Σύντομες ειδήσεις

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2022 15:04

O 28ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας 2023

ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΩΝ-ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ

Αύριο Κυριακή και από ώρα 9 ως 11 το πρωί θα διεξαχθεί η πρώτη φάση «Αρίσταρχος» του 28ου Πανελληνίου

Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2023, διαδικτυακά (εξ αποστάσεως).
Στη φάση αυτή, μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των τριών τάξεων των Λυκείων και, παράλληλα, όλοι οι μαθητές των τριών τάξεων των Γυμνασίων της χώρας, με διαφορετικά θέματα. Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι δύο ώρες και θα διενεργηθεί με την αποκλειστική ευθύνη της Επιτροπής Διαγωνισμού. Τα θέματα του διαγωνισμού θα αναρτηθούν στις 9:00 π.μ. αύριο Κυριακή 11/12/22 στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Διαγωνισμού Αστρονομίας: contest.astronomos.gr Οι μαθητές/-τριες δεν χρειάζεται να έχουν κάνουν προεγγραφή στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, παρά μόνο να πατήσουν στον σύνδεσμο που θα υπάρχει εμφανώς στο άνω μέρος της ιστοσελίδας του Διαγωνισμού. Να απαντήσουν δε σε όλα τα θέματα, τις ερωτήσεις και τις ασκήσεις. Οφείλουν, όμως να συμπληρώσουν, μετά την τελευταία σελίδα των θεμάτων της εξέτασης σε ειδική σελίδα, τα στοιχεία τους:  (α) το ονοματεπώνυμο μαζί με τον πλήρη τίτλο του σχολείου τους, (β) ένα έγκυρο email (δικό τους ή κάποιου εκ των γονέων τους) και (γ) το τηλέφωνο (το κινητό τους ή της οικίας τους). Άριστα (100 μονάδες) παίρνει όποιος απαντήσει σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και λύσει όλες τις ασκήσεις. Οι περίπου σαράντα (40) πρώτοι μαθητές Λυκείου και οι περίπου τριάντα (30) πρώτοι μαθητές Γυμνασίου θα κληθούν να συμμετάσχουν στη 2η φάση του διαγωνισμού.

 

Χριστουγεννιάτικο «μπαζάρ» γλυκών

ΑΠΟ ΤΙΣ «ΦΙΛΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»

Στο πλαίσιο των κοινωνικών και φιλανθρωπικών τους δραστηριοτήτων, οι «Φίλες της Αγάπης» ετοιμάζουν με πολλή χαρά, ύστερα από τρία χρόνια, το χριστουγεννιάτικο «μπαζάρ» γλυκών, που θα γίνει την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου και ώρα 6 το απόγευμα στο «Grand Hotel». Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου προσδοκούν, από τα μέλη και τις φίλες του, να εκδηλώσουν, όπως έκαναν πάντα, το ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη τους προς τον συνάνθρωπο, που βρίσκεται σε δυσχερή θέση, στηρίζοντας έτσι το πολυσήμαντο και δύσκολο έργο του Συλλόγου, που τώρα έγινε δυσκολότερο, με την πανδημία που έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της. «Η έμπρακτη συνεισφορά των γυναικών στις ανάγκες του Συλλόγου είναι μια ύψιστη πράξη ανθρωπισμού», λένε οι «Φίλες της Αγάπης», «που θα βοηθήσει στο να γίνει η ζωή κάποιων ανθρώπων πιο ανθρώπινη τούτες τις άγιες μέρες».

 

Στις κάλπες οι γεωτεχνικοί

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΓΕΩΤΕΕ

Εκλογές στο ΓΕΩΤΕΕ, θα διεξαχθούν σε ολόκληρη τη χώρα αύριο Κυριακή 11 Δεκεμβρίου από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα.
Οι αρχαιρεσίες αφορούν την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤΕΕ., της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας, των αντιπροσώπων των κλάδων του Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας.
 Για τη διενέργεια της ψηφοφορίας απαιτείται από τις/τους ψηφοφόρους: α) η προσκόμιση στην Εφορευτική Επιτροπή αποδεικτικού εγγράφου ταυτότητας και β) η οικονομική τακτοποίησή έως το έτος 2021.
Σε περίπτωση που η/ο ψηφοφόρος φέρεται να έχει ποσό οφειλής, τότε μπορεί να το εξοφλήσει επί τόπου στην Εφορευτική Επιτροπή.
Τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών που θα συμμετέχουν στις εκλογές της Κυριακής για το Δ.Σ. είναι:
* ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΓΕΚ),
* ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ (ΔΑΚΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ),
* ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ,
* ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ (Εκλογική Συνεργασία ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ - ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ),
* ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.

 

Ανάβουν δέντρα στον Δήμο Τυρνάβου

Τα Χριστούγεννα σιγά σιγά πλησιάζουν και μέσα σε εορταστικό κλίμα ο Δήμος Τυρνάβου ανάβει τα φώτα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στις κοινότητές του ως εξής:
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στις 17:30 στα Πλατανούλια. Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στις 19:30 στα Δένδρα.
Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 17:00 στον Βρυότοπο.
Τετάρτη 14 Δεκ στις 19:00 στον Αμπελώνα.
Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στις 19:30 στο Αργυροπούλι. Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 19:30 στον Τύρναβο. Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 17:30 στα Δελέρια.
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 19:30 στα Ροδιά.
Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 19:30 στο Δαμάσι.


Ανάβουν το δέντρο στο Μεταξοχώρι

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεταξοχωρίου διοργανώνει, σήμερα Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στις 6:00 μ.μ., εορταστική εκδήλωση φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία του χωριού. Θα προσφερθούν σε όλους ζεστό κρασί, τσάι και σοκολάτα, μελομακάρονα και γλυκά. Γλυκίσματα και χειροτεχνίες για τα παιδιά, ενώ ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ θα στηθεί.  Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία Μεταξοχωρίου με κάλαντα, αλλά και ένα σαξόφωνο με χριστουγεννιάτικες μελωδίες.


Γουρουνοχαρά στο Καλαμάκι

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Το έθιμο της γουρουνοχαράς αναβιώνει σήμερα Σάββατο στο Καλαμάκι ο τοπικός Αγροτικός Μορφωτικός Σύλλογος υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλελέρ (Τμήμα Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού και Δια Βίου Μάθησης). Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 12:00 το μεσημέρι και σ’ αυτή θα συμμετέχουν το χορευτικό τμήμα της Λέσχης Πολιτισμού Νεράιδας, το χορευτικό τμήμα του Α.Μ.Σ. Καλαμακίου, ενώ το μουσικό πρόγραμμα θα επιμεληθεί dj. Στις 5:00 το απόγευμα θα ανάψουν τα φώτα του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Πολλές θα είναι οι εκπλήξεις για τους μικρούς φίλους.
Η εκδήλωση επρόκειτο να γίνει την Κυριακή, αλλά λόγω πρόβλεψης για άσχημες καιρικές συνθήκες, έχει μεταφερθεί για σήμερα Σάββατο.


Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από την Ιεραποστολή Φαρσάλων

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Ο Σύλλογος Φιλανθρωπίας και Ιεραποστολής Φαρσάλων «Παναγία Ελεούσα» διοργανώνει αύριο Κυριακή στις 5 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων χριστουγεννιάτικη εκδήλωση. Πρόκειται για ένα εορταστικό πρόγραμμα με χριστουγεννιάτικους ύμνους, τραγούδια, κάλαντα, ποιήματα και επίκαιρη ομιλία από τον πρωτοπρεσβύτερο αιδεσιμολογιότατο πατέρα Κωνσταντίνο Κουτσουπιά, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μ. Βραγγενών.

 

Εκδήλωση Αντιστασιακών στον Γοργοπόταμο
Aύριο Κυριακή πραγματοποιείται εκδήλωση για την 80ή επέτειο της ανατίναξης της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοπόταμου. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) και η Επιτροπή Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, στον ομώνυμο ιστορικό τόπο. Το Παράρτημα Λάρισας ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει μετάβαση με λεωφορείο στην εκδήλωση στις8.30 π.μ. από την οδό Τ. Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας). Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα:6973-311.677 και 6973-311.674.

 

 Ψηφιακά ραντεβού με δημοτικές υπηρεσίες

ΣΤΟ «myDimos.Live.gov.gr»

Από χθες Παρασκευή είναι διαθέσιμη η νέα ψηφιακή υπηρεσία «myDimos.Live.gov.gr» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να προγραμματίζουν, ψηφιακά, ραντεβού με τηλεδιάσκεψη ή φυσική παρουσία στον Δήμο Λαρισαίων. Το περιβάλλον διεπαφής διαμορφώθηκε, σε συνεργασία του Τμήματος Υποστήριξης Μηχανογραφικών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του Δήμου με τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με βάση τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Δήμου Λαρισαίων. Οι υπηρεσίες, για τις οποίες ο πολίτης εισερχόμενος στην πλατφόρμα, έχει τη δυνατότητα, μέσω των κωδικών Taxisnet, να προγραμματίζει ραντεβού, είναι οι εξής: Διοικητικές (Ληξιαρχείο – Δημοτολόγιο). Ραντεβού για αίτηση για σύμφωνο συμβίωσης (Φυσική Παρουσία). Ραντεβού για αίτηση μεταδημότευσης (Φυσική Παρουσία). Οικονομικές (Έσοδα). Ραντεβού για αίτηση-δήλωση ΜΗ ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη). Ραντεβού για αίτηση αλλαγής συντελεστή χρήσης ακινήτου (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ/ΟΙΚΙΑΚΟΣ) (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη). Ραντεβού για αίτηση για βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ οικοπέδου (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη). Ραντεβού για αίτηση για βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ κτίσματος (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη). Ραντεβού για αίτηση για διαχωρισμό παροχών (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη). Ραντεβού για αίτηση διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων ακινήτων (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη). Ραντεβού για αίτηση για ηλεκτροδότηση εργοταξιακής παροχής (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη). Ραντεβού για αίτηση για ηλεκτροδότηση κοινοχρήστου (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη). Ραντεβού για αίτηση για νέα παροχή (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη). Ραντεβού για αίτηση για συνένωση παροχών (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη). Ραντεβού για αίτηση για ηλεκτροδότηση φωτοβολταϊκού (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη). Ο πολίτης μπορεί να προσεγγίσει την υπηρεσία: Από τη διεύθυνση https://mydimos.live.gov.gr/.
Από το site του Δήμου Λαρισαίων (https://larissa.gov.gr). Από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (gov.gr), στην κατηγορία Πολίτης και Καθημερινότητα - Εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση πολιτών - Εξυπηρέτηση με τηλεδιάσκεψη από τον Δήμο σας. Άμεση μελλοντική στόχευση είναι η επέκταση των ψηφιακών ραντεβού σε όλες τις οργανωτικές μονάδες του Δήμου που έχουν συναλλαγή με πολίτη ή επιχείρηση, με μόνιμη μέριμνά μας, την περαιτέρω αύξηση και βελτίωση ψηφιακών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς τους πολίτες.

 

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ στον Πλατύκαμπο

Tη σύγκληση ανοιχτής διευρυμένης συσκέψεις την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, κατά διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και οι τρόποι διεκδίκησης για την επίλυσή τους, αποφάσισε σε προχθεσινή συνεδρίαση η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Πλατυκάμπου. Σύμφωνα με τον Γιάννη Κουκούτση, στην προχθεσινή συνεδρίαση έγινε συζήτηση για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός πληθυσμός, με κυρίαρχο αυτό του αυξημένου κόστους παραγωγής και τα προβλήματα που δημιουργεί η περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ στα ακρόδρυα και στο καλαμπόκι, εξέλιξη ιδιαίτερα δυσάρεστη για την περιοχή μας. Ταυτόχρονα εκφράστηκε προβληματισμός για τις σταθερά χαμηλές τιμές που υπάρχουν στο εμπόριο για το βαμβάκι και το σιτάρι. Ακόμη, χαιρετίσαμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συναδέλφων μας στην Καρδίτσα και τονίσαμε ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα, καθώς ό,τι κερδίσαμε στο παρελθόν οφείλεται στην αντίδρασή μας και μόνο. Το Σάββατο συνεδριάζουν οι συνάδελφοί μας στον Παλαμά Καρδίτσας, τη Δευτέρα στα Φάρσαλα, την Πέμπτη εμείς στο χωριό και προφανώς έπεται συνέχεια» κατέληξε ο γνωστός συνεταιριστής.

 

Εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ στην Αγιά

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Ο Δήμος Αγιάς, σε συνεργασία με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (Παράρτημα Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδας), διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση στην Αγιά, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρυσαλλίδα», μεθαύριο Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, στις 6:00 το απόγευμα, με θέμα «Νέα ΚΑΠ 2023 – 2027» και ομιλητές τον γεωπόνο, πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ (Παράρτημα Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδας), κ. Ντογκούλη Δημήτριο, και τον γεωπόνο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων, κ. Σοφολόγη Δημήτριο. Καλούνται όλοι και όλες, αγρότες και αγρότισσες της περιοχής να συμμετέχουν στην εκδήλωση.

 

Καμία διαπαραταξιακή για το Πάρκο των Ευχών

ΔΕΝ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΗΤΑΝ ΕΝΗΜΕΡΗ

-ΓΙΑ «ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ΟΛΙΣΘΗΜΑ» ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 Μέχρι και λίγες ώρες πριν ανοίξει πανηγυρικά χθες το «Πάρκο των Ευχών» στο Αλκαζάρ, Δημοτική Αρχή και Αντιπολίτευση «διασταύρωναν τα ξίφη τους» τους για τη λειτουργία του.
Η εκ νέου απουσία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και στη χθεσινή τρίτη πρόσκληση συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, με μοναδικό θέμα τη σύσταση της επιτροπής του θεματικού πάρκου Χριστουγέννων- «Πάρκο Ευχών», καθώς και οι καταγγελίες τους για «κατόπιν εορτής» σύστασή της και «αδιαφάνεια διαδικασιών» στην οργάνωση του πάρκου, είχε ως αποτέλεσμα να εισηγηθεί στη χθεσινή συνεδρίαση ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης τη μη συγκρότησή της, δηλώνοντας πως «δεν έχει νόημα η σύστασή της εφόσον η αντιπολίτευση έχει δηλώσει και εγγράφως ότι δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε αυτήν».
«Πρόκειται για μια επιτροπή παρακολούθησης, που έχει ως βασικό της στοιχείο την ενημέρωση σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση, για τις διαδικασίες που τηρούνται στη λειτουργία του Πάρκου των Ευχών...» τόνισε ο κ. Καλογιάννης και η πρόταση του εγκρίθηκε και από τα δεκαεννιά παρόντα μέλη του σώματος (τα οποία αποτελούν το 1/3 του συνόλου του).
Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι η καθυστέρηση για την πρόσκληση σύσταση της επιτροπής οφείλεται σε καθυστέρηση έγκρισή της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί «ουσιαστικά ένα τυπικό θέμα», αφού η αντιπολίτευση είναι ενήμερη για όλες τις αποφάσεις που έχουν παρθεί για το «Πάρκο των Ευχών». Συγκεκριμένα υποστήριξε πως: «Δυστυχώς, βρισκόμαστε σήμερα στη δύσκολη θέση να μιλήσουμε γι’ αυτήν την επιτροπή, λίγες ώρες πριν τη λειτουργία του πάρκου. Είναι ένα τυπικό ζήτημα. Υπάρχουν οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναπτυξιακού Οργανισμού (για το Πάρκο των Ευχών) και κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν έχουν συνέπεια ή δεν πάρθηκαν με τον τρόπο που έπρεπε να παρθούν. Οι αποφάσεις είναι δημοσιευμένες και αναρτημένες από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Αναπτυξιακού Οργανισμού στο ΚΗΜΔΗΣ, με πλήρη διαφάνεια.
...Όλες οι διαδικασίες έγιναν στον χρόνο που έπρεπε και μόλις προχθές ήρθε η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, που αφορά στην τροποποίηση της κανονιστικής λειτουργίας του πάρκου. Εξ αυτού, προκύπτει και η υποχρέωση συγκρότησης της εν λόγω επιτροπής, που έχει ως βασικό της στοιχείο την ενημέρωση της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τις ακολουθούμενες διαδικασίες. Πρόκειται ουσιαστικά για επιτροπή παρακολούθησης των διαδικασιών που έκανε πρότερα ο Δήμος και εν συνεχεία ο Αναπτυξιακός Οργανισμός».


«ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ...»
«Προεκλογικές κουβέντες...» χαρακτήρισε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το «Πάρκο των Ευχών» ο κ. Καλογιάννης, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Επικαλούνται έναν τυπικό λόγο, καθώς δεν μπορούσε να συγκροτηθεί πιο νωρίς η επιτροπή και μιλούν για αδιαφάνεια. Είναι προεκλογικές κουβέντες. Εμείς λέμε το εξής: Στην πόλη θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με το έργο, με τις πολλές διαγωνιστικές διαδικασίες που έχουμε μπροστά μας, οι οποίες διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια και αφήνουμε τους άλλους να ασχολούνται με τις εκλογές έναν χρόνο πριν, για να κατοχυρώσουν την όποια θέση τους».

«ΣΚΟΤΑΔΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΜΠΙΟΝΙΑ»
Για «ηθικό ολίσθημα» καταγγέλλουν τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη,οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, από κοινού, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  για μη σύσταση της Επιτροπής του θεματικού πάρκου.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση, που υπογράφουν οι Θανάσης Μαμάκος «Λάρισα Μπροστά», Παναγιώτης Γούλας «Πρωτοβουλία Αξιών-ΠΡ.ΑΞΙ.», Νίκος Γαμβρούλας «Ορμή Ανανέωσης» και Οδυσσέας Μπόρος «Λαρισαίων Κοινόν», σημειώνουν τα ακόλουθα: «Είτε από προχειρότητα, είτε από ανικανότητα, είτε ακόμη και από ενδεχόμενο δόλο, η Δημοτική Αρχή Λάρισας, αφού έλαβε όλες τις αποφάσεις για το σύνολο των ενεργειών και των οικονομικών συναλλαγών για το «Πάρκο των Ευχών», κατόπιν εορτής, μία μόλις ημέρα πριν την έναρξη λειτουργίας του, ζήτησε τη σύσταση επιτροπής, η οποία υποτίθεται πως θα επέβλεπε όλα όσα έχουν ήδη αποφασιστεί από τον κ. Καλογιάννη και τους συνεργάτες του! Προφανής στόχος η εκ των υστέρων νομιμοποίηση μιας διαδικασίας που εγείρει τεράστια ηθικά, αλλά και ουσιαστικά ζητήματα!
Και προφανώς κρυπτόμενη πίσω από το θεσμικό πλαίσιο, μετά από δύο αναβληθείσες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σήμερα επιχείρησε να συστήσει την επιτροπή με μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς δηλαδή τη στοιχειώδη δημοκρατική νομιμοποίηση! Τελικά αποφασίστηκε να μη συσταθεί καμία επιτροπή και για αυτό χρειάστηκαν τρεις έκτακτες και κατεπείγουσες συνεδριάσεις!!! Αυτή η αντιδημοκρατική συμπεριφορά συνιστά θεσμική εκτροπή και ηθικό ολίσθημα.
Δεν μπορεί ο κ. Καλογιάννης πίσω από τα εορταστικά φώτα να κινείται στο σκοτάδι της αδιαφάνειας. Τον καλούμε να θυμηθεί τον εαυτό του, όταν ήταν στην αντιπολίτευση και στηλίτευε με ηχηρό τρόπο τις απευθείας αναθέσεις».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

Ελεγχοι μόνο στον ΟΣΕ για κορονοϊό

Το σημερινό πρόγραμμα των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων του ΕΟΔΥ για την ανίχνευση κορονοϊού στη Λάρισα περιλαμβάνει ελέγχους στην περιοχή του ΟΣΕ από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα.


Συνεδριάζει για τον ισολογισμό το Δημοτικό Συμβούλιο

Συνεδρίαση με θέμα την έγκριση Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων Χρήσης, έτους 2021, του Δήμου Λαρισαίων, θα πραγματοποιήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ.

 

Μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για τον περιφερειακό Τύπο;
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Το Νομοσχέδιο για τα Μητρώα Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου που κατέθεσε στη Βουλή ο αρμόδιος για τα ΜΜΕ υφυπουργός κ. Οικονόμου είναι όχι μόνο αχρείαστο και περιττό, αλλά και επιζήμιο για τα συμφέροντα των υγιών και σοβαρών επιχειρήσεων Τύπου της Περιφέρειας, τονίζει ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων σε ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Οι μόνοι που ωφελούνται είναι «εφημερίδες» χωρίς δημοσιογράφους, χωρίς εργαζόμενους, χωρίς αναγνώστες (!), που επιβιώνουν μόνο με κρατικό χρήμα νοθεύοντας τον υγιή ανταγωνισμό.
Με το Νομοσχέδιο αυτό:
- Μειώνονται μέχρις εξαφανίσεως οι απαιτούμενες θέσεις δημοσιογράφων. Οι δύο δημοσιογράφοι χωρίς πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας μπορεί να είναι και ο εκδότης, είναι σκέτη κοροϊδία!
- Απαιτείται μόνο ένας εργαζόμενος (!), πλην δημοσιογράφων, όταν όλοι στον χώρο γνωρίζουν ότι για να εκδοθεί μια καθημερινή εφημερίδα χρειάζονται μια σειρά ειδικότητες (γραφίστες, πιεστές, διανομείς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό κ.λπ.). Εκτός, βέβαια, αν μιλάμε για ουσιαστικά ανύπαρκτες εφημερίδες, σαν κι αυτές που θέλει να εξυπηρετήσει το Νομοσχέδιο!
- Υποβαθμίζεται το κριτήριο των πωλήσεων για να εξυπηρετηθούν και πάλι όσοι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι στην αγορά και δεν πουλάνε παρά ελάχιστα φύλλα, αν τα πουλάνε κι αυτά! Με τη μορφή αυτήν το νομοσχέδιο είναι περιττό! Δεν χρειάζεται νέος νόμος για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, όπου ΟΛΕΣ οι ημερήσιες περιφερειακές εφημερίδες (πλην 2-3) είναι ενταγμένες στο υπάρχον Μητρώο, όπως με βεβαιότητα θα συμβεί και με το νέο.
Είναι, όμως, και βλαπτικό για τις σοβαρές επιχειρήσεις Τύπου της περιφέρειας. Κι αυτό γιατί με το νομοσχέδιο αυτό όσοι εντάσσονται στο Μητρώο (δηλαδή όλοι) θα έχουν άμεση πρόσβαση στο κρατικό χρήμα, με όποια μορφή αυτό διατίθεται, δηλαδή στις κρατικές καταχωρίσεις, στην κρατική διαφήμιση και στα διάφορά προγράμματα επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της κατάργησης του υγιούς ανταγωνισμού, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους!
Το Νομοσχέδιο αυτό δεν λύνει, αλλά συσσωρεύει πρόσθετα προβλήματα. Δεν αντιμετωπίζει, αλλά αντίθετα συντηρεί και αναπαράγει τις γνωστές παθογένειες. Δεν προωθεί τη διαφάνεια, όπως ψευδεπίγραφα ισχυρίζεται στον τίτλο του, αλλά αντίθετα ενισχύει τη διαπλοκή, την αδιαφάνεια και την εξάρτηση του Τύπου από την κεντρική και περιφερειακή εξουσία! Δεν βοηθά και δεν ενισχύει ως όφειλε αυτούς που μοχθούν και επενδύουν κόπο και χρήμα για να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της ενημέρωσης των πολιτών της περιφέρειας, αλλά αντίθετα πριμοδοτεί απαράδεκτα και απροκάλυπτα τους ευκαιριακούς και λαθρόβιους «εκδότες» που ζουν σε βάρος των κορόιδων, δηλαδή της υγιούς επιχειρηματικότητας!
Και κάτι τελευταίο για να διαλυθεί μια σημαντική παρανόηση:
Το Νομοσχέδιο αυτό, όπως και κάθε άλλο σχετικό, δεν κάνει και δεν πρέπει να κάνει, τίποτε περισσότερο από το αυτονόητο: να ορίσει κανόνες και προϋποθέσεις για την κατανομή του δημοσίου χρήματος στον έντυπο Τύπο! Κάτι που είναι όχι μόνο εύλογο, κατανοητό και δίκαιο, αλλά και αναγκαίο και επιβεβλημένο, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη με πολύ αυστηρότερες μάλιστα προϋποθέσεις και κριτήρια! Για όσους παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, να το πούμε για μία ακόμα φορά: το Νομοσχέδιο αυτό δεν ορίζει ποια εφημερίδα θα κυκλοφορεί και ποια όχι, αλλά ποια και με ποιες προϋποθέσεις θα μπορεί να λαμβάνει κρατικό χρήμα, είτε με τη μορφή της καταχώρισης κρατικών δημοσιεύσεων, είτε με τη μορφή κρατικής διαφήμισης, είτε με τη μορφή των όποιων κρατικών ενισχύσεων ή επιδοτήσεων κ.λπ. αποφασιστούν στο μέλλον!
Υπάρχει κανείς που να ισχυρίζεται ότι το κρατικό χρήμα πρέπει να διανέμεται αδιάκριτα και ανεξέλεγκτα προς τους πάντες, αρκεί να δηλώνουν εκδότες περιφερειακής εφημερίδας; Κι όμως, αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα...» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΗΠΕ.

 

 Σχολή Γονέων στον Αγ. Αχίλλιο

Λειτουργεί και φέτος η Σχολή Γονέων στον Ι.Μ.Ν. Αγίου Αχιλλίου με τον γενικό τίτλο «Διάλογος με τους συζύγους και τους γονείς». Μία φορά κάθε μήνα (Κυριακή ή Σάββατο), από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, στις 7.00 μ.μ., ένας ομιλητής αναλύει κάποιο θέμα και ακολουθεί διάλογος με τους παρευρισκομένους.
Οι ομιλίες αυτές συνεχίζονται και τη νέα κατηχητική-ιεραποστολική χρονιά 2022-2023. Η τρίτη ομιλία θα γίνει αύριο Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ., στον Ι.Μ.Ν. Αγίου Αχιλλίου. Φιλοξενούμενος θα είναι ο ηγούμενος της Ι.Μ. Παναγίας Προυσιώτισσας, αρχιμ. ΙωαννίκιοςΒαρβαρέλης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΝ ΠΑΣΙ ΧΡΙΣΤΟΣ».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass