Ο Θ. Ψύρρας για τις πτωχεύσεις ρωσικών πρακτορείων

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2014 20:53 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:09

Ερώτηση (αρ. πρωτ. 2384/9-9-2014) προς την Υπουργό Τουρισμού για «τις πτωχεύσεις ρωσικών τουριστικών πρακτορείων», κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Θ. Ψύρρας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Θέμα: «Για τις πτωχεύσεις ρωσικών τουριστικών πρακτορείων».

Τους τελευταίους μήνες σημειώνονται απανωτές πτωχεύσεις στη ρωσική τουριστική αγορά εταιρειών που δραστηριοποιούνται κυρίως με τον εξερχόμενο τουρισμό. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η πτώχευση του τουριστικού πρακτορείου της Ρωσίας «TourOperatorSolvex». Προηγουμένως είχαν πτωχεύσει  ο ρωσικός τουριστικός όμιλος «Neva» και το πολύ μεγάλο ρωσικό τουριστικό πρακτορείο «Labirint», το πρακτορείο «RosaVertov», η «IdealTours», το Intaer και η «Expo-Tour».

Το γεγονός δημιουργεί φόβους για φαινόμενο ντόμινο χρεοκοπίας πολλών Ρωσικών τουριστικών εταιριών. Πολλοί πελάτες τους βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και σε δύσκολη θέση, εφόσον πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι τόσο το κόστος διαμονής όσο και το εισιτήριο της επιστροφής.

Οι λόγοι των πτωχεύσεων έχουν να κάνουν:

α) με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του ρωσικού λαού λόγω της υποτίμηση του ρουβλιού έναντι του ευρώ και των λοιπών νομισμάτων.

β) με την ανάφλεξη στην περιοχή της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβάλλει η ΕΕ στον ΒλαντιμίρΠούτιν, για να τον επαναφέρει στο τραπέζι των συνομιλιών.

γ) με την απαγόρευση των ταξιδιών σε Ρώσους πολίτες που έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφάλειας.

δ) με τη διένεξη των TourOperators με τις εταιρείες που κάνουν πτήσεις charter, καθώς αυτές δεν έχουν λάβει τα χρήματα που τους οφείλονται και

ε) με τη στροφή των Ρώσων στον εγχώριο τουρισμό. Υπάρχει προτροπή του Κρεμλίνου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να κατευθύνουν τους υπαλλήλους τους προαγοράζοντας πακέτα διακοπών στην Κριμαία.

Επειδή το ζήτημα αφορά έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Ποια είναι η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς για ενδεχόμενο τουριστικό ντόμινο πτωχεύσεων;

2) Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις κατά την νέα τουριστική περίοδο; Αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις αφίξεις τουριστών για τη νέα χρονιά;

3) Ποια μέτρα έλαβε η ελληνική πλευρά, ώστε να κυλήσει ομαλά η διαμονή και η επιστροφή των Ρώσων επισκεπτών που βρίσκονται στην Ελλάδα;

4) Ήρθε το ελληνικό υπουργείο σε επαφή με την ρωσική πλευρά και ιδιαίτερα με τον οργανισμό «Turpomosch», ώστε να χρησιμοποιήσει το ταμείο που υπάρχει για τις περιπτώσεις αυτές;

5) Σε ποιες άλλες ενέργειες προέβη, ώστε να διασφαλιστεί η θετική εικόνα του ελληνικού τουρισμού και να διασφαλιστούν οι  εξαιρετικές τουριστικές προοπτικές της Ρωσίας και της Ουκρανίας;

6) Πως θα ενισχύσει τις ελληνικές εταιρείες που πλήττονται σοβαρά από τις ρωσικές πτωχεύσεις;

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass