Το πόρισμα των πραγματογνωμόνων «ξεκλειδώνει» ευθύνες

ΣΤΟΝ ΕΦΕΤΗ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΜΑΡΤΥΡΕΣ, ΕΝΩ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΤΑΘΜΑΡΧΕΣ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΔΗΛΩΣΕΙ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ - «ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ» ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΓΟΝΕΙΣ 23ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2023 14:00

«Κλειδί» για το εύρος των ευθυνών της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών

και κατ’ επέκταση για την περαιτέρω πορεία της ανάκρισης που διεξάγει ο Εφέτης Ανακριτής αναμένεται να αποτελέσει το πόρισμα των πραγματογνωμόνων που όρισε το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, πόρισμα που αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, ο Εφέτης Ανακριτής Σωτ. Μπακαΐμης καλεί διαρκώς μάρτυρες που θα φωτίσουν πτυχές της υπόθεσης, ενώ για σήμερα από τις 9 το πρωί έχουν κληθεί να απολογηθούν (σ.σ. χωρίς να είναι βέβαιο για όλους, αφού ενδεχομένως να ζητήσουν νέα προθεσμία) και οι δύο κατηγορούμενοι Σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας, ενώ ο επίσης κατηγορούμενος Επιθεωρητής έχει λάβει προθεσμία και θα απολογηθεί την Πέμπτη 30 Μαρτίου. Στις 12 σήμερα το μεσημέρι επίσης, ενώπιον του Εφέτη θα παρουσιαστούν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτριο Βερβεσό, ο οποίος πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Λάρισας, Τρ. Τσάτσαρο θα δηλώσει παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας κατά παντός υπευθύνου.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΕΣ
Στο πλαίσιο της διερεύνησης των συνθηκών του δυστυχήματος, που στοίχισε τη ζωή σε 56 επιβαίνοντες των δύο αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όπως είναι γνωστό, έχει προφυλακιστεί ο 59χρονος Λαρισαίος σταθμάρχης βάρδιας, ενώ ασκήθηκε δίωξη, με τις ίδιες κατηγορίες, σε βάρος των δύο σταθμαρχών και του επιθεωρητή. Πέραν της διάστασης του ανθρώπινου χειρισμού, εξίσου σημαντική διάσταση αποτελεί η ερευνώμενη που αφορά στα συστήματα ασφαλείας. Όπως είναι γνωστό, οι ορισθέντες από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας πραγματογνώμονες με εισαγγελική εντολή διερευνούν ειδικότερα θέματα, όπως μεταξύ άλλων αν οι αμαξοστοιχίες διέθεταν συστήματα ασφαλούς κίνησης και εντοπισμού της τροχιάς κ.λπ., σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, εάν αντίστοιχα συστήματα διέθετε το δίκτυο των γραμμών, εάν υπήρχε διαλειτουργικότητα – συνεργασία μεταξύ των συστημάτων και το βασικότερο, εάν η έλλειψη αυτών των συστημάτων ή μη λειτουργικότητά τους – εφόσον διαπιστωθεί – συνδέεται και πώς με τα αποτελέσματα της ανείπωτης τραγωδίας. Το πόρισμα αυτό είναι που αναμένεται με ενδιαφέρον στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενεργεί ο Εφέτης, ενώ υπενθυμίζεται ότι η μη λειτουργία στον Σταθμό της Λάρισας της Τηλεδιοίκησης έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Αντιπαράθεση που κορυφώθηκε προχθές με αυτοψίες που πραγματοποίησαν στη Λάρισα, τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, όσο και ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχ. Παπαδόπουλος.  ΧΩΡΙΣ ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗ
Διάσταση που έθιξαν χθες καταθέτοντας εκπρόσωποι των εργαζομένων, σε ΟΣΕ και Hellenic Train. Ειδικότερα ως μάρτυρες κατέθεσαν χθες στον Εφέτη Ανακριτή ο πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών ΟΣΕ, Κώστας Γενηδούνιας, ο πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων της Hellenic Train, Νίκος Λάζου, καθώς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Γιάννης Ντίτσας, διευκρινίζοντας σε δηλώσεις τους ότι μεταξύ άλλων επισήμαναν τα προβλήματα των ελλείψεων, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συστήματα ασφαλείας. Με τον κ. Γενηδούνια σε ερώτηση για την ύπαρξη συστήματος τηλεδιοίκησης στη Λάρισα να αποσαφηνίζει ότι «υπάρχει μόνο τοπικός πίνακας χειρισμού».

«ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ»
Στο μεταξύ, δικηγόροι εκπροσωπώντας οικογένειες θυμάτων δηλώνουν παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας. Στο πλαίσιο αυτό η δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου και εκπρόσωπος της οικογένειας του αδικοχαμένου 23χρονου, Ντένις Ρούτση, σε δήλωσή της τόνισε μεταξύ άλλων πως «είμαστε εδώ στη Λάρισα με την οικογένεια του 23χρονου Ντένις Ρούτση που έχασε τη ζωή του στη μοιραία σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στις 28 Φεβρουαρίου. Ο πατέρας, η μητέρα, ο αδελφός του Ντένις που θα γιόρταζε τα 23α γενέθλιά του στις 8 Απριλίου την ημέρα που συμπληρώνονται 40 ημέρες από τον θάνατό του βρίσκονται εδώ για να ζητήσουν τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Δηλώνουν την ανησυχία τους για την απόπειρα συγκάλυψης η οποία αναδίδεται από τις δημόσιες δηλώσεις των υπευθύνων». Για να προσθέσει «δηλώνουν την πεποίθησή τους ότι πρέπει να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι κι όχι μόνο οι προφανείς εμπλεκόμενοι σταθμάρχες και λοιποί εργαζόμενοι. Δηλώνουν ότι μέχρι τέλους θα διεκδικήσουν δικαιοσύνη». Η μητέρα του 23χρονου σε δήλωσή της τόνισε πως «ήταν μια μαζική δολοφονία. Ήταν άδικο για όλα τα παιδιά...», με τον πατέρα του 23χρονου να σημειώνει την ανάγκη «να δικαιωθούν όλα τα παιδιά, που απλά τα σκοτώσανε. Θέλω να υπάρξει δικαιοσύνη για τα παιδιά για όλα τα θύματα που χάθηκαν εντελώς άδικα, τα δολοφονήσανε».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass