Συγκομιδή και ...μετά αγώνας

ΕΟΑΣΝΛ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2022 15:09

Τις αρνητικές εξελίξεις με τη συνδεδεμένη ενίσχυση στηλιτεύουν

η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, Ανάβρας, Γερακαρίου, Μαρμαρίνης, Μεταξοχωρίου, Ποταμιάς, Σκήτης του Δήμου Αγιάς, οι οποίοι αναφέρουν τα εξής: «Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς καταγγέλλουν την απαράδεκτη απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα και άλλα προϊόντα.
Απόφαση που έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις κυβερνητικές υποσχέσεις που είχαν λάβει οι μηλοπαραγωγοί πέρυσι τέτοια εποχή με κινητοποίηση στο Υπουργείο στην Αθήνα ότι η συνδεδεμένη θα παραμείνει ως το 2027. Απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με όσα ισχυρίστηκε ο υπουργός κ. Γεωργαντάς στη συνάντηση που είχε 6 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη με αντιπροσωπεία των Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς. Οι αγρότες της Αγιάς είναι εξοργισμένοι και αγανακτισμένοι με τη νέα κυβίστηση της Κυβέρνησης της ΝΔ σε αυτό το θέμα.
Τα μήλα πλήρωσαν και πληρώνουν το εμπάργκο στη Ρωσία που επιβλήθηκε από την Ε.Ε. με τη συμφωνία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2014. Η τιμή τους κατρακύλησε και ποσότητες έμειναν αδιάθετες. Η συνδεδεμένη ενίσχυση δόθηκε για πρώτη φορά σαν ψίχουλα και μικρό αντιστάθμισμα στην τεράστια απώλεια εισοδήματος από το εμπάργκο. Τα προϊόντα έχουν πανάκριβο κόστος παραγωγής που έχει εκτιναχτεί φέτος.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι εξαγώγιμα και δυναμικές καλλιέργειες. Οι αγρότες πουλάνε πάμφθηνα τα μήλα, κάτω από το κόστος παραγωγής φέτος και με το αίσχος των ανοιχτών τιμών χωρίς να ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν και αν θα παραμείνουν αδιάθετες ποσότητες στα χέρια τους. Την ίδια στιγμή τα μήλα που πουλιούνται κοψοχρονιά από το χωράφι, φτάνουν στο ράφι και στη λαϊκή κατανάλωση σε τιμές από 6 ως 10 φορές ακριβότερα. Με τις πλάτες και τις ευλογίες της Κυβέρνησης στους μεσάζοντες και στους μεταπωλητές. Για αυτήν την αισχροκέρδεια σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών ο λαλίστατος υπουργός και η Κυβέρνηση κάνει την πάπια και δεν λένε κουβέντα. Καλούμε τους αγρότες της Αγιάς να κάνουν την οργή και αγανάκτησή τους απόφαση αγώνα μέχρι τη νίκη. Αρκετή υπομονή κάναμε... Φτάνει πια!
Μόλις τελειώσει η συγκομιδή των πράσινων μήλων θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των μηλοπαραγωγικών περιοχών της χώρας στην Αγιά, ώστε να συντονίσουμε τη δράση και τα αιτήματά μας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass