ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Εφημερίδα εθνικής εμβέλειας...

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ * «ΑΠΕΥΘΥΝΩ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΑΙΑ «Ε»

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2022 23:53

«Είμαι βέβαιος ότι το πλούσιο παρελθόν της είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για ένα ευοίωνο μέλλον. Ώστε, ακμαία και έγκυρη, να συνεχίσει να χαρίζει στους Λαρισαίους και τους Θεσσαλούς πλούσια και ανεξάρτητη ενημέρωση. Γιατί, ειδικά στους καιρούς μας, σωστός πολίτης είναι ο σωστά πληροφορημένος πολίτης».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του για την εκδήλωση των 100 χρόνων της εφημερίδας «Ελευθερία».
Αναλυτικότερα, ο Πρωθυπουργός, περά από τις θερμές ευχές, σημείωσε στον χαιρετισμό του: «Το ημερολόγιο έγραφε 19 Οκτωβρίου του 1922, όταν στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας κυκλοφορούσε μία νέα καθημερινή εφημερίδα. Ήταν η μόλις δισέλιδη τότε «Ελευθερία», παιδί του Γιώργου Δημητρακόπουλου. Ενός ανήσυχου Πελοποννήσιου, από τους πολλούς που έσπευσαν να ριζώσουν στη Θεσσαλία μετά την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα. Και ενός ανθρώπου τον οποίο ο θρύλος ήθελε να ερευνά και να μεταδίδει τα πάντα γύρω του, αλλά να ξέρει να βάζει μόνο την υπογραφή του.
Τέσσερα χρόνια μετά, η «Ελευθερία» γίνεται τετρασέλιδη. Και το 1945 περνάει στα χέρια της δεύτερης γενιάς, του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου. Όπως δήλωνε και ο ίδιος, ήταν «πρώην κομμουνιστής, συνειδητός Φιλελεύθερος και εσαεί αναρχικός». Θα τη διοικήσει, έτσι, επί 6 ολόκληρες δεκαετίες. Και μόνο ο θάνατός του, το 2004, θα τον βγάλει από το τιμόνι της. Στο μεταξύ, ωστόσο, είχε οικοδομήσει μία σπάνια παράδοση, συνδυάζοντας την πανελλαδική με την τοπική ενημέρωση.
Υπό τη διεύθυνσή του, ο μικρός τίτλος θα μεταμορφωθεί σε κραταιά εφημερίδα και ο ίδιος σε μία από τις πιο επιδραστικές φυσιογνωμίες του περιφερειακού Τύπου. Ένας αδέσμευτος συνομιλητής όλων των πολιτικών τάσεων. Γι’ αυτό, άλλωστε, και πάντα μία επίσκεψη πολιτικού στη Λάρισα συνοδευόταν και από την καθιερωμένη επίσκεψη στο γραφείο της οδού Παπασταύρου. Για να τιμήσει τις αρχές οι οποίες εξακολουθούν και σήμερα να διαπερνούν την «Ελευθερία».
Μία εφημερίδα πιστή στο ρεπορτάζ, αλλά και δύσπιστη στα σχόλιά της. Που, ενώ δεν κρύβει τη συντηρητική της γραμμή, φιλοξενεί όλες τις απόψεις. Κυρίως όμως, που δίνει φωνή στους κατοίκους της Λάρισας και της Θεσσαλίας. Ακολουθώντας τις εξελίξεις στον χώρο της. Ώστε να υποδέχεται, τώρα, τα επόμενα 100 χρόνια της σε εγκαταστάσεις που θα ζήλευαν πολλά συγκροτήματα Τύπου. Και κυκλοφορώντας, πλέον, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή.
Δικαίως, συνεπώς, η «Ελευθερία» είναι μία από τις λίγες περιφερειακές εφημερίδες που ακμάζουν. Με κοινό, το οποίο τη διαβάζει κυριολεκτικά από γενιά σε γενιά. Και με επιρροή ανάλογη μεγάλων τίτλων εθνικής εμβέλειας. Ένα σημείο αναφοράς για το σύνολο του τοπικού Τύπου. Δυναμικός παράγοντας της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλίας. Και διαχρονικός μάρτυρας της μεταμόρφωσης της Λάρισας από μια περιφερειακή πόλη σε μία ρωμαλέα μητρόπολη. Απευθύνω, λοιπόν, τις καλύτερες ευχές μου για τα ιστορικά εκατοστά γενέθλια της «Ελευθερίας». Στη διοίκησή της, στους συντάκτες, στους τεχνικούς και όλους τους ανθρώπους της. Είμαι βέβαιος ότι το πλούσιο παρελθόν της είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για ένα ευοίωνο μέλλον. Ώστε, ακμαία και έγκυρη, να συνεχίσει να χαρίζει στους Λαρισαίους και τους Θεσσαλούς πλούσια και ανεξάρτητη ενημέρωση. Γιατί, ειδικά στους καιρούς μας, σωστός πολίτης είναι ο σωστά πληροφορημένος πολίτης.
Χρόνια πολλά και πάλι!».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass