Τσίπρας: Τι προτείνουμε για τους αγρότες

«ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Η ΛΑΪΚΗ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ», ΔΙΕΜΗΝΥΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2022 15:03

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για ν’ αποφύγουμε την καταστροφή. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος,

παρά αυτός μόνο που περνά μέσα από την αντίσταση, τον αγώνα, τη διεκδίκηση και τη λαϊκή ετυμηγορία. Ζητάμε εκλογές για να μπορέσουμε να έχουμε μια προοδευτική Κυβέρνηση με έγνοια να στηρίξει την κοινωνία και τον αγροτικό κόσμο. Κυβέρνηση που θα κόψει τον ομφάλιο λώρο της διαπλοκής της πολιτικής εξουσίας με τα οικονομικά συμφέροντα». Αυτό το μήνυμα έστειλε από την Κεντρική πλατεία της Αγιάς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην κωμόπολη, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κόσμο και να ακούσει από αγρότες της περιοχής, επαγγελματίες και ανέργους τα προβλήματά τους.
«Διαπιστώνω με λύπη ότι πρώτη φορά τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι τόσα μεγάλα, τόσο υπαρξιακά και για πρώτη φορά ταυτίζονται με αυτά που έχει το κάθε νοικοκυριό και όλα τα επαγγέλματα» είπε, κατακεραυνώνοντας τη Νέα Δημοκρατία για την κυβερνητική της πολιτική.
«Ήρθα στη Νίκαια και στην Αγιά» τόνισε «για ν’ αναγκάσω τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να ασχοληθούν με τα μπλόκα και τα αγροτικά προβλήματα, αφού η Κυβέρνηση έχει επιτύχει να στήσει και στην ενημέρωση ένα καθεστώς παρέχοντάς της εκατομμύρια χωρίς κριτήρια, κόβοντας κάθε αντίθετη φωνή, με το να ποινικοποιεί μάλιστα και να στοχοποιεί δημοσιογράφους που προσπαθούν να πουν την αλήθεια».
Και συνέχισε: «Υπάρχει πλέον ζήτημα επιβίωσης. Οι μισθοί εξανεμίζονται από την τρίτη κιόλας εβδομάδα του μήνα, τα χρέη όλων διογκώνονται, οι ανάγκες μεγαλώνουν. Ζούμε ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, που μπορεί βέβαια να οφείλεται κατά ένα μέρος στην ενεργειακή κρίση, αλλά αυτήν την ενεργειακή κρίση η Κυβέρνηση κατάφερε να την πολλαπλασιάσει με τις επιλογές της». «Έχουμε την ακριβότερη τιμή χονδρικής ρεύματος σε όλη την Ευρώπη» είπε. «Τα Golden Boys που έχει προσλάβει η ΝΔ με παχυλούς μισθούς να διοικήσουν τη ΔΕΗ, κατάφεραν να εκχωρήσουν το 17% της επιχείρησης μέσω χρηματιστηρίου, να φτάσουν το ποσοστό του Δημοσίου στο 34% και να ανακοινώσουν, τη στιγμή που στενάζουν τα νοικοκυριά, κέρδος στον ισολογισμό του 2021 850 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, παράλληλα, κλείσανε βίαια χωρίς σχέδιο και γρήγορα τα λιγνιτικά εργοστάσια. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα άλλα Golden Boys της ΔΕΠΑ κατάφεραν να συμφωνήσουν τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου από την GAZPROM 30% ακριβότερη από αυτή που εισάγει η γειτονική Βουλγαρία».
«Αυτήν τη στιγμή» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας «η κοινωνία μας ζει μια πραγματικά πυρηνική απειλή με ράλι αυξήσεων στις τιμές των σούπερ μάρκετ, πληθωρισμό στο 6,2% στο ανώτατο της 25ετίας. Οδηγούμαστε σε βαθύτατη οικονομική κρίση και χρειάζονται άμεσα μέτρα για τον αγροτικό κόσμο, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους. Οι προτάσεις που εμείς καταθέτουμε είναι να επιστραφεί ο φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, να υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης και προστασίας, προκειμένου να μείνουν οι αγρότες στην ύπαιθρο και να συνεχίσουν να καλλιεργούν, να επιδοτηθεί το αντιστάθμισμα της ρήτρας αναπροσαρμογής για τα αγροτικά τιμολόγια, να δοθούν στοχευμένες επιδοτήσεις στις ζωοτροφές και τα αγροτικά εφόδια, να γίνει μερική διαγραφή του χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ». Απαντώντας, μάλιστα, στις κατηγορίες της Κυβέρνησης ότι όλα αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. θα φέρουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αντέτεινε ότι «η Κυβέρνηση μέσα σε ενάμιση χρόνο έδωσε 5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, αποφάσισε να πάρει το ένα δις τον χρόνο που είχαμε για τη 13η σύνταξη και να το δώσει μαζί με ακόμα 500 εκατομμύρια για την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και εύκολα υπέγραψε 7 δισ. για εξοπλισμούς».
«Δεν έχουν» κατέληξε την ομιλία του, καταχειροκροτούμενος από το πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία, «την πολιτική βούληση να στηρίζουν την κοινωνία, τον εργαζόμενο, τον αγροτικό κόσμο. Έχουν την πολιτική βούληση να κάνουν deals με τα μεγάλα συμφέροντα, να στηρίζουν την ελίτ, να δίνουν χρήματα στα Golden Boys».
Τον κ. Τσίπρα προλόγισε ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, επισημαίνοντας κι αυτός την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι αγρότες και η κοινωνία ολόκληρη. «Η ύπαιθρος πεθαίνει, τα χωριά μας πεθαίνουν» είπε, απευθυνόμενος στο πρώην Πρωθυπουργό. «Η επιβίωση των παραγωγικών τάξεων» υπογράμμισε «είναι εθνικό θέμα και είναι θέμα πολιτικής το να στηρίζει η Κυβέρνηση όχι τους αγρότες, αλλά τα funds», ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αρκετοί ήταν αυτοί που έθεσαν προβλήματα και ερωτήματα στον κ. Τσίπρα, μεταξύ των οποίων ο παραγωγός και αγροτοσυνδικαλιστής κ. Γιάννης Ζαχαράκης, που ανέφερε τα ζητήματα της Επιτροπής των Μπλόκων, ο παραγωγός, αγροτοσυνδικαλιστής και αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Αγιάς κ. Βασίλης Σμυρλής, ο παραγωγός, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας και αντιδήμαρχος Αγιάς Ευάγγελος Κρανιώτης, ο κτηνοτρόφος κ. Θεόδωρος Δαλακούρας, ο αγρότης κ. Γιάννης Λαδάς, ο κ. Χρήστος Αθανασιάδης εκ μέρους της ΠΑΚ Θεσσαλίας, ο κ. Βασίλης Μπάτσικας εκ μέρους των μουσικών – καλλιτεχνών και η κ. Αγλαΐα Βλάχου, η οποία αναφέρθηκε σε θέματα των ανέργων.
Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε με το πέρας της ομιλίας του προσωπική λεκτική επίθεση από πολίτη, την οποία αντιμετώπισε λέγοντας πως η οργή ακόμη και ανθρώπων που προφανώς ανήκουν στον ακραίο κόσμο, θα μπορούσε να εκφραστεί με επιχειρήματα και όχι με φωνές. Ο συγκεκριμένος πολίτης απομακρύνθηκε από την προσωπική ασφάλεια του πρώην Πρωθυπουργού και από αστυνομικούς.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass