Παραιτήθηκε από την αντιδικία με τον δήμαρχο

Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΧΘΕΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΕΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ «ΚΑΛΟΠΙΣΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ» ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ»

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2022 21:01

Την παραίτησή της από την έφεση που είχε καταθέσει κατά πρωτόδικης απόφασης

που δικαίωνε τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, δήλωσε χθες, διά συνηγόρου, στο Μονομελές Πολιτικό Εφετείο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων, Ρένα Καραλαριώτου. Εξέλιξη που έγινε αποδεκτή από την πλευρά Καλογιάννη, με τις δύο πλευρές αμοιβαία να προτάσσουν τη ανάγκη της «εξάντλησης του πολιτικού διαλόγου» και της αποφυγής «αντιδικιών στα δικαστήρια».
Θέτοντας έτσι τέλος σε μια «πολιτική αντιπαράθεση» που προσέλαβε χαρακτηριστικά δικαστικής διαμάχης έπειτα από μια, όντως θυελλώδη, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, στις 28 Νοεμβρίου 2017. Στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Καλογιάννης, προκειμένου να διαφοροποιηθεί από το ύφος που χρησιμοποίησε η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας «διαπλοκή» στην ανάθεση έργων για το «Πάρκο των Ευχών», σε μια αποστροφή του λόγου του και απευθυνόμενος προς την κ. Καραλαριώτου τόνισε ότι «το 2014 και το 2015 όταν το Πόθεν Έσχες σας έμεινε ανοιχτό, εμείς δεν είπαμε κουβέντα για τίποτα».
Την επομένη της συνεδρίασης η κ. Καραλαριώτου ζήτησε εγγράφως εξηγήσεις από τον κ. Καλογιάννη, ενώ με ανακοίνωσή της υπογράμμιζε: «Προσκομίστε αποδείξεις ή ζητήστε δημόσια συγγνώμη» περίπου τρεις μήνες μετά την επίμαχη συνεδρίαση. Κατέφυγε τελικά στη δικαιοσύνη καταθέτοντας την πολυσυζητημένη αγωγή ζητώντας αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ για «αποκατάσταση ηθικής βλάβης», αλλά «και την προσωπική κράτηση» του Δημάρχου «για 6 μήνες» με αφορμή τα λεχθέντα για το «ανοιχτό» Πόθεν Έσχες.
Δύο χρόνια μετά, το Μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας με μια ενδιαφέρουσα -για τον πολιτικό διάλογο και τα όρια της ανεκτής κριτικής- απόφασή του (311/2019) απέρριψε ως αβάσιμη την αγωγή της κ. Καραλαριώτου σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν πληρούνται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης σε βάρος της ενάγουσας» και πως «η ρηθείσα έκφραση έγινε από δικαιολογημένο ενδιαφέρον, που πηγάζει από το συμφέρον του γόνιμου πολιτικού διαλόγου μεταξύ των αντίθετων παρατάξεων του Δήμου και του γόνιμου πολιτικού αντίλογου στις πράξεις της διοικούσας αρχής». Ως προς το τυπικό της διαδικασίας, χθες ο συνήγορος της κ. Καραλαριώτου ενώπιον του Μονομελούς Πολιτικού Εφετείου δήλωσε ότι η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης παραιτείται από το δικόγραφο και το δικαίωμα αγωγής και έφεσης κατά του Δημάρχου, με τη συνήγορο του Δημάρχου να δηλώνει πως ο κ. Καλογιάννης δεν αντιλέγει στην παραίτηση. Κάνοντας επί της ουσίας αποδεκτή την απόφαση της κ. Καραλαριώτου να θέσει τέλος στη δικαστική αντιπαράθεση. Ουσιαστικά ως προς το πολιτικό μέρος της υπόθεσης και οι δύο πλευρές δείχνουν πλέον να συμφωνούν στην ανάγκη εξάντλησης του «καλόπιστου διαλόγου», όπως της «επίλυσης των πολιτικών διαφορών», σε «πολιτικό επίπεδο» και όχι μέσω αντιδικιών και δικαστικών αντιπαραθέσεων.

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ»
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2017 η Δημοτική Αρχή Καλογιάννη δεχόταν τα πυρά -του συνόλου σχεδόν- των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με επικεφαλής την κ. Καραλαριώτου για τη διαδικασία που αφορούσε σ’ έναν διαγωνισμό για το Χριστουγεννιάτικο «Πάρκο των Ευχών».
Η προσπάθεια των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να συνδέσουν τον κ. Καλογιάννη «με επιχειρηματικά συμφέροντα», σύνδεση που «εγείρει πολλά ερωτηματικά που πιθανόν χρήζουν και περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης», όπως χαρακτηριστικά σημειωνόταν στη δεύτερη κοινή ανακοίνωση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προκάλεσε τότε την έντονη αντίδραση του Δημάρχου ο οποίος -στην επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28/11/17- τόνισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, «πιαστείτε χέρι- χέρι και πάτε στον Εισαγγελέα γι’ αυτήν τη χυδαιότητα». Ενώ απευθυνόμενος προς την κ. Καραλαριώτου είπε πως «σε αντίστοιχες στιγμές εμείς δεν μιλήσαμε κ. Καραλαριώτου. Είστε δημόσιο πρόσωπο, έχετε μια πορεία στην πολιτική διαδικασία και πολλά δημόσια έγγραφα έχουν την υπογραφή σας. Το 2014 και το 2015 όταν το Πόθεν Έσχες σας έμενε ανοιχτό, εμείς δεν είπαμε κουβέντα για τίποτα. Και δεν θα μιλήσουμε ποτέ για τέτοια πράγματα. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν είμαστε ίδιοι».
Ο κ. Καλογιάννης, με μεταγενέστερες δηλώσεις του, διόρθωσε το λάθος που είχε κάνει στα έτη του «ανοιχτού» Πόθεν Έσχες (σ.σ. αφορούσε στο 2013 αντί του 2014 και 2015) δήλωσε πως η φράση ειπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου, ανακάλεσε μάλιστα σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου -σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης-, αλλά επέμενε στην ουσία της πολιτικής του αναφοράς. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 η εφημερίδα «Έθνος» είχε συμπεριλάβει το όνομα της κ. Καραλαριώτου σε δημοσίευμα με τίτλο «Χρυσά “Πόθεν Εσχες” και πάρτι εκατομμυρίων από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών - Το μεγάλο φαγοπότι». Κάνοντας αναφορά σε αιρετούς με αφορμή μια λίστα του ΣΔΟΕ, καθώς -κατά τα δημοσίευμα πάντα- προέκυψαν ενδείξεις «για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό». Ωστόσο, από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ στην περιουσιακή κατάσταση της κ. Καραλαριώτου και τη διαπιστωτική πράξη ελέγχου που εκδόθηκε «δεν προέκυψε βασιμότητα των καταγγελιών για παράνομο πλουτισμό και μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων» της κ. Καραλαριώτου και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.
Ωστόσο είχαν δημιουργηθεί οι εντυπώσεις από το αρχικό δημοσίευμα. Η κ. Καραλαριώτου προσέφυγε τελικά στη δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγή κατά του κ. Καλογιάννη, η οποία απορρίφθηκε ως αβάσιμη τον Νοέμβριο του 2019 με τη συγκεκριμένη υπόθεση να κλείνει οριστικά με τη χθεσινή εξέλιξη.                       Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass