Θλίψη και αγωνία για το Κονάκι Χαροκόπου

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΟΣΜΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2022 15:00

Μεγάλη ήταν η προσέλευση κόσμου χθες στη ξενάγηση στο Κονάκι του Χαροκόπου που οργάνωσε η κίνηση πολιτών «Λάρισα η πόλη μου».

Ο αρχιτέκτονας, αλλά και εκδότης φωτογραφικού λευκώματος για τον Πύργο Χαροκόπου Βασίλης Τσολάκης αναφέρθηκε στις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του κτιρίου, στην ιστορία και τη σημασία του για την περιοχή, ενώ παρενέβησαν και παλιοί κάτοικοι της συνοικίας που κατέθεσαν τις δικές τους μνήμες και βιώματα την εποχή που ο Πύργος Χαροκόπου ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Στο τέλος παρέμβαση έκαναν και η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη, αλλά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κώστας Παπαδημητρίου, που υπογράμμισαν από κοινού ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλαρώσει το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση και διάσωση του Πύργου, καθώς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα διατηρητέα πολιτιστικά μνημεία του Νομού Λάρισας και όλης της χώρας, το οποίο δίνει ταυτότητα στην πόλη, στον νομό και καταγράφεται ως ένα μνημείο με σοβαρά στοιχεία ιστορίας για τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή εικόνα του κτιρίου είναι άκρως ανησυχητική, αφού σχεδόν όλες οι οροφές έχουν καταρρεύσει και πολλοί συμμετέχοντες στην ξενάγηση τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστούν οι δράσεις για τη διάσωσή του.
*Ο «Πύργος Χαροκόπου» είναι ένα ιστορικό κτιριακό συγκρότημα των αρχών του προηγούμενου αιώνα με αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Άρχισε η ανοικοδόμησή του το έτος 1902 με χρήματα του Κεφαλλονίτη Παναγή Χαροκόπου σε σχέδια του επίσης Κεφαλλονίτη και αρχιτέκτονα των ανακτόρων, Αναστάσιου Μεταξά. Το κονάκι αποτελείται από το συγκρότημα των αποθηκών, τον ορνιθώνα, τον ανεμόμυλο με τις δεξαμενές, τα ξηραντήρια και τους βοηθητικούς χώρους για τις αγροτικές εργασίες. Το κυρίως κτίριο αποτελείται από δύο ορόφους, ημιυπόγειο και έναν προεξάρχοντα πύργο, ο οποίος καθιέρωσε το κονάκι στην τοπική μνήμη ως «Πύργο Χαροκόπου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass