«Οικονόμος» στην ενέργεια ο Δήμος Λαρισαίων

ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΙ ΤΟ 10% ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ κ. ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΣΕ LED * ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2022 21:10

Στο κλίμα της εποχής που απαιτεί εξοικονόμηση ενέργειας κινείται ο Δήμος Λαρισαίων, πιάνοντας τόσο τον παλμό της κοινωνίας όσο και τους στόχους της Κυβέρνησης. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Απόστολος Καλογιάννης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπογράμμισε μάλιστα πως το ποσοστό της μείωσης του 10% θα επιτευχθεί ως στόχος μέσω της αντικατάστασης των λαμπτήρων με τύπου Led στους δρόμους της πόλης, όμως, οι ενέργειες για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας δεν θα σταματήσουν εκεί.
Επίσης, συζητήθηκε το θέμα με τα ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων, κατά τη διάρκεια του οποίου δόθηκε κατεύθυνση για δίκαιη λύση που ικανοποιεί το μεγαλύτερο ποσοστό των οικογενειών. Συζήτηση έγινε τόσο για την Παιδική Στέγη, η οποία θέλει δουλειά για να ετοιμαστεί όσο και για την οδό Αλωπεκής.
Πιο αναλυτικά:
Για το θέμα της ενέργειας ο κ. Καλογιάννης είπε ότι μετά το καλοκαίρι από μέρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων γίνονται συναντήσεις για τα ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά και τις ενεργειακές μεταβάσεις. Πρόσθεσε πως έχουν δοθεί κάποια ποσά, όμως, αυτό που επισημαίνεται από παντού είναι πως δεν καλύπτονται αυτές οι δαπάνες με τέτοια ποσά, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα μπροστά μας». Σχολίασε το γεγονός πως η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μείωση 10% στους Δήμους, δίνοντας και τη διάσταση τόσο της επιβράβευσης όσο και του τιμωρητικού της χαρακτήρα, καθώς «Δήμοι που δεν τα καταφέρουν, δεν θα μπορούν να μετάσχουν σε διαδικασίες επιχορηγήσεων». Ο Δήμος Λαρισαίων, όπως ανακοίνωσε, θα προχωρήσει σε ορισμό ενεργειακού συντονιστή που θα επιβλέπει όλη τη διαδικασία της εξοικονόμησης, ενώ ανέφερε ως θετικό στοιχείο το ότι η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί και από τον οδοφωτισμό.
Με αυτό ως εξέλιξη υπενθύμισε τη μεγάλη αξία της αντικατάστασης των λαμπτήρων σε λίγο διάστημα, λέγοντας πως «η εξοικονόμηση αυτή θεωρείται εκ προοιμίου δεδομένη».
Βέβαια, είπε ο κ. Καλογιάννης ότι η προσπάθεια για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας δεν θα σταματήσει μόνο εκεί.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Πέτρος Κρίκης, με αφορμή το ζήτημα της ενέργειας, έθιξε το επιπλέον κόστος που θα κληθούν να «σηκώνουν» οι σύλλογοι με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η ΔΗΚΕΛ, ενώ ο κ. Παν. Γούλας της «Πρωτοβουλίας Αξιών» ζήτησε από τον Δήμο να φροντίσει περισσότερο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. ΚΔΑΠ
Το θέμα της έγκρισης ένταξης παιδιών που βρέθηκαν εκτός voucher στα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ)» του Δήμου Λαρισαίων συζητήθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση. Αρχικά έκανε μια διευκρινιστική ερώτηση ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημ. Παπαστόλου για το πόσα παιδιά υπάρχουν στα ΚΔΑΠ και πόσες κενές θέσεις υπάρχουν για να ενταχθούν νέα παιδιά. Απάντηση έλαβε από τον αντιδήμαρχο, κ. Δημ. Δεληγιάννη, ο οποίος διευκρίνισε πως «στα 11 ΚΔΑΠ, η χωρητικότητα είναι 550 θέσεις και άλλες 50 στα δύο ΚΔΑΠ ΑμεΑ» και πρόσθεσε ότι το μεγάλο ζήτημα είναι αν θα υπάρχει η δυνατότητα για βάρδιες σε κάποια σχολικά κτίρια.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Απόστολος Καλογιάννης εξήγησε πως γίνεται τεράστια προσπάθεια για τη διεκδίκηση των χρημάτων για να καλυφθούν οι δαπάνες που δημιουργούνται. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των παιδιών στα ΚΔΑΠ, εξηγώντας τον μεθοδικό τρόπο με τον οποίο εργάζεται τόσο ο ίδιος όσο και η ΚΕΔΕ.
Με την απόφαση έγινε δεκτή η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής πως όσοι έχουν πλήρη φάκελο, αλλά δεν έχουν λάβει voucher, θα ενταχθούν χωρίς αντίτιμο. Για όσες οικογένειες έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ (χωρίς φάκελο voucher) το αντίτιμο θα είναι 10 ευρώ μηνιαίως. Τέλος, για όσους έχουν εισόδημα 30.000 ευρώ και άνω (χωρίς φάκελο voucher) το αντίτιμο θα είναι 30 ευρώ μηνιαίως.

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ Η ΟΔΟΣ ΑΛΩΠΕΚΗΣ
Δύο ζητήματα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των ερωτήσεων. Η μία ερώτηση για την Παιδική Στέγη κατατέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Αργυρόπουλο. Απάντησε αρχικά ο αντιδήμαρχος, κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, ο οποίος ανέφερε το ιστορικό της υπόθεσης και τον τρόπο με τον οποίο έφτασε στα χέρια του Δήμου το κτίριο. Εν συνεχεία, είπε πως «πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί σύγχρονο κτίριο για να φιλοξενήσει τα παιδιά και των γειτονικών περιοχών. Ενημερώθηκαν και οι γονείς.
Ως εκπαιδευτικός λέω πως δεν είναι σε τέτοια κατάσταση που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου κτιρίου. Λειτουργούσε, αλλά δεν είναι και στις καλύτερες συνθήκες. Ο σχεδιασμός που υφίσταται αυτήν τη στιγμή είναι η διαμόρφωση μελετών για τη φιλοξενία Νηπιαγωγείων. Θέλει ανακαίνιση για να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των γονιών. Θα πρέπει να επενδύσει η πόλη σ’ αυτά τα κτίρια. Νομίζω πως του χρόνου θα μπορέσουμε στο κομμάτι της Παιδικής Στέγης να είμαστε έτοιμοι».
Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο αντιδήμαρχος κ. Σούλτης που ανέφερε ότι «παλεύουμε για χρηματοδότηση. Κάνουμε τη μελέτη αυτήν τη στιγμή», ενώ για τον αύλειο χώρο είπε πως χρειάζεται ένα τεράστιο ποσό για να διαμορφωθεί και να γίνει όπως πρέπει.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Απόστολος Παπαπαρίσης αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση της οδού Αλωπεκής.
Απάντηση πήρε από τον αντιδήμαρχο, κ. Δημ. Μαβίδη, ο οποίος, αφού διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν ασφαλτοστρωθεί 400.000 τ.μ. από τη Δημοτική Αρχή, πρόσθεσε ότι στο συγκεκριμένο έργο έχει πάρει μια παράταση υλοποίησης ο εργολάβος.
«Είτε θα επιληφθεί της υπόθεσης η ΔΕΥΑΛ και θα χρεώσει το κόστος στον εργολάβο, είτε θα το ολοκληρώσει εκείνος» είπε.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
Αλλαγή συμβούλου είχαμε χθες, με τον κ. Αλέξανδρο Νάρη να ανακοινώνει πως παραδίδει τη σκυτάλη στον κ. Οδυσσέα Μπόρο. Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια ανάλογης που είχε κάνει αρχικά ο επικεφαλής της παράταξης κ. Κώστας Βαϊούλης.  «Ήταν γεμάτη η δική μου θήτευση. Γνώρισα υπέροχους ανθρώπους» σχολίασε σχετικά ο κ. Νάρης.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass