ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ, ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Εθελοντές σε ετοιμότητα διάσωσης 24 ώρες το 24ωρο

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2014 14:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:17

 

Της Λένας Κισσάβου

Βλέπουμε τη διακριτική τους παρουσία, σε κάθε δημόσιο κοινωνικό γεγονός, σε ανοιχτό χώρο, το οποίο απαιτεί την προστασία των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτό.

Είναι σε ετοιμότητα και πάντα δίπλα μας να μας προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες όταν χρειαστεί. Είναι οι αθέατοι «φύλακες άγγελοι» μιας κοινωνίας που την ώρα που ψυχαγωγείται, αθλείται και γενικά συμμετέχει σε κάποια οργανωμένη δραστηριότητα, είναι πάντα εκεί να την προσέχουν.

Φορούν τις χαρακτηριστικές κόκκινες ενδυμασίες τους, έχουν... τα μάτια τους ανοιχτά και την αντίληψή τους ιδιαίτερα αναπτυγμένη προς ένα συγκεκριμένο στόχο: να μας βοηθήσουν.

Ο λόγος για το Σώμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το πληρέστερο που υπάρχει στη χώρα μας, σε επίπεδο εθελοντικών οργανώσεων παρόμοιου αντικειμένου και δράσης.

Ογδόντα άτομα αυτή τη στιγμή στη Λάρισα, είναι σε ετοιμότητα αποστολών διάσωσης, έχοντας εκπαιδευτεί γι΄ αυτό τον σκοπό και μόνο γιατί τους εκφράζει ως ανθρώπους αυτή η αποστολή εθελοντικής προσφοράς, στον συνάνθρωπο.

Η δράση τους, από το 1999 στη Λάρισα αποδείχθηκε ανεκτίμητη, καθώς έχουν σώσει ανθρώπους από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και έχουν αναδειχθεί πολύτιμοι.

Μιλήσαμε με τον αρχηγό του Σώματος στη Λάρισα κ. Αναστάσιο Βασιλείου, ο οποίος ανέφερε: «Στο τοπικό Σώμα Λάρισας, είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο 450 άτομα, που έχουν εκπαιδευτεί και ογδόντα εξ αυτών είναι ενεργά μέλη με συνεχιζόμενη εκπαίδευσή τους.

Πρόκειται για μια ικανοποιητική δύναμη, στο νομό μας.

Ετησίως καλούμαστε να προσφέρουμε υγειονομική κάλυψη σε δεκάδες εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα έχουμε ανταποκριθεί σε αποστολές διάσωσης και εκτάκτων αναγκών (σεισμούς, φωτιές κ.ά.)».

Το Σώμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, είναι αναγνωρισμένη εθελοντική ομάδα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ως εκ τούτου αποτελεί μια από τις βασικές ομάδες που θα κληθούν σε περιπτώσεις ανάγκης και από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Λάρισας.

Τα μέλη –εθελοντές, του Σώματος βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, και μπορούν να κινητοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όπου χρειαστεί.

Η δράση τους, σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο και συγκεκριμένα:

* Κινητοποίηση και επέμβαση σε αποστολές έρευνας και διάσωσης.

* Κινητοποίηση και επέμβαση σε αποστολές αντιμετώπισης καταστροφών.

* Υγειονομική κάλυψη σε πάσης φύσεως αθλητικούς αγώνες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

* Εκπαίδευση πολιτών σε βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών.

* Δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Σώμα Σαμαρειτών στη Λάρισα, έχει παρουσιάσει μεγάλη δυναμική και καταγράφει στο ενεργητικό του σημαντικές αποστολές.

ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Βέβαια όλα τα μέλη του Σώματος εκπαιδεύονται, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της δράσης που καλούνται να αναλάβουν και έτσι παρακολουθούν μαθήματα στη Σχολή Σαμαρειτών και Διασωστών. Στη Λάρισα η Σχολή λειτουργεί κάθε χρόνο και τα μαθήματα ξεκινούν εντός του Οκτωβρίου, με διάρκεια ενός χρόνου.

Η εκπαίδευσή τους βασίζεται πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα και μεθόδους, υποστηρίζει ο κ. Βασιλείου. Να σημειωθεί δε, ότι μέλη του Σώματος καλούνται να εκπαιδεύσουν άτομα Σωμάτων Ασφαλείας στις πρώτες βοήθειες.

Σημαντική επιτυχία για την περιοχή της Λάρισας, αποτελεί και η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να δρομολογηθεί η δημιουργία Πανελλήνιου Κέντρου Εκπαίδευσης Σαμαρειτών-Διασωστών στο Στόμιο και συγκεκριμένα η λειτουργία Σχολής Αυτοδυτών-Ναυαγοσωστών.

Οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στο Σώμα και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της Σχολής στη Λάρισα, μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Πόλα Κουρέτσιου στο τηλ. 6948-049.622 ή να μέσω της ιστοσελίδας του Σώματος Σαμαρειτών να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική ειδική φόρμα εγγραφής τους, μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass