«Φρένο» σε φωτοβολταϊκό σταθμό στην Αετοράχη

ΕΒΑΛΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ -ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΕΤΟΡΑΧΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2022 21:04

Της Λένας Κισσάβου

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της ειδικής επιτροπής της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

στη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 36 MW, της εταιρείας Iliako Power III επί τριών γηπέδων συνολικής εκτάσεως 395.911,51 τ.μ. στην Αετοράχη Ελασσόνας, όπως ανακοίνωσε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κ. Αγοραστός, απαντώντας στις αντιδράσεις κατοίκων της Αετοράχης, που βρέθηκαν χθες στη συνεδρίαση προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους για το έργο.
«Δεν μπορούμε να μειώσουμε τα βοσκοτόπια μας και την παραγωγική γη. Δεν μπορούμε να αποψιλώσουμε τα χωριά μας, και δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες…» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός σημειώνοντας πως: «Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας έκανε επιτόπιο έλεγχο και είδε ότι υπάρχουν ελλείψεις. Ως εκ τούτου η γνωμοδότηση ήταν αρνητική. Η προτεινόμενη έκταση στην Αετοράχη, χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος…». Κατά τη συνεδρίαση δόθηκε ο λόγος στους εκπροσώπους των κατοίκων της Αετοράχης Στάθη Καλτσίδη και Βασίλη Βαμβακίδη, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση. Αντίθετα, θετικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις της ειδικής επιτροπής της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αδειοδότηση άλλων φωτοβολταϊκών σταθμών στη Θεσσαλία, τις οποίες ενέκρινε κατά πλειοψηφία χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας. Μεταξύ αυτών εγκρίθηκαν αδειοδοτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη Ροδιά, το Μεγάλο Μοναστήρι, το Μοσχοχώρι, το Νέο Περιβόλι, την Υπέρεια, το Δίλοφο και την Καλλιθέα του Δήμου Φαρσάλων κ.ά.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
Ολοκληρωμένο και λειτουργικό χαρακτήρισε τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τους παρακάρλιους οικισμούς ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός απαντώντας σε επερώτηση του συμβούλου Πέτρου Τσακνάκη για συχνά πλημμυρικά φαινόμενα σε παρακάρλιες αγροτικές εκτάσεις και συγκεκριμένα στο Καλαμάκι. Όπως εξήγησε ο κ. Αγοραστός: «Σε όλες τις περιπτώσεις των έντονων βροχοπτώσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θέτει σε λειτουργία στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις αντλίες του αποστραγγιστικού αντλιοστασίου του κόμβου Πέτρας προκειμένου να αποχετεύονται όλα τα νερά των πλημμυρών, των περιοχών που βρίσκονται κατάντη του συλλεκτήρα Σ3, στη λίμνη Κάρλα. Στις ανωτέρω περιοχές, καθώς και σε όλες τις παρακάρλιες αγροτικές εκτάσεις, υπάρχει πλήθος τάφρων και καναλιών τα οποία λειτουργούν ως αρδευτικά την εαρινή περίοδο και ως αποστραγγιστικά τη χειμερινή περίοδο.
Η ιδιοκτησία αυτών ανήκει στο ΓΟΕΒ, ενώ η χρήση ανήκει στους κατά τόπους ΤΟΕΒ. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει αρμοδιότητα επ’ αυτών. Σε περίπτωση που κάποια από αυτά δεν έχουν καθαριστεί συγκρατούν τα νερά των βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η άμεση αποστράγγιση των αγροτικών εκτάσεων».

Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΓΥΡΟ
Τη συμμετοχή των Δήμων Λαρισαίων, Καρδίτσας και Τρικάλων, στην αθλητική εκδήλωση «CYCLING GREECE-Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας» που θα πραγματοποιηθεί από 26 Απριλίου έως 1 Μαΐου 2022, στηρίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το θέμα ενέκρινε χθες το σώμα και στο πλαίσιο της συζήτησης αναδείχθηκε η σημαντικότητα της συμμετοχής της Θεσσαλίας στη διεθνή διοργάνωση και τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διεθνή προβολή ως σταθμό στη διαδρομή.

ΣΕΙΣΜΟΛΗΚΤΟΙ ΣΕ ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ
«Εχει περάσει ένας χρόνος από τον σεισμό και πολλά προβλήματα παραμένουν» ανάφερε σε επερώτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος Τ. Τσιαπλές της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» σχετικά με τα προβλήματα των σεισμόπληκτων στο Ζάρκο Τρικάλων. Σημείωσε πως «50 σπίτια και αποθήκες κρίθηκαν κατεδαφιστέα και δεν καταδεφίστηκαν. Σε κανέναν σεισμόπληκτο δεν δόθηκε το 100% των αποζημιώσεων για τις οικοσυσκευές και τις ζημιές, ενώ 22 οικογένειες παραμένουν ακόμη σε κοντέινερ και δεν έχουν καμία ενημέρωση για το πόσο θα μείνουν εκεί και πότε θα επιστρέψουν στα σπίτια τους». Απαντώντας ο κ. Μιχαλάκης αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Τρικάλων, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «25 οικογένειες στον Δήμο Φαρκαδόνας δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ για οικοσυσκευές, καθώς ο Δήμος εκτίμησε πως δεν κατέθεσαν σωστά τα χαρτιά τους. Θα ανοίξει φάκελος με ενστάσεις για την αποζημίωση της πρώτης κατοικίας και θα είμαστε δίπλα τους». Σημείωσε μάλιστα ότι «Οι επιχειρήσεις που επλήγησαν αναμένεται να λάβουν σύντομα το 50% των αποζημιώσεων», ενώ για τις κατεδαφίσεις σπιτιών ανάφερε: «Το Υπουργείο Εσωτερικών κατέβαλε χρήματα στον Δήμο Φαρκαδόνας για τις κατεδαφίσεις και προχωρά ο σχετικός διαγωνισμός». Να σημειώσουμε ότι χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο βρέθηκαν και κάτοικοι του Ζάρκου, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Εξάλλου ο κ. Αγοραστός δεσμεύτηκε να συζητήσει το θέμα των αποζημιώσεων με τον Δήμο.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΙΤΑΡΗΣΙΟΥ
«Πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην περιοχή Μηλέας Ελασσόνας, καταγράφηκαν οι ανάγκες και μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα προχωρήσει ο καθαρισμός, όπου εμφανίζονται τα προβλήματα» απάντησε ο κ. Αγοραστός στην επερώτηση «για προβλήματα που δημιουργήθηκαν από πλημμυρικά φαινόμενα στον ποταμό Τιταρήσιο στην περιοχή Μηλέας Ελασσόνας».

ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ «ΤΡΙΤΣΗΣ»
Εξάλλου, χθες στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός ανακοίνωσε την ένταξη στο Πρόγραμμα «Τρίτσης» εννέα νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 41,3 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια και Δήμους της Θεσσαλίας. Αφορούν στην αξιοποίηση ταμιευτήρων Τ.Κ. Ναρθακίου και Τ.Κ. Διλόφου για τις υδρευτικές ανάγκες των Φαρσάλων, στην ασφαλτόστρωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Τυρνάβου, σε προσεισμικό έλεγχο σχολικών κτιρίων του Δήμου Βόλου, στη βελτίωση βατότητας αγροτικής οδοποιίας Δήμου Σκιάθου, στην ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων Δήμου Φαρκαδόνας, στην κατασκευή εναλλακτικού αγωγού τροφοδοσίας του Συνδέσμου Ύδρευσης Καρδίτσας από τη Λίμνη Πλαστήρα με κύριο του έργου την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου κατανάλωσης και μείωσης διαρροών στα εσωτερικά δίκτυα διανομής νερού του Δήμου Παλαμά, στην ανάπτυξη της υπαίθρου-αγροτική οδοποιία Δήμου Αργιθέας και στη βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass