«Βουβή» απολογία, τσουχτερή καταδίκη

ΣΕ 75ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΤΙΚΑ ΣΕ ΠΑΡΚΟ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΕ ΝΑ ΑΣΕΛΓΗΣΕΙ ΣΕ ΚΩΦΑΛΑΛΗ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2022 21:42

Μετατρέψιμη σε χρηματική, ποινή φυλάκισης 4 ετών επέβαλε χθες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας σε έναν 75χρονο σήμερα συνταξιούχο του ΙΚΑ, ο οποίος καταδικάστηκε για απόπειρα ασέλγειας σε βάρος μιας 24χρονης κωφάλαλης με νοητική υστέρηση. Ο ηλικιωμένος, όπως τονίστηκε στο Δικαστήριο, στις 12 το μεσημέρι της 26ης Ιουλίου 2016 στο πάρκο Παυσίλυπου στην Καρδίτσα αποπειράθηκε να ασελγήσει σε βάρος του κωφάλαλου κοριτσιού που είναι γνωστό στην Καρδίτσα καθώς περιδιαβαίνει σε διάφορα σημεία της πόλης βγάζοντας άναρθρες κραυγές, ενώ συχνά αστυνομικοί την επιστρέφουν στον καταυλισμό όπου διαμένει με τους επίσης κωφάλαλους γονείς της.


Μια 49χρονη που έβγαλε βόλτα το σκύλο της στο πάρκο, υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της απόπειρας, καταθέτοντας και χθες ότι είδε τον 75χρονο «να προσπαθεί να γυρίσει το κορίτσι μπρούμυτα, της είχε κατεβάσει το κολάν, φαινόταν τα οπίσθιά της».
Η 49χρονη ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ. αφού νωρίτερα κυνήγησε, έπιασε και γρονθοκόπησε τον 75χρονο, ο οποίος χθες αρνήθηκε την κατηγορία λέγοντας ότι «ήταν πεσμένη κάτω και πήγα να τη βοηθήσω, δεν έκανα τίποτα». Στις επίμονες ερωτήσεις ωστόσο, τόσο της προέδρου όσο και της εισαγγελέως ο κατηγορούμενος δεν έδινε καμία απάντηση, με αφορμή προβλήματα (ακοής μεταξύ άλλων), όπως τονίστηκε από την υπεράσπισή του.
«Γνωρίζει περί τίνος πρόκειται» παρατήρησε η εισαγγελέας της έδρας με αφορμή τη «βουβή απολογία» του 75χρονου, προσθέτοντας ότι «παρόλα αυτά στις ερωτήσεις δεν θέλει να απαντήσει προφανώς».
«ΕΦΑΓΕ ΞΥΛΟ»
Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε με την κατάθεση αστυνομικού που εκλήθη στο συμβάν, για να ακολουθήσει η μαρτυρία της 49χρονης. Η οποία είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο της, στο Παυσίλυπο και ενώ κάθισε σε παγκάκι άκουσε έναν θόρυβο πίσω από θάμνους. Φθάνοντας εκεί, τόνισε η 49χρονη στην κατάθεσή της «είδα ότι η κοπέλα δεν φορούσε εσώρουχο και το κολάν ήταν κατεβασμένο», είδα «τον κατηγορούμενο με μία κοπέλα, πεσμένη κάτω, αυτή να προσπαθεί να αντισταθεί κι αυτός να τη γυρίζει μπρούμυτα».
«Όταν του φώναξα “τι κάνεις εκεί ρε;”, τότε ο κατηγορούμενος ανέβασε το φερμουάρ του και άρχισε να φεύγει κατευθυνόμενος προς τις τουαλέτες. Συνέχισε να τρέχει» αλλά «τον γράπωσα, πήγε να μου δώσει μια μπουνιά και... έφαγε ξύλο». Για να προσθέσει ότι η παθούσα ήταν σαν ένα μικρό παιδάκι, «με εμφανή νοητική υστέρηση». Συγγενικό πρόσωπο του κατηγορουμένου στην κατάθεσή της τόνισε πως ο ηλικιωμένος άνδρας «δεν την πείραξε καθόλου».
Απολογούμενος ο 75χρονος τόνισε πως επέστρεφε στο σπίτι του. Όταν στο πάρκο είδε το κορίτσι που «ήταν πεσμένη κάτω και πήγα να τη βοηθήσω, δεν έκανα τίποτα». «Γιατί δεν φορούσε ρούχα;» επέμενε η πρόεδρος, με τον κατηγορούμενο να μην δίνει καμία απάντηση, με αφορμή προβλήματα (ακοής μεταξύ άλλων) όπως τονίστηκε από την υπεράσπισή του.
«ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ»
«Γνωρίζει περί τίνος πρόκειται» παρατήρησε η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή της σχολιάζοντας τη «βουβή» στάση του 75χρονου, προσθέτοντας ότι «παρόλα αυτά στις ερωτήσεις δεν θέλει να απαντήσει προφανώς».
Εξηγώντας τις αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα και τα περί γενετήσιας πράξης κλπ, η εισαγγελέας χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική την κατάθεση» της 49χρονης εστιάζοντας στο σημείο με την κωφάλαλη «να βρίσκεται με κατεβασμένο το κολάν και γυμνά οπίσθια και τον κατηγορούμενο να προσπαθεί να τη γυρίσει θέση».
«Η απολογία του ήταν εξαιρετικά λακωνική, σχεδόν ανύπαρκτη» σημείωσε η εισαγγελέας αναφερόμενη στη στάση του κατηγορουμένου, για να αναρωτηθεί «αφού δεν έκανε τίποτα γιατί τράπηκε σε φυγή; Αδίκως τον κατηγορεί ένα κορίτσι που έχει νοητική υστέρηση; Δεν τον πνίγει το δίκιο του, αν τον κατηγορούν άδικα;
Το συμβάν αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας» τόνισε η εισαγγελέας και επειδή «ανακόπηκε η δράση του», υπήρξε αρχή της τέλεσης του αδικήματος, πρότεινε την ενοχή του 75χρονου, αλλά για απόπειρα τέλεσης της ασέλγειας. Με την υπεράσπισή του να σημειώνει πως «τα πράγματα δεν έγιναν όπως περιγράφηκαν», «το αδίκημα δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ούτε καν σε απόπειρα», αρνούμενη τελικά την κατηγορία. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας έκρινε ωστόσο ένοχο τον 75χρονο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως (σ.σ. 7.300 ευρώ).
Η υπεράσπιση σημείωσε την «πρόδηλη οικονομική αδυναμία» του 75χρονου καθώς πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχο του ΙΚΑ χωρίς ιδιαίτερα περιουσιακά στοιχεία, με το Δικαστήριο να ορίζει τελικά 3ετές διάστημα εξόφλησης (σε 6 ισόποσες δόσεις, από την 1η Σεπτεμβρίου 2022) και σε διαφορετική περίπτωση την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής.
Να σημειωθεί ότι ο 75χρονος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών, αλλά με τη μεταβολή του Ποινικού Κώδικα και την αναγνώριση του ελαφρυντικού η ποινή σε βάρος του ηλικιωμένου κατηγορουμένου μειώθηκε κατά την εκδίκαση χθες σε δεύτερο βαθμό.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass