Δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

ΕΓΙΝΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ 5η ΥΠΕ -Φ. ΣΕΡΕΤΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»: ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2022 21:00

Δράση στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού

για την πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του μαστού με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα κατά της νόσου, πραγματοποιήθηκε χθες στην πλατεία Ταχυδρομείου από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδας. Μέλη του Δικτύου Αγωγής Υγείας και Πρόληψης και του Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών-Μαιευτών της 5ης ΥΠΕ, πλαισιωμένοι από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ του Ν. Λάρισας ενημέρωναν τους πολίτες για τα μέτρα πρόληψης και θεραπείας, για την αξία του έγκαιρου προσυμπτωματικού ελέγχου και για τη μέθοδο της αυτοεξέτασης.
Επίσης έκαναν γνωστή προς τον γυναικείο πληθυσμό που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 50-69 ετών τη δυνατότητα του προγραμματισμού της άμεσης εξέτασης μέσω του προληπτικού προγράμματος «Φώφη Γεννηματά».
Εκ μέρους της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ, που ευχαρίστησε τον Δήμο Λαρισαίων για τη συμβολή του στην υλοποίηση των δράσεων, βρέθηκε στον χώρο της πλατείας ο διοικητής κ. Φώτης Σερέτης, ο οποίος μιλώντας στην «Ε» τόνισε τα εξής: «Η 5η ΥΠΕ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας και πόσο μάλιστα την ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού» και έστειλε το μήνυμα προς όλους πως έχει μεγάλη σημασία η πρόληψη, καθώς «όλοι λίγο ή πολύ σε μια οικογένεια έχουν βιώσει την απώλεια ενός συγγενικού προσώπου από καρκίνο του μαστού», εξηγώντας πως τη δική του μητέρα και ο ίδιος την έχασε από καρκίνο του μαστού στα 62 της χρόνια.
Μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» πως είναι εντελώς δωρεάν, επαναλαμβάνοντας πως η πρόληψη σώζει ζωές.
Ο κ. Σερέτης δεν ξέχασε να αναφερθεί βέβαια στο ότι ο καρκίνος του μαστού βρίσκεται σε μικρό ποσοστό ακόμα και σε άντρες «είναι μικρό μεν ποσοστό αλλά πολύ σημαντικό, καθώς αν δεν προβλεφθεί έγκαιρα θα είναι θανατηφόρο».
Ο καρκίνος του μαστού είπε εν τέλει ο κ. Σερέτης πως «εξαρτάται σε ποιο σημείο θα τον προλάβεις και το στάδιο που θα κάνει τη διάγνωση. Υπάρχουν τέσσερα στάδια ταυτοποίησης. Από το Τ1 μέχρι το Τ4 που σημαίνει πως είναι μεταστατικός ο καρκίνος. Εάν μια γυναίκα προλάβει με την πρόληψη που είναι ο αυτοέλεγχος και η αυτοψηλάφιση σε συνδυασμό με τη μαστογραφία, μπορεί να τον βρει σε πρώτο στάδιο και να σωθεί. Είναι σημαντικό γιατί είναι από τους καρκίνους που από τα πρώτα στάδια θεραπεύονται». Στο ειδικό περίπτερο που στήθηκε στην πλατεία πέρασαν εκατοντάδες πολίτες που ενημερώθηκαν σχετικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί αφορμή να στρέψουμε το βλέμμα σε όλες τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες, που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Να ανοίξουμε διάπλατα την αγκαλιά μας, για να τους δώσουμε δύναμη, αισιοδοξία και ελπίδα. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να ιαθεί και είναι πλέον αναρίθμητα τα παραδείγματα που καθημερινά το αποδεικνύουν. Δεν ξεχνάμε πως η πρόληψη αποτελεί την ασπίδα μας στον πόλεμο εναντίον του καρκίνου. Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κουβαλάμε ακόμα νωπή την πληγή της απώλειας της Προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά. Στη δική της μνήμη, η αποστολή μας να ευαισθητοποιήσουμε την ελληνική κοινωνία για τη σημασία της πρόληψης, γίνεται ακόμα πιο σημαντική.
Ο αγώνας για ένα Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν περιορίζεται σε μία επετειακή ημέρα τον χρόνο. Αποτελεί διαρκή μέριμνα και καθημερινή έγνοια μας, ούτε ένας συμπολίτης μας να μην αισθανθεί μόνος, ανυπεράσπιστος και απελπισμένος, όταν ο καρκίνος του μαστού του χτυπήσει την πόρτα, αντιθέτως να σηκώσουμε όλοι μαζί του το βαρύ φορτίο. Είθε του χρόνου τέτοια ημέρα να μετρηθούμε και να μην λείπει καμία και κανένας».
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass