έχει Θεία Λειτουργία.
* Παρασκευή του Πάσχα: 7.30 π.μ. ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. (Ζωοδόχου Πηγής).
* Σάββατο του Πάσχα (22-4-2023): Δεν θα έχει Θεία Λειτουργία στον Άγιο Αχίλλιο. 6.00 μ.μ. Μέγας Εσπερινός.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass