Κανείς δεν μπορεί να μένει απαθής στην καταστροφή της Αγίας Σοφίας

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2022 15:52
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ πρόσφερε τον τόμο της Αγίας Σοφίας στον καρδινάλιο της Φλωρεντίας Ο επικεφαλής της ΔΣΟ πρόσφερε τον τόμο της Αγίας Σοφίας στον καρδινάλιο της Φλωρεντίας

Με τη συμμετοχή του καρδινάλιου κ. Giuseppe Betori και καθηγητών εγνωσμένου κύρους πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία η παρουσίαση του μνημειώδους τόμου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», που στόχο

έχει την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Πόλης σε τζαμί. Ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας κατά την παρουσίαση του Τόμου στο αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής της Κεντρικής Ιταλίας στη Φλωρεντία, τόνισε ότι «στην Αγία Σοφία, αφότου έγινε τζαμί, διαπιστώνονται ζημιές και φθορές από τη μετατροπή τού νάρθηκα σε παπουτσοθήκη και την καθημερινή προσέλευση δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών, που χρησιμοποιούν το μνημείο ακόμη και για τη διανυκτέρευσή τους. Το γεγονός καυτηριάζεται και από τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα Τζούμχουριετ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, η Αγία Σοφία θα έχει καταστραφεί ως το 2050».
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισήμανε ότι «για να αφυπνίσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για την Αγία Σοφία, εκδώσαμε με τη συνδρομή της Βουλής των Ελλήνων και του Πανεπιστημίου Αθηνών τον παρόντα Τόμο, που περιλαμβάνει 37 εμβληματικούς ναούς, που είναι αφιερωμένοι στην Αγία του Θεού Σοφία», εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «οι προθέσεις μας βρίσκουν σε εσάς ένα ευμενές ακροατήριο και ένθερμους συνοδοιπόρους. Άλλωστε, οι στόχοι μας πηγάζουν από τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες, τις κοινές μας παραδόσεις. Γιατί πιστεύω ακράδαντα πως, παρά τις αμφιταλαντεύσεις, τα εμπόδια και τις αντιθέσεις, ο δρόμος του μέλλοντος είναι αυτός μιας πραγματικά ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης. Κι αυτό οφείλουμε να το θυμόμαστε, ιδιαίτερα σήμερα, που ένας πόλεμος, και μάλιστα μεταξύ χριστιανών, διεξάγεται εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου».
Πριν από την παρουσίαση του Τόμου, προηγήθηκε συνάντηση με τον κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Don Stefano Tarocchi και τον καθηγητή Don Alfredo Jiacopozzi, στην οποία συμμετείχαν ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ κ. Πανίκος Λεωνίδου, και ο ελληνιστής κ. Virgilio Avato, σύνδεσμος της ΔΣΟ με το Διεθνές Δίκτυο των Καθολικών Νομοθετών. Στο τέλος της συνάντησης ο επικεφαλής της ΔΣΟ πρόσφερε τον Τόμο για τις Αγίες Σοφίες στον κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής.
Κατά την παραμονή τους στη Φλωρεντία, οι ορθόδοξοι βουλευτές επισκέφθηκαν τον καθεδρικό ναό της πόλης, όπου φυλάσσεται και η κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass