Εκλειψη Ηλίου από την ...Ταχυδρομείου!

ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΝ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΑΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2022 15:01

Το φαινόμενο της μερικής έκλειψης Ηλίου, ενός φαινομένου που θα είναι

ξανά ορατό από τη χώρα μας το 2027, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χθες για δύο περίπου ώρες ενημερωμένοι πολίτες, αλλά και απλοί περαστικοί από την πλατεία Ταχυδρομείου. Εκεί βριίσκονταν από νωρίς τα τηλεσκόπια του Αστρονομικού Παρατηρησιακού Ομίλου Λάρισας (A-Polaris), ο οποίος σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Διοίκησης, Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης και στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πόλη που Μαθαίνει» οργάνωσαν αυτήν τη δράση μπροστά από την Ιατρική Σχολή.
Η μερική έκλειψη Ηλίου ήταν ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων, και στη χώρα μας. Το φαινόμενο ξεκίνησε στις 12:36. Το μέγιστο της κάλυψης του ηλιακού δίσκου από τη σκιά της Σελήνης (κατά 26,23%) πραγματοποιήθηκε στις 13:43. Το φαινόμενο ολοκληρώθηκε στις 14:51. Ο κ. Στέφανος Σοφολόγης, πρόεδρος του Αστρονομικού Παρατηρησιακού Ομίλου Λάρισας (A-Polaris), αφού εξήγησε αρχικά ότι πρόκειται για μια μερική έκλειψη ηλίου, «δηλαδή δεν καλύπτεται τελείως ο ήλιος», είπε πως: «Η Σελήνη μπαίνει μπροστά από τον Ηλιο, αλλά δεν τον κρύβει εντελώς. Φτάνει να κρύβει περίπου το 40% της διαμέτρου του. Με τα τηλεσκόπια αυτά που είναι εφοδιασμένα με ειδικά φίλτρα μπορούμε και βλέπουμε τον δίσκο της σελήνης να καλύπτει μέρος του ηλιακού δίσκου.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φαινόμενο. Παράλληλα, βλέπουμε και τις ηλιακές κηλίδες και τη δραστηριότητα επάνω στην επιφάνεια του ήλιου, αλλά και το ανάγλυφο της περιφέρειας της Σελήνης, δηλαδή τα βουνά που έχει. Φαίνονται σαν σιλουέτα μπροστά στον ηλιακό δίσκο. Οι εκλείψεις σαν φαινόμενο συμβαίνουν κάθε μερικά χρόνια σε έναν τόπο. Ολική έκλειψη είχαμε το 2006 και θα ξαναέχουμε το 2088. Είναι σπάνιο φαινόμενο. Η μερική έκλειψη είναι κάτι που ανά μερικά χρόνια μπορούμε να το δούμε». Από την πλευρά του ο ταμίας του Ομίλου, κ. Μίλτος Γαλατάς, πρόσθεσε πως ήταν ένα πολύ ωραίο φαινόμενο από αυτά που δεν συμβαίνουν συχνά και γι’ αυτό αρκετός κόσμος έφτασε εκεί για να το παρατηρήσει. Όπως τόνισε μάλιστα, αρκετοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για το γεγονός πως το έβλεπαν να εξελίσσεται με τόσο απλό, αλλά εντυπωσιακό τρόπο.
Το φαινόμενο μεταδόθηκε από το κανάλι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο youtube όπως παρατηρήθηκε μέσα από τον φακό του ηλιακού τηλεσκοπίου του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης, με σχολιασμό από τους αστρονόμους του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης, σε συνεργασία με ερευνητές του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η μέγιστη φάση της έκλειψης παρατηρήθηκε στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη κάλυψε περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου. Στην Κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης ήταν περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά.
Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του άστρου μας. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.
Στις 7 Νοεμβρίου θα έχουμε μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022. Το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28-29 Οκτωβρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass