Στη Λάρισα το πρώτο Φεστιβάλ ...Ψητού!

ΤΟ ΠΡΟΒΕΙΟ ΚΕΜΠΑΠ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΙΕΣΚΑΒΙΤΣΑ ΣΤΗ ΣΚΕΠΑΣΤΗ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΕΝΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2022 21:03

Του Κώστα Γκιάστα

Πριν από λίγο διάστημα η Λάρισα συζητήθηκε για το γεγονός πως εδώ δημιουργήθηκε

ο πρώτος σύλλογος κρεατοφαγάδων στην Ελλάδα γνωρίζοντας πραγματική αποθέωση. Τώρα ήρθε η στιγμή να γίνει κάτι ακόμα μεγαλύτερο, αφού εδώ θα λάβει χώρα το πρώτο αποκλειστικά Φεστιβάλ Ψητού!
Στη Σκεπαστή Αγορά της πόλης και για τρεις συνεχόμενες ημέρες, από αύριο Παρασκευή έως και την Κυριακή το βράδυ ολόκληρη η Νεάπολη, η Φιλιππούπολη, τα Ηπειρώτικα αλλά και ίσως η Νέα Πολιτεία αναμένεται να ... μοσχοβολήσουν από το άρωμα του κρέατος που θα ψήνεται με όλους τους τρόπους από τους μετρ του είδους.
«Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα καθώς θα είναι το πρώτο Φεστιβάλ αποκλειστικά για το ψητό κρέας» εξηγεί στην «Ε» ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαλέξης, που είναι και εκ των διοργανωτών του Larissa Foodfest μαζί με τον Δήμο Λαρισαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Η Λάρισα αγαπά τη γεύση, λατρεύει την παράδοση, ενώνει τις δυνάμεις της για να ενισχύσει τον τουρισμό», λέει και εξηγεί πως στο Φεστιβάλ θα υπάρχουν και όλα τα τοπικά προϊόντα της περιοχής όπου ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει και να αγοράσει.
«Εκτός από τα κρέατα όλων των ειδών και με κάθε τρόπο ψησίματος θα υπάρχουν και πολλά από τα συμπληρωματικά προϊόντα που απαιτούνται για ένα καλό μπάρμπεκιου». Τυριά, κρασιά, αποστάγματα και φυσικά μπύρες. Όλα από τη Λάρισα και από επιχειρηματίες της περιοχής, όπως οινοποιείο Τύρναβου, Μπύρα Λόλα, Κλιάφα και κρέατα από Παπαγεωργίου, Κασίδη, Λιοπρασίτη.
Το πρώτο αυτό Φεστιβάλ γίνεται σε συνεργασία με τον τουριστικό οργανισμό του Δήμου Βελιγραδίου, του Δήμου Νις και του Δήμου Λέσκοβατς της Σερβίας. Μάλιστα στο Λέσκοβατς γίνεται αντίστοιχη εκδήλωση από το 2019, με αριθμό επισκεπτών πάνω από 600.000 άτομα, όπως εξηγεί ο Δημήτρης Παπαλέξης.
«Μάθαμε για το Φεστιβάλ τους και μας άρεσε η ιδέα να κάνουμε κάτι αντίστοιχο. Ήταν κάτι που σκεφτόμασταν από το 2019, όμως ο κορονοϊός είχε αντίθετα σχέδια από τα δικά μας. Αυτό ανέστειλε τις προσπάθειές μας και τα όνειρά μας. Τώρα αφού όλα δείχνουν πως έχουν πάρει άλλη πορεία αποφασίσαμε πως μπορούμε να το κάνουμε. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν θέλαμε να είναι κάτι μόνο λαρισινό και αποφασίσαμε να έχουμε ως επίσημους καλεσμένους τους Σέρβους. Κάθε χρόνο θα υπάρχει και μια διαφορετική χώρα για να υπάρχει εξωστρέφεια».
Στη φετινή εκδήλωση αναμένεται να έρθουν εκτός από τους εκπροσώπους των σερβικών οργανισμών και σεφ. «Αυτοί θα ψήσουν με τον δικό τους παραδοσιακό τρόπο τα κρέατά τους. Αυτό θα είναι ωραίο γιατί έτσι παντρεύονται οι γεύσεις και οι παραδόσεις» λέει ο Δημήτρης Παπαλέξης. «Σκεφτείτε δηλαδή δίπλα – δίπλα το πρόβειο κεμπάπ με τη σέρβικη γνωστή Πλιεσκάβιτσα».
Όταν σ’ όλο αυτό προστεθούν κι άλλες τοπικές γεύσεις όπως μέλι, χαλβάς Φαρσάλων που θα πωλούνται από ειδικά σταντ στον χώρο τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αναμένεται πραγματικά μια πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων. Ο επισκέπτης θα μπαίνει δωρεάν στον χώρο του Φεστιβάλ και εκεί θα πληρώνει μόνο ό,τι πάρει να πιει και να φάει.
«Είναι μια πιλοτική προσπάθεια για να δημιουργήσουμε ένα event για τον κόσμο της Λάρισας. Στόχος μας στο μέλλον είναι να καθιερωθεί ως το Φεστιβάλ που θα γίνεται στις αρχές του Ιουνίου, σε μια εποχή δηλαδή που ο κόσμος βρίσκεται ακόμα στην πόλη και μπορεί να το επισκεφτεί», όμως στο πίσω μέρος του μυαλού των ανθρώπων του Επιμελητηρίου υπάρχει το εξής: «Θέλουμε σε δεύτερο χρόνο να μπορεί αυτό το Φεστιβάλ να μαγνητίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών από τις γύρω πόλεις που θα μπορούν να έρχονται είτε αυθημερόν είτε και να μένουν τη νύχτα στη Λάρισα. Άλλωστε είναι κάτι που στο εξωτερικό συνηθίζεται και έχει μεγάλη απήχηση» υποστηρίζει.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Ενημερωτικά να σημειωθεί πως μπορεί το φαγητό να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο του Φεστιβάλ, ωστόσο η μουσική και τα τραγούδια θα είναι τα συνοδευτικά του. Οι πύλες του Φεστιβάλ θα ανοίξουν αύριο Παρασκευή 10 Ιουνίου στις 18.30 και το βράδυ, με το κλαρίνο του Νίκου Φιλιππίδη να ξυπνά από νωρίς τις διαθέσεις, ενώ ο Αντώνης Κυρίτσης θα είναι ο τραγουδιστής της πρώτης ημέρας. Την επομένη και συγκεκριμένα το Σάββατο 11 Ιουνίου θα τραγουδήσει ο Λαρισαίος Νίκος Νταλάκας, για να δώσει τη σκυτάλη στον Χρήστο Δάντη, με την επιμέλεια του προγράμματος να την έχει ο Θέμης Σαμαντζής. Την τρίτη και τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ την Κυριακή 12 Ιουνίου από τις 8 το βράδυ και μετά θα υπάρχει μια βραδιά στη οποία θα αναλάβουν οι «Μουσικοί της πόλης» που είναι οι: Αλέξανδρος Τσιωνάς, Χρήστος Παπαχρήστος, Αρετή Παπαναστασίου, Ευάγγελος Τσιαπλές, Αποστόλης Γιάγκος, Γιάννης Μακρυγιάννης και Ιωάννης Καραμανώλης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Για τη διοργάνωση του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος, που θα καταστεί προσπάθεια να γίνει ετήσιος θεσμός για την πόλη, η οργανωτική επιτροπή του έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου αναδεικνύοντας το οικονομικό αποτύπωμα που θα έχει για την περιοχή και ειδικότερα για τις επιχειρήσεις το «LARISSA FOODFEST».
«Πρόκειται για μια εκδήλωση, ενταγμένη στη δράση των «50 χιλιομέτρων» του ΕΒΕΛ που διασυνδέει τη μεταποιητική αγορά με την εστίαση, τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτ. Γιαννακόπουλος, με κυρίαρχο στόχο να καταστεί η περιοχή μας τουριστικός προορισμός και ταυτόχρονα να στηριχτούν οι τοπικές επιχειρήσεις». Φιλοδοξώντας το Φεστιβάλ να γίνει ετήσιος θεσμός ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ ανέδειξε την αναγκαιότητα κοινών δράσεων και συνεργειών με τους φορείς του νομού και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση του οικονομικού-τουριστικού Φεστιβάλ.  
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, συμπορευόμενος με την αναγκαιότητα των συνεργειών, μίλησε για μια ξεχωριστή και διαφορετική γιορτή για την πόλη, για μια «ανάσα αισιοδοξίας» για την τοπική επιχειρηματικότητα με κύριους στόχους την παρουσίαση νέων επιτευγμάτων στον τομέα της γαστρονομίας και των υπηρεσιών και την προβολή των τοπικών προϊόντων της Λάρισας και δη του κρέατος, η παραγωγή του οποίου στον νομό είναι μεγάλη.    
Τέλος ο εκπρόσωπος του Δήμου Λαρισαίων, αντιδήμαρχος Οικονομικών Θάνος Αδαμόπουλος, εξέφρασε τη διακηρυγμένη πρόθεση της δημοτικής αρχής να στηρίζει τις επιχειρήσεις, και χαρακτήρισε την όλη διοργάνωση μια σημαντική προσπάθεια για να μπει η περιοχή μας στον τουριστικό χάρτη της πόλης. Για τις λεπτομέρειες της οργάνωσης του Φεστιβάλ που αποτελεί προσπάθεια των δύο τελευταίων χρόνων, μίλησε ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημ. Παπαλέξης, διευκρινίζοντας πως η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι δωρεάν.
Να σημειωθεί ότι αύριο στις 12 το μεσημέρι η σερβική ομάδα, του τουριστικού Οργανισμού Βελιγραδίου, θα βρίσκεται στην Πλατεία Ταχυδρομείου, όπου θα μαγειρέψει φαγητά της χώρας της, βάζοντας τους Λαρισαίους στο κλίμα του Φεστιβάλ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass