Μια δομή-προστιθέμενη αξία για την κοινωνία

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟΧΡΟΝΑ «Ε» *ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ, ΠΑΝΟΣ ΣΑΠΚΑΣ, ΔΑΝΑΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΡΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2022 8:05 | Τελευταία ενημέρωση: 15 Δεκ 2022 9:38

«Το Οικοτροφείο “Ελευθερία“ έχει αξία γιατί είναι ένα δημιούργημα αγάπης για τη Λάρισα. Είναι σεβασμός, αποδοχή, συμπερίληψη, αλληλεγγύη, ενθάρρυνση, κατάθεση ψυχής και ανταγωνισμός προσφοράς για τον άνθρωπο, για το απελευθερωτικό δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες, για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις» τόνισε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά τον χαιρετισμό του στην επετειακή συναυλία για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της εφημερίδας «Ελευθερία» και 20 χρόνων λειτουργίας του Οικοτροφείου «Ελευθερία».

Η χθεσινή λαμπρή εκδήλωση, που διοργάνωσαν ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός «Ελευθερία» και ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο, ήταν η «συγκινητική αφήγηση μιας ιστορίας αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης που ξεκίνησε το 1998, όταν μια μικρή ομάδα γονέων και παιδιών με αυτισμό, απελπισμένοι από την έλλειψη υπηρεσιών και μέριμνας, αποφάσισαν την ίδρυση του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Λάρισας» όπως ανέφερε η παρουσιάστρια της βραδιάς, δημοσιογράφος της «Ε», Χαρίκλεια Βλαχάκη.
Το «Χατζηγιάννειο», εκεί που πριν από 20 χρόνια παρουσιάστηκε ο «Ξενώνας Ελευθερία», γέμισε ασφυκτικά, με τον κόσμο να τιμά όσους βοήθησαν να πραγματωθεί το όνειρο και να δημιουργηθεί το Οικοτροφείο: τον αείμνηστο Τάκη Δημητρακόπουλο και τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό «Ελευθερία», τον Δήμο Λαρισαίων που παραχώρησε το οικόπεδο όπου ανεγέρθηκε το Οικοτροφείο και τις επιχειρήσεις και ιδιώτες της πόλης που με τις ευγενικές χορηγίες τους εξόπλισαν αρχικά το Οικοτροφείο και φυσικά τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Λάρισας με προσφορά και δράση πανελλαδικής εμβέλειας.
Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «Ελευθερία» κ. Δανάη Δημητρακοπούλου και η πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας κ. Έρη Καλογεροπούλου.
Ο κ. Αγοραστός ανοίγοντας τον κύκλο των χαιρετισμών σημείωσε ότι: «…Αυτό ήταν το πνεύμα, το μεγαλείο ψυχής και η παρακαταθήκη του μεγάλου δωρητή Παναγιώτη Δημητρακόπουλου για το Οικοτροφείο «Ελευθερία». Ένα ζεστό, φιλόξενο σπίτι για ενήλικες με αυτισμό, μια δομή που αποτελεί προστιθέμενη αξία για την κοινωνία, με εκπαιδευτικά και θεραπευτικά προγράμματα που στόχο έχουν τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ενοίκων, την ανάπτυξη της αυτονομίας τους στο μέτρο του δυνατού, τη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της πόλης, τη διατήρηση των σχέσεων με την οικογένεια. Είμαστε οι πράξεις μας. Αυτές μας χαρακτηρίζουν, μας ορίζουν, μας καθοδηγούν».
Ακολούθησε ο κ. Σάπκας που τόνισε χαρακτηριστικά ότι «…ευτυχώς που υπάρχουν Σύλλογοι σαν τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό, ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι σαν την Έρη Καλογεροπούλου, ευτυχώς που υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι, όχι φιλάνθρωποι, αλλά όσοι πιστεύουν ότι όλοι δικαιούνται, ανεξαρτήτως χαρακτηριστικών, αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση. Γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί. Αλλά δεν είμαστε όλοι ίσοι. Κι αυτή είναι η πιο αληθινή μάχη που έχουμε να δώσουμε. Κι ο Σύλλογος μας δίνει καθημερινά μαθήματα, μας δείχνει τον δρόμο».
Η κ. Δανάη Δημητρακοπούλου με τη σειρά της τόνισε ότι το Οικοτροφείο «Ελευθερία» είναι: «Μια ακόμα απόδειξη ότι η εφημερίδα μας δεν είναι απλά ένα μέσο ενημέρωσης, αλλά κομμάτι της κοινωνίας. Ο παππούς μου Τάκης Δημητρακόπουλος ήταν ένας άνθρωπος με όραμα και με αγάπη για τον συνάνθρωπο. Έβλεπε μπροστά και όπου διαπίστωνε ότι απουσίαζε η κρατική μέριμνα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να στηρίξει τους πολίτες αυτής της πόλης. Το ίδιο δεσμεύομαι να κάνω και εγώ».
Κλείνοντας τους χαιρετισμούς η κ. Ερη Καλογεροπούλου ανέφερε πως: «Θυμάμαι πως παρουσιάζοντας, πριν από 20 χρόνια, το Οικοτροφείο είχα αναφέρει ότι ο ξενώνας “Ελευθερία“ θα είναι η μάνα που θα γεννήσει: το όραμά μας, τα όνειρά μας, νέες προοπτικές. Είκοσι χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε πως ο ξενώνας “Ελευθερία“ όχι μόνο γέννησε όλα όσα τότε προσδοκούσαμε, αλλά και πολλά περισσότερα, αποτελώντας τη βάση, τη μαγιά για τη δημιουργία και άλλων αντίστοιχων δομών σε όλη την Ελλάδα, εμπνέοντας εκατοντάδες γονείς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης».

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Μετά το πέρας των χαιρετισμών οι μαθητές - μέλη της Big Band του Μουσικού Σχολείου Λάρισας και το Σύνολο Ακορντεόν του σχολείου παρουσίασαν μια εξαιρετική επιλογή από κλασικές, αλλά και σύγχρονες χριστουγεννιάτικες μελωδίες.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Σούλτης και Θάνος Αδαμόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γιώργος Μιχαλόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρύφων Τσάτσαρος, η δωρήτρια Σμαρώ Γκαράνη, ο πρώην δήμαρχος Χριστόδουλος Καφφές, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ωφελούμενοι του Οικοτροφείου «Ελευθερία» και γονείς του Συλλόγου, εργαζόμενοι του Φορέα, εκπρόσωποι της Μητρόπολης, φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass