«Εδώ και τώρα να δοθεί πολιτική λύση»

* ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ «Μ.Ν. ΡΑΠΤΟΥ» ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ - ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ * ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΕΛΛΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ * ΒΑΡΙΑ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΑΣ ΡΑΠΤΟΥ * ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ ΣΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Δημοσίευση: 04 Νοε 2022 10:00 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοε 2022 10:38

«Καζάνι» που βράζει η κοινωνία της Λάρισας, μετά τη δικαστική απόφαση με την οποία ορίζεται άμεσα εκτελεστέα η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για αναστολή της λειτουργίας του Δημοτικού και του Λυκείου των ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ράπτου, μια απόφαση που ξεριζώνει 730 μαθητές, μαθήτριες και δεκάδες εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους μεσούσης της σχολικής χρονιάς.

Η οργή και η απόγνωση ξεχειλίζει, με τους γονείς και μαθητές-μαθήτριες να απαιτούν άμεσα μια πολιτική απόφαση – λύση, που θα επιτρέψει στο σχολείο να λειτουργήσει κανονικά. Στον ξαφνικό «θάνατο» του σχολείου ήρθε να προστεθεί χθες και ο θάνατος της δεσποινίδας Ράπτου, που βούλιαξε στο πένθος την εκπαιδευτική κοινότητα και πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές-μαθήτριες Λυκείου, που χθες όργωσαν την πόλη διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο του σχολείου. Με τα σχολικά λεωφορεία να οδηγούν την πομπή, οι διαμαρτυρόμενοι έφτασαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Πινακά, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ήδη έχει προχωρήσει σε ενέργειες, φτάνοντας το θέμα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, με το αίτημα να συνεχιστεί κανονικά η φετινή σχολική χρονιά για τα Εκπαιδευτήρια Ράπτου.
Η πορεία κατευθύνθηκε στο Δημαρχείο της Λάρισας, όπου γονείς, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Δημήτρη Δεληγιάννη, και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος παραδέχτηκε ότι κανένα σχολείο δεν κλείνει στη μέση της σχολικής χρονιάς και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δοθεί χρόνος, το γεγονός ότι δεν δεσμεύτηκε ότι η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση, έφερε εντάσεις, με τους διαμαρτυρόμενους να φωνάζουν συνθήματα «Να παραιτηθείτε άμα δεν μπορείτε», «Σχολεία ανοιχτά για όλα τα παιδιά», «Στη μέση της χρονιάς δεν κλείνουν τα σχολεία».
«Ο Δήμος δεν παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Η εκπαίδευση πρέπει να κανονίζει τα του οίκου της. Έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα στην πόλη. Παιδαγωγικό, μα και ανθρώπινο. Δεν μπορεί αυτά τα θέματα να λύνονται με συγκρούσεις, δεν μπορεί αυτά τα θέματα να λύνονται σε μια νύχτα. Χρειάζεται χρόνος και πρέπει να δοθεί» είπε χαρακτηριστικά. Η πορεία κατέληξε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας, όπου αντιπροσωπείες τους είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή διευθυντή, κ. Νίκο Ζέρβα, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι γίνονται προσπάθειες να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, χωρίς να διαταραχθεί η ηρεμία των μαθητών και μαθητριών. «Προτεραιότητά μας είναι οι μαθητές κι οι μαθήτριες. Είμαστε όλοι σε θέση να αντιληφθούμε το πρόβλημα και την αναγκαιότητα της επίλυσής του. Συμφωνήσαμε με γονείς, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς ότι πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες από όλες τις πλευρές προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε. Προφανώς υπάρχει η αναγκαιότητα να τηρηθεί η νομιμότητα και φροντίζουμε για την ασφάλεια των μαθητών/-τριών, αλλά πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και το παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό κομμάτι, κυρίως για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Λυκείου. Ενημερώνουμε το Υπουργείο για την κατάσταση. Ελπίζουμε ότι δεν θα διαταραχθεί η ηρεμία των μαθητών» δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΟΡΓΗ, ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ...
Υπό το βάρος του θανάτου της δεσποινίδας Μαίρης Ράπτου, της ιδρύτριας των Εκπαιδευτηρίων, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα συγκέντρωση στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος της οδού Καρδίτσης, όπου γονείς και παιδιά ενημερώθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο, Νίκο Ράπτη, τη δικηγόρο των Εκπαιδευτηρίων και εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων για τις εξελίξεις και το σχέδιο δράσης των επόμενων ημερών.
Εμφανώς φορτισμένος συγκινησιακά ο κ. Ράπτης ζήτησε από όλους να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία της Μαίρης Ράπτου την Κυριακή το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου. «Είναι μια βαριά κληρονομιά και μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός να τη συνεχίσουμε. Είναι μια οικογένεια που πρόσφερε. Η θεία μου, ο παππούς μου και εγώ είμαι ο τρίτος, ο πιο αδύναμος, ο πιο ανάξιος κρίκος αυτής της αλυσίδας. Πάντως, προσπαθήσαμε να μην κάνουμε κακό στην κοινωνία και θα θέλαμε η κοινωνία και η πολιτική να το ξεπληρώσει με άλλον τρόπο από αυτόν που κάνει σήμερα. Να μας τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί. Παλεύουμε, αλλά δεν σημαίνει ότι θα νικήσουμε. Δεν νικά πάντα το δίκιο. Θα δώσουμε τον αγώνα μας και ό,τι θέλει ο Θεός θα γίνει. Εάν δεν θέλει ο Θεός, θα αποχωρήσουμε με το κεφάλι ψηλά, εάν θέλει, θα βγούμε πολύ πιο δυνατοί και πολύ πιο ενωμένοι» είπε συγκινημένος, ενώ ευχαρίστησε γονείς, προσωπικό και τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη συμπαράσταση, απευθύνοντας παράκληση να προστατευθούν τα παιδιά.
Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Βασίλης Πινακάς, ο οποίος για ακόμα μία φορά επανέλαβε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται στο πλευρό τους και είπε ότι: «Νοιαζόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα του προβλήματος, γι’ αυτό και ενεργήσαμε άμεσα και ενημερώσαμε το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Ζητάμε να δοθεί χρόνος και άμεση λύση στο πλαίσιο της νομιμότητας».
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, σε σύντομη τοποθέτησή του, σημείωσε τα εξής: «Η τοπική κοινωνία συνταράζεται. Τα Εκπαιδευτήρια Ράπτου δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείψουν από την πόλη. Πέρα και πάνω από νόμους πρέπει να ολοκληρωθεί η φετινή σχολική χρονιά. Τα σχολεία δεν κλείνουν σε μια νύχτα. Απευθύνουμε έκκληση να γίνει συζήτηση με όλους τους αρμόδιους και να δοθεί άμεσα λύση».
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του αντιδημάρχου, κ. Ντίνου Διαμάντου, που είπε ότι: «Η δεσποινίδα Ράπτου έκλεισε τα μάτια της για να τα ανοίξουν κάποιοι άλλοι. Η Μαίρη Ράπτου ανήκει σε όλη την κοινωνία, ανήκει στη Λάρισα. Το στοίχημα δεν είναι τεχνοκρατικό, ούτε νομικό, είναι πρωτίστως πολιτικό. Ο «βιασμός» των παιδιών δεν πρέπει να συνεχιστεί άλλο. Εδώ και τώρα να δοθεί πολιτική λύση. Άμεσα το θέμα στη Βουλή και με τροπολογία να δοθεί χρόνος» είπε ο αντιδήμαρχος Ντίνος Διαμάντος. Επίσης, ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο για πολλοστή φορά ότι δεν τίθεται θέμα στατικής επάρκειας του σχολείου, καθώς μετά από αίτημα της Διεύθυνσης του σχολείου αμέσως μετά τον σεισμό ελέγχθηκε και δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα και αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα στο πόρισμα.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Στη χθεσινή συγκέντρωση είχαν κληθεί όλοι οι βουλευτές του νομού, πλην της κ. Άννας Βαγενά που τα γραφεία της ήταν κλειστά και δεν μπόρεσε να της επιδοθεί η πρόσκληση. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης εκπροσωπήθηκε από συνεργάτη του γραφείου του και έστειλε μήνυμα συμπαράστασης, ενημερώνοντας και για την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί. Μηνύματα απέστειλαν οι βουλευτές της ΝΔ Μάξ. Χαρακόπουλος, που εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί μαζί τους αύριο Σάββατο, ο βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας που ενημέρωνε ότι ήδη έχει γνωστοποιήσει το ζήτημα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ζητώντας λύση και η βουλευτής Στ. Μπίζιου που εξέφρασε μεν τη στήριξή της στον αγώνα των εκπαιδευτικών, μαθητών, μαθητριών και γονιών, ενώ τόνισε ότι και οι δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να γίνονται σεβαστές. Τη στήριξή της εξέφρασε με μήνυμα και η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη, ζητώντας άμεση λύση στο αδιέξοδο των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου.
ΕΛΠΙΔΕΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΟΔΟΥ
Ελπίδες ότι θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία το σχολείο τη Δευτέρα γέννησε η τοποθέτηση της νομικής συμβούλου των Εκπαιδευτηρίων, κ. Αλέκας Κωνσταντινίδου, η οποία δήλωσε ότι ήδη έχουν γίνει ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί το λουκέτο και τόνισε ότι από τη Δευτέρα θα υπάρχουν εξελίξεις, κατά πάσα πιθανότατα θετικές, «αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις αρνητικές», όπως χαρακτηριστικά είπε. Πρόσθεσε πως τις τελευταίες ώρες, εξαιτίας και της μεγάλης κινητοποίησης του κόσμου και της κοινωνίας, έχει ενταθεί η πολιτική πίεση προς την Κυβέρνηση, λέγοντας μάλιστα πως υπήρξε ιδιαίτερη η συμβολή δύο προσώπων από δύο διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.
«ΤΣΟΥΝΑΜΙ» ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
*«Είναι ένα ζήτημα Παιδείας με κοινωνικές προεκτάσεις. Είναι αναγκαίο -και καλούμε τους αρμόδιους φορείς- να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να μπορέσει το σχολείο να διευθετήσει τα ζητήματα που υπάρχουν, με στόχο τη συνέχεια της λειτουργίας του» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στα Εκπαιδευτήρια Ράπτου η δημοτική παράταξη «Ορμή Ανανέωσης».
* «Τα σχολεία, ιδιωτικά και δημόσια, είναι φορείς παιδείας και μόρφωσης και πρέπει να είναι πάντα ανοιχτά. Είναι αδιανόητο να αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας ενός σχολείου, που μάλιστα κουβαλά μια τεράστια ιστορία δεκαετιών, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς για τυπικούς λόγους. Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να πράξουν τα δέοντα, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εκπαιδευτικού ιδρύματος και είμαστε στο πλευρό των μαθητών και μαθητριών, των γονέων και των εργαζομένων του σχολείου» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΞΙΩΝ – ΠΡ.ΑΞΙ. ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ».
*Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Αθανάσιος Μαμάκος, τονίζει, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση τα εξής: «Η θέση μας, όπως διατυπώθηκε και στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν και είναι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων της συνέχισης της λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων. Είναι εξαιρετικά επαχθές και αντιπαιδαγωγικό να αναστέλλεται η λειτουργία ενός σχολείου μεσούσης της σχολικής χρονιάς. Επιβάλλεται, σε κλίμα νηφαλιότητας, να βρεθούν ο απαραίτητος χρόνος και οι κατάλληλες συνθήκες για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου».
*«Το βίαιο κλείσιμο του Σχολείου, και κάθε Σχολείου, στη μέση της σχολικής χρονιάς, αποτελεί μαύρη σελίδα για την Παιδεία στη Λάρισα. Όπου κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει όχι μία, αλλά περισσότερες φυλακές. Τα παιδιά, και μάλλον μόνο αυτά, αξίζουν ένα τέτοιο σχολείο, που για δεκαετίες προσέφερε και προσφέρει στον τόπο μας, θέτοντας πολύ ψηλά τον πήχη των εκπαιδευτικών πραγμάτων» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας και Περιχώρων, που εκφράζει τη συμπαράστασή του στους μαθητές, τις μαθήτριες, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και εν γένει το προσωπικό του Δημοτικού και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου.

 

Για δικαίωση μιλά η υφυπ. Παιδείας Ζέττα Μακρή

Η «Ε» επικοινώνησε τηλεφωνικά με την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, για το ζήτημα και αρκέστηκε στο να σχολιάσει ότι: «Η δικαστική απόφαση δικαιώνει απολύτως τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας».

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass