Η κοιλάδα των νεκρών...

ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΠΟΤΙΣΤΗΚΑΝ ΞΑΝΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΑΙΜΑ - ΣΚΗΝΕΣ ΒΓΑΛΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΑ ΤΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ - ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΩΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ, ΤΑ ΑΓΩΝΙΩΔΗ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΜΜΕ

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2023 9:10 | Τελευταία ενημέρωση: 02 Μαρ 2023 9:49

Του Κώστα Γκιάστα

Πρωινό Τετάρτης 1η Μαρτίου 2023: Δύο γερανοί προσπαθούν να σηκώσουν το

τρίτο βαγόνι της μοιραίας αμαξοστοιχίας που έφυγε από την Αθήνα το απόγευμα της Τρίτης με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, αλλά ποτέ δεν έφτασε. Ο συννεφιασμένος ουρανός πάνω από τα Τέμπη και τα συντρίμμια συνθέτουν ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία τρόμου. Ανθρώπινος νους αδυνατεί να συλλάβει το μέγεθος της τραγωδίας. Βαλίτσες κουρελιασμένες, μπουφάν σκισμένα, σίδερα ένα σωρό και αίμα. Παπούτσια, περιοδικά, κινητά, πόρτες σιδερένιες και τζάμια.
Βλέμματα γεμάτα αγωνία και ένα μεγάλο «γιατί» πάνω από την είσοδο της Κοιλάδας. Λίγα μέτρα πιο μακριά από το σημείο όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 21 μαθητές και μαθήτριες σε σχολική εκδρομή. Ακριβώς δίπλα στο σημείο όπου και οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ έφυγαν από τη ζωή επιστρέφοντας από εκδρομή για την αγαπημένη τους ομάδα.
Τώρα γράφτηκε μια νέα τραγωδία. Ανείπωτη που απλώνεται ως ένα πένθιμο πέπλο πάνω απ’ όλη τη χώρα και συγκλόνισε στο άκουσμά της όλη την Ευρώπη. Είκοσι χρόνια μετά, το σκηνικό επαναλαμβάνεται με διαφορετικό μέσο. Αυτήν τη φορά είναι το τρένο και η λίστα των θυμάτων συνεχώς μεγαλώνει. «Δυστυχώς ο τραγικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό που γνωρίζουμε τώρα».
Ένας εθελοντής διασώστης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ΜΜΕ που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο κάνει μια πολύ απαισιόδοξη πρόβλεψη. Τα βλέμματα όλων ξαναγυρίζουν στα συντρίμμια. Εκεί όπου οι προσπάθειες των ανθρώπων της Πυροσβεστικής δεν έχουν σταματήσει λεπτό. Κόβουν κομμάτια από τα σίδερα και προσπαθούν να τα απομακρύνουν με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίσουν ανθρώπινα σώματα με την ευχή όλων να είναι ζωντανά.
Οι έρευνες μέσα στις καμένες λαμαρίνες και τα βαγόνια συνεχίζονται. Ασθενοφόρα έρχονται και φεύγουν με προορισμό κυρίως τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. Ανά διαστήματα άψυχα κορμιά μεταφέρονται στο νεκροτομείο της πόλης. Ο στρατός φτάνει στο σημείο στήνοντας σκηνές για να μπορέσει να βοηθήσει το έργο των σωστικών συνεργείων.
Ανταποκριτές από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από κάθε σημείο της Ευρώπης, φτάνουν στο σημείο. Οι ζωντανές συνδέσεις είναι ασταμάτητες και οι ειδήσεις πέφτουν σαν βροχή. Το ίδιο και οι επισκέψεις στο σημείο από πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους των τοπικών αρχών και την αυτοδιοίκηση. Δηλώσεις θλίψης και περισυλλογής. Παραιτήσεις και υποσχέσεις για δικαιοσύνη και λήψη μέτρων για πιο ασφαλείς μετακινήσεις. Λόγια που ίσως τα παίρνει ο αέρας, μα σίγουρα δεν τα ακούν οι γονείς που αγωνιούν για τα παιδιά τους.
Λόγια που δεν καταλαβαίνουν οι συγγενείς που αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα όλη την ημέρα. Μια γυναίκα περιμένει να μάθει νέα για την αδελφή της που είναι δηλωμένη ως αγνοούμενη. Δεν μπορεί να καταλάβει τι τις απαντούν στις ερωτήσεις που θέτει. Δεν έχει επαφή με το περιβάλλον. Ζητάει βοήθεια από τους γύρω της. Ένα απλανές βλέμμα μαρτυράει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συγγενείς των θυμάτων, που δεν μπορούν να καταλάβουν ακόμη πώς συνέβη αυτό το δυστύχημα.
Στο βαγόνι-εστιατόριο έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες. Είναι εκείνο το οποίο, από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, βρέθηκε πάνω σε δύο άλλα βαγόνια. Με τη βοήθεια γερανοφόρων οχημάτων μετακινήθηκε στο έδαφος και ελέγχθηκε. Στο συγκεκριμένο βαγόνι, ξέσπασε πυρκαγιά και αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που έπιασαν ακόμη και τους 1.300 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που δυσκολεύει την ταυτοποίηση των ατόμων που βρίσκονταν εντός.
Η κόλαση ήταν εδώ.
Ήδη τα δημοσιεύματα από τα πρακτορεία πληθαίνουν και υπάρχουν σχετικά αφιερώματα για τα φονικότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα των τελευταίων 25 ετών στην Ευρώπη.
Το 1998: 101 νεκροί στη Γερμανία
Το 2013: 80 νεκροί στην Ισπανία
Το 2006: 47 νεκροί στο Μαυροβούνιο.
Ας μην ανέβει η Λάρισα στην πρώτη τριάδα...

 

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΘΑΝΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ «Ε»
«Κατέβηκα στη Λάρισα. Γλίτωσα από θαύμα»

Η θέση του έγραφε βαγόνι 2, θέση 14. Αναχώρησε από την Αθήνα την Τρίτη το απόγευμα στις 19.22 και ήταν προγραμματισμένο να κατέβει στη Λάρισα στις 22.09. Ο Θάνος Μακρυγιάννης υπηρετεί στις Ειδικές Δυνάμεις ως δόκιμος στην Κω και ερχόταν με άδεια στην πόλη του να δει τους δικούς του. «Στα Παλαιοφάρσαλα κάναμε μια στάση 10-15 λεπτά και μας είπαν πως θα υπάρξει μια καθυστέρηση λόγω συνωστισμού στις γραμμές. Το ακούσαμε από τα μεγάφωνα» εξηγεί στην «Ε» από το σημείο του δυστυχήματος, καθώς μας δείχνει και το βαγόνι που ήταν μέσα στο τρένο πριν αυτό συγκρουστεί. «Κάποια παιδιά κατέβηκαν και για τσιγάρο, και μετά ξεκινήσαμε από τα Παλαιοφάρσαλα. Στη συνέχεια όμως, το τρένο ξανασταμάτησε, μετά από δέκα λεπτά, στη μέση του πουθενά. Σε μια αγροτική περιοχή. Ήταν κάτι για το οποίο δεν είχαμε κάποια εξήγηση» λέει. «Τελικά φτάσαμε στη Λάρισα στις 22.55 και κατέβηκα. Ευχαριστώ την Παναγία γι’ αυτό. Λίγη ώρα αργότερα δεν μπορούσα να πιστέψω στα αυτιά μου και στα μάτια μου αυτό που έγινε» λέει, και επισημαίνει πως μέσα στο γεμάτο βαγόνι υπήρχε σε συντριπτικό ποσοστό νέος κόσμος. Κάποια από τα παιδιά με τα οποία συνταξίδευε είναι στη λίστα αγνοουμένων...

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass