«Ξεχείλισε» από οργή η Λάρισα...

* ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Μ. ΡΑΠΤΟΥ * ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΑΘΟΔΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ * Η ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ ΜΑΙΡΗ ΡΑΠΤΟΥ * ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ *ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ

Δημοσίευση: 06 Νοε 2022 21:00

Εν αναμονή της αυριανής εκδίκασης των δύο νέων αιτήσεων αναστολής κατά της απόφασης της υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέττας Μακρή, που κατατέθηκαν από τη Διοίκηση των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Νέα δυναμική κινητοποίηση εναντίον της απόφασης παύσης λειτουργίας του Δημοτικού και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων, μεσούσης της σχολικής χρονιάς, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο κέντρο της Λάρισας, μέσω της Παπαναστασίου, που κατέληξε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Καμία δημοκρατία δεν κλείνει τα σχολεία», «Ράπτου γερά θα μείνουν ανοιχτά», «Δώστε λύση Υπουργέ», «Νίκη έλα στη Λάρισα» ήταν μονάχα μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή συγκέντρωση. Στην κινητοποίηση βρέθηκε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων, κ. Νίκος Ράπτης, που παρακολουθούσε συγκινημένος τη μεγάλη συγκέντρωση των γονέων, παιδιών και εκπαιδευτικών που βρίσκονται στον δρόμο τρεις συνεχόμενες ημέρες. Νωρίτερα είχαν προηγηθεί συναντήσεις με τον βουλευτή της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και γονείς απαιτούν άμεσα λύση από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, της οποίας το προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκε στην κυριολεξία από αιτήματα που ζητούν άμεσα να δοθεί λύση στο πρόβλημα και να επιτρέψει στα παιδιά να ολοκληρώσουν τη σχολική χρονιά. Επίσης, χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση στον χώρο του σχολείου, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις και το ενδεχόμενο μαζικής καθόδου στην Αθήνα, τη Δευτέρα, ημέρα που εκδικάζονται οι δύο νέες αιτήσεις αναστολής.
Την ίδια ώρα, το κλίμα ήταν βαρύ, καθώς σήμερα Κυριακή κηδεύεται η ιδρύτρια των Εκπαιδευτήριων, Μαίρη Ράπτου, που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της 3ης Νοέμβρη σε ηλικία 88 ετών. Το σχολείο γέμισε με λουλούδια και συλλυπητήρια μηνύματα των μαθητών/-τριών, των εκπαιδευτικών και απλών πολιτών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 2 το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου.
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
Θέση στα γεγονότα των τελευταίων ημερών παίρνει με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, επισημαίνοντας τα εξής: «Παρατηρούμε με έκδηλη πικρία και θλίψη τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα γνωστού ιδιωτικού σχολείου της πόλης μας. Αδυνατώντας να παρακολουθήσουμε τις παλινωδίες και τους έωλους ισχυρισμούς των υπευθύνων του, οι οποίοι προσπαθούν ανεπιτυχώς να μεταθέσουν τις ευθύνες τους σε άλλους, συμπαραστεκόμαστε στους γονείς και μαθητές και κατανοούμε την αγωνία και τον πόνο τους. Είμαστε μαζί τους στον αγώνα για τη δημιουργία ενός σχολείου αρχών στην πόλη μας. Τους παρακαλούμε μόνο, να σκέφτονται ψύχραιμα και να μην επιτρέπουν σε κάποιους «υπεύθυνους» να τους χρησιμοποιούν και να τους κατευθύνουν κατά την ιδιοτέλεια και τον οπορτουνιστικό τους καιροσκοπισμό. Επίσης, να μην επιτρέπουν να χρησιμοποιούνται τα παιδιά τους με τρόπο αντιπαιδαγωγικό που εγκυμονεί κινδύνους και αφήνει σημάδια στις ψυχές τους. Σεβόμαστε και κατανοούμε όλους, ανεξαιρέτως, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Δηλώνουμε πως ο αγώνας του εργαζομένου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του είναι ιερός, γι’ αυτό κι έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της Ιεράς Μητροπόλεως. Τους παρακαλούμε, όμως, να αγωνίζονται σεβόμενοι πρώτοι αυτοί την ιδιότητα του παιδαγωγού, η οποία εξ ορισμού συνεπάγεται προσεκτική συμπεριφορά. Τέλος, είμαστε βέβαιοι ότι θα τηρηθεί το μέτρο και η ευπρέπεια, ώστε κατά την εξόδιο Ακολουθία της αείμνηστης Μαρίας Ράπτου, σπουδαίας παιδαγωγού της πόλης μας, στον ιερό χώρο του Μητροπολιτικού μας Ναού να κυριαρχήσει η κατάνυξη κι η προσευχή, κατά την πάγια επιθυμία της».
ΤΟ ΤΕΕ/ΤΚΔΘ
Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις και τα προβλήματα που έχει επιφέρει στην κοινωνία της Λάρισας η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για αναστολή της λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου, η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος συνεδρίασε εκτάκτως και με ομόφωνο ψήφισμα ζητά να δοθεί, άμεσα, πολιτική λύση. Το αίτημα διαβιβάστηκε με επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και κοινοποίηση στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως.
Η ΟΙΕΛΕ
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), που από την πρώτη στιγμή έχει σταθεί στο πλευρό όσων αγωνίζονται για τη συνέχιση λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου, προχώρησε στη δημοσίευση επιστολής εκπαιδευτικού που πλέον υπηρετεί σε δημόσιο σχολείο, αλλά επί πολλά έτη εργάστηκε σε άλλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της πόλης και περιγράφει τις συνθήκες, ενώ την ίδια ώρα στηλιτεύει τη στάση ιδιοκτήτη ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου που παρενέβη νομικά υπέρ του λουκέτου στα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου και θα εκδικαστεί αύριο Δευτέρα.
Η ΔΕΕΠ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Η Εκδημία της Μαίρης Νικ. Ράπτου σφραγίζει μια διαδρομή προσφοράς στην κοινωνία και συμβολής στην εκπαίδευση για περισσότερα από 60 χρόνια. Ολοκληρώθηκε μια βιολογική διαδρομή, αλλά το παιδαγωγικό και το εκπαιδευτικό της αποτύπωμα θα συνεχίζει να πορεύεται μέσα από τις αξίες που μεταλαμπάδευσε στους χιλιάδες μαθητές της. Ευχόμαστε οι συγκυρίες, τεχνικές ή νομικές, να μη σταθούν εμπόδιο στη συνέχεια της λειτουργίας των Εκπαιδευτήριων που ίδρυσε και κυρίως να μη γίνουν αφορμή για αντιπαραθέσεις, κάτι που σε όλη της τη διαδρομή η ίδια απέφευγε. Ως ΔΕΕΠ Λάρισας εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συνεργάτες της και στην εκπαιδευτική κοινότητα» αναφέρει η ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Εκλογικής Περιφέρειας Λάρισας.
Δ. ΜΗΤΣΙΟΥΛΗΣ
«Πανελλήνιο γεγονός αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λάρισα να κλείσουν μετά από 65 χρόνια τα πρότυπα Εκπαιδευτήρια Μαίρη Ράπτου. Ντροπή για τους Λαρισαίους, αλλά παράλληλα και ήττα των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» τονίζει με ανακοίνωσή του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Μητσιούλης. Για την απώλεια της Μαίρης Ράπτου σχολίασε: «Έφυγε μια μεγάλη Ελληνίδα αρχόντισσα, Δασκάλα και Ευεργέτης. Δεν μπορώ να την πω Δεσποινίς γιατί θα προσποιηθώ, αλλά θα την πω Μεγάλη Κυρία».

Της Νατάσας Πολυγένη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass