Μεγάλες οι προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΕΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ «AGROTHESSALY»

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2023 13:46

Για όλες τις εξελίξεις και προοπτικές στον αγροτικό τομέα ενημερώθηκαν όσοι παρακολούθησαν την ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της 13ης Πανελλήνιας Έκθεσης για τη

Γεωργία και την Κτηνοτροφία AgroThessaly 2023, στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης, στη Λάρισα.
Αναλυτικότερα οι ομιλίες που αναπτύχθηκαν στην ημερίδα: «Κοινή Αγροτική Πολιτική Ε.Ε. Γιατί αλλάζει; -Τι αντιμετωπίζει; -Πώς μπορεί να ωφελήσει;» Γεώργιος Βλόντζος, αναπληρωτής καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας, «Φαρμακευτικά - Αρωματικά Φυτά: μία νέα διέξοδος στον αγροτικό τομέα» Κυριάκος Γιαννούλης, επίκουρος καθηγητής Γεωργίας με έμφαση στην καλλιέργεια Ενεργειακών, Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, «Σύγχρονες τεχνολογίες στην αντιμετώπιση εντομολογικών εχθρών» Χρήστος Αθανασίου, καθηγητής Εντομολογίας, «Αμυγδαλιά - Φιστικιά: Ερευνητικές δράσεις υποστήριξης της καλλιέργειας» Περσεφόνη Μαλέτσικα, επίκουρη καθηγήτρια Δενδροκομίας - Ελαιοκομίας, «Σύγχρονες μοριακές μέθοδοι κατανόησης της λειτουργίας των φυτών: η χρήση τους στην αυθεντικοποίηση και ιχνηλασιμότητα των διατροφικών προϊόντων» Παναγιώτης Μαδέσης, επίκουρος καθηγητής Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας. Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΕΑΣ
Στην ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδας, ο πρόεδρός της Παύλος Σατολιάς αναφέρθηκε στον ρόλο της ΕΘΕΑΣ στην κατεύθυνση ενίσχυσης του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα, στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, στις αλλαγές και στις δυσκολίες που αναφύονται για τους παραγωγούς από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2023-2027, μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
Ακολούθως, μέσω Skype ο γενικός διευθυντής της ΕΘΕΑΣ Μόσχος Κορασίδης ανέλυσε το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων και τις προοπτικές ανάπτυξης της φυτικής παραγωγής, με έμφαση στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας, της διαφοροποίησης και της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα, αποσκοπώντας τόσο στη διασφάλιση βιώσιμων αγροτικών εισοδημάτων, όσο και στην επισιτιστική ασφάλεια, από άποψη ποιότητας και ασφάλειας, καθώς και ποσότητας. Τόνισε ακόμα τη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της γεωργίας, μέσω της μείωσης του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματός της, για την επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal). Ο κ. Ευθύμιος Τσιατούρας, προϊστάμενος Τμήματος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις ΥΠΑΑΤ, παρουσίασε τη νέα Υπουργική Απόφαση για τα Σχέδια Βελτίωσης, η κα Δήμητρα Γάκη - ΕΔΙΠ - γεωπόνος - Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου ΤΜΧΠΠΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μίλησε για την αναγεννητική Γεωργία στο βαμβάκι και την εφαρμογή της μέσα από οργανωμένα σχήματα αγροτών. O Βασίλης Λιάκος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - Τμήμα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας μίλησε για τη Γεωργία Ακριβείας, ο Γιάννης Πατούνας, διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης ΑΠΣΙ Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» για τα Σχέδια Βελτίωσης στην Κτηνοτροφία, η Έφη Λαζαρίδου, διευθύνουσα σύμβουλος «ΝΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ», ο Δημήτριος Βολουδάκης, Capacity Building Director, ο Δημήτριος Κουρέτας, καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο Τμήμα Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη νέα Γεωργία και τη νέα γενιά.
Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Β. Κόκκαλης, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Λ. Λιακούλη και η εκπρόσωπος της «Ελληνικής Λύσης» Χρ. Κοντογιάννη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass