Η Λάρισα αποχαιρετά σήμερα τον Γιάννη Φλώρο

Συλλυπητήρια μηνύματα από Λίτσα Λιακούλη, Κ. Αγοραστό, Γ. Σουφλιά, Μουσείο Αντίστασης

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2021 15:00

Η Λάρισα αποχαιρετά σήμερα ένα από τα πιο άξια τέκνα της, τον γιατρό, πολιτικό και Άνθρωπο Γιάννη Φλώρο. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στη μία το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου και θα ακολουθήσει η ταφή του στον οικογενειακό τάφο στο Παλαιό Κοιμητήριο.

Η ΛΙΤΣΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Στον θάνατο του πρώην υπουργού και νομάρχη Λάρισας, Γιάννη Φλώρου, αναφέρεται με δήλωσή της η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας τα εξής:
«Ο Νομάρχης της καρδιάς μας, ο Γιάννης Φλώρος, έφυγε από κοντά μας, πλήρης ημερών και πλήρης έργων.
Βαθιά δημοκράτης, πραγματικός σοσιαλιστής, αυθεντικά προοδευτικός και αγνός αντιστασιακός, πρωταγωνίστησε στα πράγματα της χώρας και της Λάρισας, αφήνοντας ανεξίτηλο το θετικό αποτύπωμά του στην πολιτική ζωή του τόπου μας.
«Σχολή Φλώρου», ήταν ένας θετικός όρος που χρησιμοποιήθηκε από τους πολιτικούς κύκλους, για να περιγράψουν την ήπια πολιτική αντιπαράθεση, τη σύμπραξη και τη συμπόρευση με άλλες πολιτικές δυνάμεις, τη συναίνεση, την οικειότητα, το μειλίχιο ύφος στον πολιτικό λόγο, την άρνηση της όξυνσης, την απέχθεια στον μηδενισμό των αντιπάλων, την αποστροφή στον ρεβανσισμό.
Ιδρυτής της πρώτης οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα και τη Θεσσαλία, έκανε πράξη το όραμα της δημοκρατικής παράταξης, να στηριχθεί στα πρώτα της βήματα από απλούς ανθρώπους του μόχθου, αγρότες και εργάτες, μη προνομιούχους, για να δώσουν αυτοί την πνοή τους και τη δύναμή τους, στην ιδεολογία της πραγματικής «λαϊκής κυριαρχίας».
Είχε πάντα δίπλα του και κοντά του, ανθρώπους απλούς, λαϊκούς, με ηλιοκαμένα πρόσωπα και ροζιασμένα χέρια και πάντα σ’ αυτούς στηρίχθηκε, πάντα αυτούς άκουγε, πάντα με αυτούς συνομιλούσε, μακριά από κομματικά επιτελεία, παράγοντες και εντεταλμένους, που δεν ταίριαζαν καθόλου στη φιλοσοφία του.
Η δύναμη του Γιάννη Φλώρου ήταν ο λαός και η σχέση εμπιστοσύνης που οικοδόμησε μαζί του, σχέση αναλλοίωτη στον χρόνο, σχέση διάρκειας, σχέση καθοριστικής αλληλεπίδρασης, στην οποία πίστευε βαθιά.
Τον γνώρισα, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, να βρίσκεται τις Κυριακές στο πατρικό μου σπίτι, με χορτόπιτα και φρέσκο τυρί στο τραπέζι, να μιλάει απλά, να τρώει με τα χέρια, να πίνει μόνο νερό, να κουβεντιάζει για όλα, από τα οποία άλλα μπορούσα τότε να καταλάβω και άλλα όχι...
Μεγάλωσα με τη μορφή του και με την παρουσία του, έντονη και παντού.
Τον «αμφισβήτησα» όταν έγινε υπουργός και εγώ τότε επαναστάτρια φοιτήτρια «εναντίον της κατεστημένης εξουσίας», με ομηρικές μάχες στο σπίτι, που έφερναν σε δύσκολη θέση τους γονείς.
Συναντήθηκα μαζί του στην αρχή της πολιτικής πορείας μου, μόλις 24 ετών, υποψήφια στον συνδυασμό του για την πρώτη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας και από τότε υπήρξε ο μεγάλος δάσκαλος, ο πολιτικός μέντοράς μου, τον οποίο παρακολούθησα στενά, μαζί του συμπορεύτηκα, στήριξα, γιατί πέρα και πάνω απ’ όλα, ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος.
Εμείς, οι νέοι της ομάδας, με το αίμα να βράζει και τις ιδεολογικές ανησυχίες μας να εκφράζονται με απόλυτο τρόπο που «δεν σήκωνε κουβέντα» κι εκείνος, υπομονετικός μαζί μας, ήσυχος, με τα ιατρικά ακουστικά κρεμασμένα γύρω από τον λαιμό, να δέχεται κάθε μέρα τους ανθρώπους στη Νομαρχία και να τους εξετάζει, να πιάνει τον σφυγμό τους να ρωτάει για την υγεία τους, να θυμάται το κάθε όνομα, το κάθε πρόσωπο, την οικογένειά του, το ιατρικό ιστορικό του, να ακούει το πρόβλημα, να το κάνει δική του ανάγκη και να φεύγει αργά το βράδυ, μετά τις εντολές, μετά τις κατανομές στους συνεργάτες, για να περπατήσει την καθημερινή διαδρομή του μέχρι τη Γιάννουλη και να γυρίσει πίσω, για να βυθιστεί μετά, στα αγαπημένα του βιβλία - λογοτεχνία και ποίηση… Αμέτρητα βιβλία, χιλιάδες σελίδες, ρούφαγε τις σκέψεις τους και τις έκανε δικές του, λες κι ήταν το οξυγόνο του... Κι ίσως τελικά, να ήταν!
Τόσο Ανθρώπινος, τόσο ευαίσθητος, τόσο ξεχωριστός.
Τόσο μεγάλος και τόσο απλός...
Ο «κύριος Υπουργός», που έγινε μετά «κύριος Νομάρχης», αλλά ποτέ ο κόσμος του δεν τον αποκάλεσε έτσι.
Στα νιάτα του, ήταν σκέτο «Γιάννης» για όλους και όταν μεγάλωσε λίγο έγινε «ο μπάρμπα-Γιάννης».
Έτσι ήθελε ο λαός του. Έτσι τον ένιωθε κοντά του κι εκείνος περήφανος που είχε μια τόσο λαϊκή προσφώνηση, που για κάποιους άλλους θα ήταν μέχρι και προσβολή.
Ο «μπάρμπα-Γιάννης» κατάφερε να γίνει ο δικός μας άνθρωπος, ο άνθρωπος της Λάρισας, με ένα τεράστιο κεφάλαιο προσφοράς, αλτρουισμού, ευαισθησίας και πολιτικού ήθους που σπάνια κανείς ανακαλύπτει στην εποχή μας, με τους πολιτικούς γυρολόγους να είναι της μόδας και τους πολιτικούς τυχοδιώκτες να πιάνουν πρώτη σειρά.
Η πορεία του Γιάννη Φλώρου μέσα στη ζωή και στην πολιτική, αποδεικνύει ότι δεν υποκύπτουν όλα, μοιραία, στο «παιχνίδι της εξουσίας».
Ο Γιάννης Φλώρος, δείχνει τον άλλο δρόμο και μένει ζωντανά στη μνήμη και στην καρδιά, ως παράδειγμα ήθους και γέφυρας της αγάπης με την πολιτική.
Καλό ταξίδι, αλησμόνητε, νομάρχη της καρδιάς μας!».

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Γιάννη Φλώρου, εξέδωσε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός. Το μήνυμα αναφέρει:
Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια ενός φίλου, του πρώην υπουργού και νομάρχη Γιάννη Φλώρου. Ο Γιάννης Φλώρος υπήρξε μια ιστορική και εμβληματική μορφή για τη Λάρισα, με μεγάλη πορεία τόσο στην ιατρική επιστήμη όσο και στην πολιτική ζωή. Υπηρέτησε με ήθος και ευπρέπεια την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη μακρά διαδρομή του άφησε ξεχωριστό αποτύπωμα αξιοπρέπειας, ευθύνης και αποτελεσματικότητας. Πάνω απ’ όλα, όμως, υπήρξε ένας εξαίρετος άνθρωπος με ειλικρινή αγάπη και έγνοια για τον συνάνθρωπο και για τον τόπο του. Οι νεότεροι θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και εκτίμηση, καθώς αφήνει πίσω του μια πολύτιμη παρακαταθήκη αγώνων και προσφοράς, που θα μας συντροφεύουν στις καλές και στις δύσκολες στιγμές. Στην οικογένειά του και στους οικείους του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, σε μήνυμά του αναφέρει:
Αποχαιρετά τον «Νέστορα» της πολιτικής Γιάννη Φλώρο, με ιδιαίτερο σεβασμό και τιμή.
Αποχαιρετά έναν άνθρωπο σπουδαίο και πολιτικό με τεράστια προσφορά.
Αποχαιρετά τον βουλευτή, τον υπουργό Υγείας, που έβαλε τη σφραγίδα μαζί με τον αείμνηστο Γ. Γεννηματά στο Ε.Σ.Υ.
Αποχαιρετά τον πρώτο εκλεγμένο νομάρχη Λάρισας, που εκτός όλων των άλλων, συνέβαλε στην αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης (Ν. 1285/1982).
Επίσης συνέβαλε τα μέγιστα στην ίδρυση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης της πόλης μας, καθώς ο ίδιος αντιστάθηκε στον Γερμανό κατακτητή.
Τέλος, αποχαιρετά τον άνθρωπο με «Α» κεφαλαίο, με το μοναδικό ήθος, εντιμότητα και ανιδιοτέλεια.
Καλό σου ταξίδι «μπάρμπα Γιάννη».

Ο Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ
Οικουμενικής αναγνώρισης ο γιατρός, και οι πολιτικοί του «αντίπαλοι» δεν θα παρέλειπαν να τον συνοδεύσουν σήμερα. Και το συλλυπητήριο μήνυμα του πρώην υπουργού Γιώργου Σουφλιά εύγλωττο:
Ο Γιάννης Φλώρος ήταν ένα κόσμημα ανθρώπου. Είχε αρχές και αξίες.
Είχε ήθος, αξιοπρέπεια, σεβασμό και την καρδιά του γεμάτη από αλληλεγγύη και θέληση για προσφορά.
Ήταν με λίγα λόγια άνθρωπος με κεφαλαία. Και μόνο αυτό αποτελεί παράδειγμα και προσφορά στην κοινωνία.
Όταν ήταν γιατρός στη Λάρισα σε πολλούς φτωχούς έδωσε τις ιατρικές υπηρεσίες χωρίς να σκέφτεται ποτέ την ανταπόδοση.
Τον διέκρινε η ανιδιοτέλεια, χαρακτηριστικό της δράσης του και ως πολιτικού. Έτσι απέκτησε τον σεβασμό των Λαρισαίων, αλλά και των βουλευτών ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.
 Είμαστε βουλευτές πολλά χρόνια μαζί και ένιωθα χαρά όταν βρισκόμασταν και μιλούσαμε.
Τον εκτιμούσα πολύ. Ο Γιάννης «έφυγε».«Πήρε το τρένο που τον πάει πέρα από τη ζωή».
Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και βαθιά εκτίμηση. Καλό ταξίδι Γιάννη...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass