Πέθανε η Ελένη Γκολέμα, στέλεχος του ΚΚΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΤΗΣ ΜΠΑΜΠΗ ΓΚΟΛΕΜΑ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ, ΑΠΟΤΥΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ «ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ»

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2022 16:56

Το ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τη συντρόφισσα Ελένη Βούλγαρη – Γκολέμα, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Συντρόφισσα στη ζωή και στον αγώνα του αείμνηστου Μπάμπη Γκολέμα, από τους Αγίους Αναργύρους της Λάρισας, που ο γάμος τους επί Χούντας, στις Φυλακές Αβέρωφ το 1970, καθώς και η ιστορία τους, ενέπνευσε την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Τα Πέτρινα Χρόνια».
Σε ανακοίνωσή της, η ΚΟΒ Νίκαιας Λάρισας του ΚΚΕ την αποχαιρετά με βαθιά θλίψη, εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά της, τα εγγόνια και τους συγγενείς της. Όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ «η συντρόφισσα Ελένη Γκολέμα γεννήθηκε το 1935, στο χωριό Φιλιαδώνα (Χιλιαδού) Δομοκού Φθιώτιδας, παιδί οικογένειας αγωνιστών – κομμουνιστών.

Μόλις στον πρώτο χρόνο της ζωής της, το 1936, ο πατέρας της φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία από τη δικτατορία του Μεταξά και εκτελέστηκε το 1942 στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Η μητέρα της συνελήφθη για πρώτη φορά το 1947, αλλά και αργότερα από τη Χούντα, η οποία την εξόρισε στη Γυάρο, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι αδελφές της, που συμμετείχαν στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στον Δημοκρατικό Στρατό. Η συντρόφισσα Ελένη μετά τη σύλληψη της μητέρας της βρέθηκε στην Αθήνα, στη θεία της. Σε ηλικία μόλις 12 ετών εντάχθηκε στα Αετόπουλα και βοηθούσε στην παράνομη δουλειά του κόμματος.
Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, το 1954 στη Λάρισα, οργανώνεται στο ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια στην πορεία μιας ολόκληρης ζωής γεμάτης από αγώνες και θυσίες. Τον ίδιο χρόνο γνωρίστηκε και με τον σύντροφό της στη ζωή και τον αγώνα, Μπάμπη Γκολέμα, έζησαν μαζί ως το 2014 που εκείνος πέθανε, στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος λίγο μετά συνελήφθη, βασανίστηκε από την Ασφάλεια χωρίς να υποκύψει και μετά από 3,5 χρόνια υπόδικος καταδικάστηκε με τον νόμο 375 «περί κατασκοπείας».
Η ίδια διέφυγε της σύλληψης, αλλά επικηρύχτηκε. Παρέμεινε κρυμμένη για 6 μήνες και στη συνέχεια πέρασε στην παράνομη δράση, από το 1954 έως το 1966, διακινώντας τον ‘’Ριζοσπάστη’’ και άλλα έντυπα.
Συνελήφθη το 1966, όντας έγκυος και γέννησε το πρώτο της παιδί μέσα στις φυλακές Αβέρωφ, όπου και το μεγάλωσε μαζί με τις συγκρατούμενές της μέχρι τα 3 του χρόνια. Εκείνα τα χρόνια συνελήφθη ξανά ο σύντροφός της Μπάμπης. Παντρεύτηκαν μέσα στις Φυλακές Αβέρωφ το 1970. Η ζωή και η δράση τους αποτυπώθηκε στην κινηματογραφική ταινία του Π. Βούλγαρη “Τα Πέτρινα Χρόνια”. Μέσα στη φυλακή, μαζί με τις συγκρατούμενές της, έδωσαν αγώνα για τους όρους κράτησης και σίτισης, οργάνωσαν τη μόρφωσή τους. Η συντρόφισσα Ελένη έμεινε φυλακισμένη για περισσότερα από 7 χρόνια. Αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβρη του 1973 κι αμέσως συνέβαλε στην ανασυγκρότηση των παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ. Υπήρξε τακτικό μέλος της πρώτης Επιτροπής Πόλης Αθήνας του ΚΚΕ. Στη συνέχεια διετέλεσε γραμματέας των Κομματικών Οργανώσεων στις βόρειες συνοικίες. Δούλεψε επίσης στη Γυναικεία Επιτροπή της Επιτροπής Πόλης της Αθήνας, αλλά και στον συνδικαλιστικό τομέα του Ιματισμού και της Κλωστοϋφαντουργίας, στην Εργατική Αχτίδα. Από το 1976, που έκανε το δεύτερο παιδί της, εγκαταστάθηκε στην Ηλιούπολη και συνέχισε να ανταποκρίνεται με υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στους αγώνες που ακολούθησαν, μέσα από τις γραμμές του κόμματος. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στα δύο της παιδιά, Μίλτο και Κώστα, και στα εγγόνια της». Επίσης, η ΚΟΒ Νίκαιας Λάρισας του ΚΚΕ τονίζει χαρακτηριστικά: «Συντρόφισσα Ελένη θα σε θυμόμαστε με αγάπη και τιμή μέσα στους αγώνες, ευγενική και χαμογελαστή όπως ήσουν, φωτεινό παράδειγμα για τις νέες γενιές Κομμουνιστών που έρχονται».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass