«Τελευταία πράξη» για τις απαλλοτριώσεις

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ * ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ» *ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ 2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2022 21:00

Μία καίρια «ανατροπή» στην υπόθεση των απαλλοτριώσεων του οικοδομικού τετραγώνου απέναντι από το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, «ρίχνει την αυλαία», υπερπηδώντας ένα σημαντικό εμπόδιο ώστε να προχωρήσει άμεσα η κατεδάφιση των ακινήτων.


Συγκεκριμένα, ο μόνος εκ των δώδεκα ιδιοκτητών που διαθέτουν ακίνητα (13 στο σύνολό τους), στο οικοδομικό τετράγωνο 867 Γ, το οποίο περικλείεται από τους δρόμους Παπαναστασίου, Βενιζέλου, Απόλλωνος και Υδρας (απέναντι από το Α’ Αρχαίο Θέατρο), ο οποίος είχε επιλέξει τη δικαστική οδό για τον καθορισμό τιμής μονάδας αποζημίωσης, αποφάσισε να ακολουθήσει –και αυτός- τον δρόμο του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τον Δήμο Λαρισαίων, όπως έχουν πράξει και οι υπόλοιποι έντεκα, με αποτέλεσμα να κλείσει ένα σημαντικό κεφάλαιο και να αποφευχθούν καθυστερήσεις.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και ειδικότερα του αντιδημάρχου Ντ. Διαμάντου με τον ιδιοκτήτη, και ανάβει το «πράσινο φως» για να «ανασάνει» το σημαντικότερο και εμβληματικότερο μνημείο της πόλης, το Α’ Αρχαίο Θέατρο.
Με την επίτευξη της συγκεκριμένης συμφωνίας κλείνει ένας κύκλος χρόνιων συζητήσεων, νομικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών, που ξεκίνησε με την ένταξη του έργου των απαλλοτριώσεων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του «Πράσινου Ταμείου», στην προηγούμενη θητεία της διοίκησης Απόστολου Καλογιάννη, από τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο και νυν αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Δημήτρη Μαβίδη.
Στη νέα θητεία, που ξεκίνησε το 2019, «έτρεξαν» όλες οι εκ του νόμου πολυδαίδαλες και χρονοβόρες διαδικασίες με την ευθύνη του αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Διαμάντου, ο οποίος ολοκλήρωσε μία επίπονη προσπάθεια με 12 εξώδικες συμφωνίες για το σύνολο των ιδιοκτητών, οι οποίοι έδειξαν εμπιστοσύνη στη Δημοτική αρχή του Απόστολου Καλογιάννη.
Μία υπόθεση που σύμφωνα με στελέχη της δημοτικής αρχής, κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους ιδιοκτήτες, αλλά κυρίως για την πόλη, το Αρχαίο μας Θέατρο και το δημόσιο συμφέρον.
Η νέα εξωδικαστική συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί σύντομα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων και στη συνέχεια από το Δημοτικό Συμβούλιο, για να αποσταλεί ο φάκελος στο «Πράσινο Ταμείο».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από το «Πράσινο Ταμείο», εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα, κάτι που θα σημάνει αυτόματα την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης και τη δυνατότητα κατεδαφίσεων.
Παράλληλα, όπως εξηγούν στην «Ε» παράγοντες του Δήμου, υπάρχει και επιπλέον όφελος για την πόλη, αφού από το ίδιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα απομένουν άλλα περίπου 2 εκατ. ευρώ, από το συνολικό ποσό, για το οποίο ήδη ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, έχει συμφωνήσει στην τελευταία συνάντησή του με τον πρόεδρο του «Πράσινου Ταμείου» κ. Ευστάθιο Σταθόπουλο, να χρησιμοποιηθούν για την άμεση πρόσκτηση και άλλων κοινόχρηστων χώρων της Λάρισας.

Της Λένας Κισσάβου
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass