ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ:

Ταπεινά και αθόρυβα η υποδοχή

Χαρίτων: Να επιδείξουμε υπευθυνότητα...

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2022 21:10

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Με λιτό τρόπο, «αθόρυβα και ταπεινά», μέσα στο πλαίσιο των επιπλέον περιοριστικών προληπτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της Covid-19 και της νέας μετάλλαξης του ιού, η περιοχή της Ελασσόνας υποδέχθηκε το 2022.


Πάντως, κυρίαρχο στοιχείο στην αλλαγή του χρόνου τα εκατοντάδες βεγγαλικά και πυροτεχνήματα που «απλώθηκαν» και καταύγασαν σε όλες τις γωνιές της επαρχίας, ίσως ένα μοναχικό συμβολικό πανηγυρικό «ξέσπασμα» του κόσμου, για ό,τι βιώνει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Επίκαιρα ήταν τα μηνύματα στην καθιερωμένη επίσημη πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία για την 1η του Νέου Έτους, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας. Κυρίαρχα στοιχεία, όπως και τα Χριστούγεννα, οι μάσκες και οι αποστάσεις που κρατούσαν ανάμεσά τους οι πιστοί, κάτι που άλλωστε …έχει γίνει συνήθεια.
Η εικόνα στο εσωτερικό του ναού δεν είχε καμιά σχέση με την εικόνα των κατάμεστων από κόσμο ναών στο κοντινό μας παρελθόν. Εμφανής η αίσθηση του φόβου και της ανησυχίας του κόσμου, που δείχνει να φυλάγεται περισσότερο και να αποφεύγει την πολυκοσμία.
Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο μοναχός – διάκονος π. Εφραίμ (…κατά κόσμο Κωνσταντίνος Κατσαγάνης) χειροτονήθηκε ιερέας. Ο νέος ιερέας, που κατάγεται από τη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, θα διακονεί στην ιστορική Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου – «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης.
Στις προχθεσινές θρησκευτικές εκδηλώσεις χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Νικόλαος Πνευματικός και π. Χρήστος Γεροφάκας και ο νεοχειροτονηθείς ιερέας π. Εφραίμ Κατσαγάνης. Τηρώντας το έθιμο, ο κ. Χαρίτων, πλαισιωμένος από τους κληρικούς, ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα του Μητροπολιτικού Ναού. Ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων, με αφορμή την έλευση του Νέου Χρόνου, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, έστειλε επίκαιρα μηνύματα:
«Τα δώρα που προσφέρουμε στους αγαπημένους και στους φίλους μας, προσφέρουν χαρά. Τα δώρα αποτελούν εκφράσεις αγάπης προς τους ανθρώπους. Δώρο, αυτό που προσφέρει ο Θεός στους ανθρώπους. Δώρο ζωής, δώρο υγείας και τόσες άλλες ευεργεσίες. Το Νέο Έτος είναι ακόμα ένα μεγάλο δώρο. Είναι η παράταση του χρόνου της ζωής μας. Πολλοί αναχώρησαν για την άλλη ζωή. Δεχόμαστε αυτό το δώρο του Θεού για την παράταση του χρόνου της ζωής μας. Να διάγετε με συνέπεια τη ζωή σας, με σοφία Θεού και σύνεση. Με συνέπεια και ακρίβεια, να εκμεταλλεύεστε τον χρόνο. Οι μέρες μας είναι γεμάτες από πονηρία και κακία.
Το 2022 να είναι έτος που θα μας δοθεί χρόνος και ευκαιρίες όλοι να ξαναδούμε τις αδυναμίες και τις ελλείψεις μας, τα λάθη που κάναμε για να τα διορθώσουμε, σε τι φταίξαμε, ποιους πικράναμε με τις συμπεριφορές μας, να προγραμματίσουμε νέες πρωτοβουλίες, να γίνουμε καλύτεροι. Να προβληματιστούμε σε τι σφάλαμε ως άνθρωποι.
Να εκμεταλλευόμαστε το κάθε λεπτό της ζωής μας σε έργα αρετής. Το Νέο Έτος να είναι για όλους καρποφόρο και δημιουργικό. Ευχόμεθα ο Θεός να μας χαρίζει το πολύτιμο αγαθό, την υγεία.
Ο Θεός όμως μας έδωσε και μυαλό για να φυλαγόμαστε και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Να επιδείξουμε υπευθυνότητα.
Έφυγε ακόμα ένας εξαιρετικά δύσκολος χρόνος. Το 2021 αφήνει πίσω σκληρή δοκιμασία, ήταν έτος πολλών θλίψεων και οδυνηρών γεγονότων στην ανθρωπότητα και στην περιοχή μας. Και οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι δυσοίωνες…
Η ειρήνη των λαών ξεκινά από την προσωπική ευθύνη του καθενός μας. Έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε στάση, συμπεριφορά, τρόπο σκέψης, να μετανοήσουμε και να ζήσουμε ειρηνικά.
Να συνεχίσουμε να προσφέρουμε την αγάπη μας για τον πλησίον. Εύχομαι για ένα Νέο Έτος με ειρήνη, δικαιοσύνη, ενότητα, προσοχή, σύνεση, υπευθυνότητα».
Στις φετινές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς παρευρέθηκαν:
Ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Ζιώγας, η αντιδήμαρχος Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, ο εντεταλμένος ειδικός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας – πρ. αντιδήμαρχος Γιάννης Νάνος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο – πρ. δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αικατ. Σερετίδου – Ζηρδέλη, Βάια Αργύρη – Μουτζίκου, Αν. Σερετίδης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελασσόνας Βασ. Μουλτσιάς, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΑΕΝΟΛ Α.Ε.» Λευθέρης Φουρκιώτης, ο επιμελητηριακός σύμβουλος Θωμάς Ζηρδέλης, εκπρόσωποι φορέων, κ.ά.

Του Γιάννη Μουκίδη
Φωτογραφίες: Δημήτρης Καραγιάννης,
Γιάννης Μουκίδης
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass