«Κατέβασε ρολά» το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΘΕΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ, ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ - ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ - ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΛΗΓΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2022 21:33

Ενα βήμα πριν κατεβάσει οριστικά τα ...ρολά του, δέκα περίπου χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, βρίσκεται το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Λάρισας, που αιφνιδιαστικά χθες ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του μετά την υποχρεωτική μεταφορά του

σε αποθηκευτικούς χώρους του ιστορικού κτιρίου της Ιατρικής Σχολής στην πλατεία Ταχυδρομείου.
«Το Κοινωνικό Ιατρείο που στεγάζεται στην Ιατρική Σχολή στο κτίριο Κατσίγρα ανακοινώνει στους δικαιούχους του ότι αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία του» γράφει η λιτή ανακοίνωση για τη δεύτερη διαδοχική αναστολή λειτουργίας -είχε προηγηθεί μια ακόμα αναστολή λειτουργίας δύο χρόνια πριν με την έναρξη της πανδημίας, καθώς η λειτουργία του Ιατρείου είχε κριθεί ασύμβατη με τις διαδοχικές αιμοδοσίες της Ιατρικής Σχολής για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Η νέα αναστολή λειτουργίας με απόφαση των εθελοντών κατέστη αναπόφευκτη παρά τις προσπάθειες των τελευταίων να βρεθεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα, όπως διατυπώθηκε και στην τελευταία επιστολή τους στη διοίκηση της Ιατρικής Σχολής. Η μεταφορά του Ιατρείου στους αποθηκευτικούς χώρους έγινε με συνοπτικές διαδικασίες με τους εθελοντές να απαντούν με την απόφαση αναστολής κλείνοντας το ιατρείο, στην είσοδο του οποίου υπάρχει μήνυμα για την κάλυψη μόνο έκτακτων αναγκών και ένα τηλέφωνο. Είχε προηγηθεί η αποστολή μεγάλης ποσότητας φαρμάκων στο Ιατρείο των Φυλακών, αλλά και στο γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου στάλθηκε επίσης ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούσε το Κοινωνικό Ιατρείο για τις ανάγκες του εξεταστηρίου, ενώ από την εκκαθάριση προέκυψε και μείζον θέμα με τη διαχείριση μεγάλης ποσότητας ληγμένων φαρμάκων, που συγκεντρώθηκαν την τελευταία τετραετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εθελοντές, που λειτουργούσαν το ιατρείο και εξυπηρετούσαν τους δικαιούχους άπορους Λαρισαίους, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τους χειρισμούς της Ιατρικής Σχολής και την αντιμετώπισή τους, καθώς θεωρούν ότι οι αποθηκευτικοί χώροι στους οποίους μετακόμισαν είναι ακατάλληλοι για το έργο που καλούνται να προσφέρουν.
Είναι άλλωστε ενδεικτική η αναφορά τους στην προ μηνός επιστολή τους στη διοίκηση της Ιατρικής Σχολής για το θέμα «...η μεταφορά του ιατρείου σε άλλο χώρο θα πρέπει να μην υποβαθμίσει τη λειτουργία του για να συνεχίσει να παρέχει απρόσκοπτα το πολύτιμο έργο του» τονίζεται στην επιστολή όπου επίσης αναφέρεται: «Στις άνετες αίθουσες, που φιλοξενείται επί του παρόντος, διαχειρίζεται μεγάλο όγκο φαρμάκων, μέρος των οποίων προωθούνται σε κοινωνικές δομές όπως ιατρεία φυλακών, προσφύγων κ.ά. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο εργάζονται εθελοντικά φαρμακοποιοί, νοσηλευτές και λοιποί πολίτες ενώ εξυπηρετεί σήμερα περίπου 95 ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Στον χώρο αυτό κατά καιρούς φιλοξενούνται αιμοδοσίες, καθώς και έκτακτες δράσεις σε περιόδους υγειονομικής κρίσης, όπως το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην αρχή της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός κοινωνικά ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας που προσφέρει φάρμακα στο ΙΚΑΛ και δεκάδες Φαρμακεία που το υποστηρίζουν έχουν ταυτίσει τον συγκεκριμένο χώρο με μια αξιόλογη δράση που συμβάλλει τα μέγιστα στην κοινωνική συνοχή της πόλης».
Στην ίδια επιστολή κατατίθεται πρόταση μεταφοράς σε διπλανό χώρο από αυτό που λειτουργούσε πρόταση που μέχρι σήμερα ούτε έγινε αποδεκτή ούτε απορρίφθηκε. Το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο καλύπτει συνολικά 90-100 περίπου άπορους συμπολίτες, τακτικά ή περιστασιακά, με αποτέλεσμα η αναστολή της λειτουργίας του να παγώσει την ιατρική και φαρμακευτική εξυπηρέτηση των απόρων σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της ενεργειακής, αλλά και υγειονομικής κρίσης.
Εξαιτίας της συρρίκνωσης των ωφελούμενων σε συνδυασμό με το χαμηλό ενδιαφέρον των αρχικών εταίρων για τη σύσταση του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης άρχισαν ήδη και διατυπώνονται σκέψεις για την πιθανή ενοποίηση με το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο του Δήμου Λαρισαίων, χωρίς πάντως να έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την εξέταση αυτής της προοπτικής.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass